- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kweker weigert geplukt te worden…
Justitie straft wietkwekers graag dubbel: strafrechtelijke veroordeling én verdiensten terugvorderen (Plukze-wetgeving). Een veroordeelde Zandvoortse kweker heeft hier totaal geen trek in. Lees zijn fantastische verhaal, vol met heerlijke OM-blunders!
Lef kan William James K. (63) uit de kustplaats zeker niet ontzegd worden. In zijn loods aan de Zandvoortse Curiestraat stonden 2600 wietplanten. Drie keer ging de groei- en bloeicyclus perfect, maar de vierde keer werd de finish niet gehaald door een politie-inval. K. bleek de loods te verhuren aan gespecialiseerde plantenkenners, die hem daarvoor 15.000 euro per jaar betaalden. Per oogst tikten ze ook nog eens 22.500 euro af aan hun aardige pandjesbaas.
Justitie veroordeelde de hele kliek uiteraard. K. werd medeplichtig bevonden aan hennepteelt (wietteelt bedoelen ze, we blijven erop hameren dat hennep geen wiet is en wiet geen hennep). Ook wilden ze hem natuurlijk graag financieel uitkleden in het kader van de Plukze-wetgeving. En daar ging het allemaal een beetje mis…
Rekenmachientje OM stuk
Om te beginnen duurde het maar liefst zes jaar voordat het Openbaar Ministerie met haar claim kwam. En rekenen blijkt niet hun sterkste punt. In eerste instantie eiste de staat 1,5 miljoen euro! Al rap werd dat bedrag verlaagd, nadat uit onderzoek bleek dat er slechts drie keer geoogst was. Uit het rekenapparaatje van het OM rolde toen het plukbedrag van 56.500 euro. Eh… is drie keer een oogst van 22.500 (K.’s aandeel van de opbrengst dus) niet 67.500 euro?
Stroom toch netjes betaald…
Verhip ja. De vordering werd – met het schaamrood op de kaken, zoals een lokale verslaggever verlekkerd opschreef – subiet verhoogd. Maar nu komt de verdediging van K. aan de beurt. Haal er eerst maar eens 30.000 euro aan stroomkosten vanaf, want K. heeft zijn Nuon-rekening netjes betaald. Blijft er toch nog 37.500 euro Plukze-boete over zou je denken. Nee hoor, de advocaat van de Zandvoorter gaat voor nog minder. “Ik bedoel, hij heeft als loodseigenaar toch ook de nodige arbeidsuren in de verhuur van de loods gestoken.”
OM is veel te sloom…
Geweldig, maar we zijn er nog niet. Want wie moest er na het oprollen van de plantage opdraaien voor de afvoer en verwerking van het hennepafval? Precies. William James K.! Ook het feit dat het OM er 6 jaar over deed om uit te rekenen voor hoeveel het K. wil plukken, vindt de advocaat reden genoeg om de vordering aan te vechten. Volgens de regels is de redelijke termijn van vervolging met 30 maanden overtreden. Normaal brengt een rechter per overtreden jaar tien procent mindering op de vordering, met een maximum van 5000 euro.
K.’s advocaat vindt dat de rechtbank dat maximum moet vergeten. Nul (0) euro, dat is volgens haar het enige juiste bedrag dat K. de staat verschuldigd is…
De rechtbank doet 7 maart uitspraak in deze zaak. Wij zijn benieuwd!