- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Kweker Karel: “Wat zijn deze beestjes in mijn bodemwater?”
Kweker Karel kweekt al een paar jaar met veel plezier zijn eigen wiet, en houdt er een mooi kweeksysteem met autopots en kokos op na. Bij zijn laatste kweek had hij echter last van onbekende beestjes, en nu zijn die terug bij zijn nieuwe planten. Maar wat zijn het voor beestjes, kunnen ze kwaad, en hoe komt Karel er vanaf? Voor antwoorden schakelen we over naar Lieve Muna.
Het is Kweker Karel een raadsel welke beestjes hij steeds in het water onderin zijn autopots vindt, en hoe ze daar gekomen zijn. Zelfs het ontsmetten van zijn kweekruimte heeft niet geholpen want nu is het ongedierte terug. Zijn deze beestjes echt zo hardnekkig? Eerst maar eens lezen…
|
Hoi Kweker Karel, bedankt voor je vraag. Je hebt een mooie setup moet ik zeggen, en met de autopots en de kokos denk ik dat je hele lekkere wiet oogst! Ik kan me echter wel voorstellen dat je je zorgen maakt over de beestjes. Zeker omdat je ze nu al voor de tweede keer onder in het bodemwater van je autopots tegenkomt. Het goede nieuws is dat het inderdaad springstaartjes zijn, en dat die over het algemeen niet veel schade aanrichten. Ze voeden zich onder andere met organisch materiaal en schimmels maar het slechte nieuws is dat ze daarnaast ook de wortels van je planten kunnen aantasten.
Met name in potplanten kunnen springstaartjes, die overigens overal in de natuur en het hele jaar te vinden zijn, uitgroeien tot een plaag. Je hebt je complete kweekruimte na de vorige oogst ontsmet, dus ik vermoed dat ze met de kokos meegekomen zijn. De reden dat je ze vooral in het water in de onderkant van je potten vindt, is dat ze voor de hitte en droogte van je kweeklamp naar beneden vluchten.
Springstaartjes bestrijden
Springstaartjes voelen zich dan ook goed thuis in een vochtige omgeving, en een droger klimaat helpt dan ook bij de bestrijding ervan. Jij kweekt echter op kokos, en dat gaat juist weer beter als je dat goed vochtig houdt. Je kunt de springstaartjes daarom het beste biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden. Dit kun je onder andere doen door nematoden in te zetten. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die zich in de bodem voeden met allerlei soorten bodeminsecten, waaronder de springstaartjes. Steinernema feltiae aaltjes kun je gebruiken tegen springstaartjes.
Na deze kweek raad ik je aan om je kweekruimte nog eens te ontsmetten. Daarnaast zou ik even bij een andere leverancier je kokos bestellen. Ik vermoed dat de kokos bij je vaste leverancier misschien wat te lang gelegen heeft, en daardoor al springstaartjes heeft.
-xxx- Muna
(advertentie)