- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Kweken voor beginners met spaarlampen
Voor het binnen kweken van je eigen biologische rokertje heb je niet heel veel nodig. Toch denken beginnende kwekers vaak dat het een dure en moeilijke hobby is. Maar dat valt dus reuze mee wanneer je met een beginnersopstelling met spaarlampen start.
Zoals bij iedere hobby kun je ook de thuisteelt van cannabis zo professioneel en duur maken als je zelf wil. De waarheid is echter, dat je niet veel meer nodig hebt dan een (oude) kast, wat spaarlampen in de juiste kleurtemperatuur, een geurfilter en afzuiger. En een paar planten uiteraard.
Betaalbare kweekopstelling
Perfect voor beginners die graag gemakkelijk en zonder veel tijd en geld te investeren hun eigen wiet willen kweken zodat ze zeker weten dat ze geen vervuilingen of pesticiden binnenkrijgen bij het roken of verdampen. Verwacht geen kilo’s aan opbrengst, maar gewoon genoeg om lekker zelf van te genieten. Zeker wanneer je een wietsoort kiest die bekend staat om goede opbrengsten, kun je met spaarlampen een aardige zak wiet kweken.
Kweektenten zijn een goedkope oplossing, ze zijn van de binnenkant reflecterend, voorzien van alle benodigde openingen en bieden ruimte om lampen en dergelijke op te hangen
Ruimte
Als kweekruimte kun je iedere kast nemen die hoger is dan ongeveer een meter, al kan wat extra hoogte geen kwaad. Zorg ervoor dat de kast lichtdicht afgesloten kan worden en schilder de binnenkant wit, of bekleed hem met reflecterende radiatorfolie. Dat is eigenlijk alles. Kweektenten zijn ook een goedkope oplossing, ze zijn van de binnenkant reflecterend en al voorzien van alle benodigde openingen en bieden ruimte om lampen en dergelijke gemakkelijk op te hangen.
Licht
Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien en voor deze beginners opstelling maken we gebruik van compacte fluorescente lampen. Daaronder vallen TL-lampen, de dunnere T5 PL-lampen en de compacte spaarlampen die je overal kunt kopen. Spaarlampen zijn de ideale lichtbron voor een onopvallende hobbykweek-opstelling alleen hebben ze een beperkt bereik van maximaal 20 centimeter. Dit betekent dat je je planten kort moet houden om het licht overal te laten komen.
Spaarlampen zijn in verschillende kleurtemperaturen verkrijgbaar. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.
Spaarlampen werken beter wanneer je meerdere kleine spaarlampen gebruikt dan wanneer je één grote spaarlamp ophangt. Dit komt omdat een spaarlamp niet heel diep straalt. Met meerdere lampen kun je het licht van de lampen toch goed verdelen zodat de hele plant belicht wordt. Je moet ervoor zorgen dat er geen delen van de plant in de schaduw komen, en met meerdere kleine spaarlampen kun je precies dat bereiken. Je kunt spaarlampen los ophangen maar als je een beetje creatief bent, kun je vrij gemakkelijk een soort armatuur maken. Onthoud wel dat elke spaarlamp zijn eigen fitting nodig heeft.
Een schakelklok zorgt ervoor dat je lamp dagelijks op dezelfde tijd aan- en weer uitgaat. Om te groeien geef je dagelijks 18 uur licht en 6 uur donker en om te bloeien schakel je op 12 uur licht en 12 uur donker.
Lucht
Om warme lucht uit de kweekruimte te zuigen en tegelijkertijd je planten van verse lucht en CO2 te voorzien, maak je gebruik van een kleine buisventilator. In de doe-het-zelf winkel kun je er een kopen, monteer hem aan de bovenkant van je kweekruimte zodat hij de lucht uit de kweekruimte zuigt. Via openingen aan de onderkant van je kweekruimte komt frisse lucht door de onderdruk in de kweekruimte, vanzelf naar binnen. Zorg ervoor dat er geen licht door deze openingen binnen komt.
Wietplanten produceren een sterke geur die jouw kweekkast, hoe klein hij ook is, kan verraden. Door een koolstoffilter op de afzuiger te monteren zorg je ervoor dat je buiten de kweekkast niets ruikt. Je kunt ook met een geur-neutralisator werken die de geur niet filtert, maar neutraliseert.
Aarde en water
Het gemakkelijkste voor dit beginners-systeem is de teelt op aarde of kokos in gewone bloempotten. Water geven doe je met de hand en voeding los je op in het water. Kies een biologische voedingslijn om gemakkelijk zonder pH meters mee te voeden. Een starterskit is goedkoop en bevat alle voedingsstoffen en toevoegingen die je plant nodig heeft.
Wanneer je langer bezig bent kun je nog van alles upgraden en aanschaffen maar voor nu is dit het gemakkelijkst. Geef niet teveel voeding, lees veel en beoefen een beetje geduld dan komt het helemaal goed met je eerste kweek! Heb je geen zin in al dat geknutsel? Kijk dan eens naar onze eigen CNNBS G-Kit, deze wordt compleet met kweeklamp, afzuiger en koolstoffilter bij je thuisbezorgd vanaf 489 euro.