(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw vertraging bij het uitrollen van het wietexperiment in 10 Nederlandse coffeeshopgemeenten. De overgangsfase waarin zowel illegale wiet als legale cannabis verkocht mag worden, wordt minimaal verlengd tot november. De reden is dat 7 van de 10 uitverkoren wiettelers niet op tijd gaat oogsten. Dat betekent dat de echte, daadwerkelijke wietproef – met uitsluitend legaal aanbod – niet halverwege september begint, maar pas ergens begin 2025. 

Veel te weinig wiet en al helemaal geen fatsoenlijke hasj

Zeven jaar duurt al het gesoebat over de wietproef inmiddels, dus we schrikken niet meer heel erg van een extra vertraging. Maar toch is het wel heel knullig dat het merendeel van de wietkwekers nog steeds niet kan leveren, zoals blijkt uit een brief die de verantwoordelijke bewindslieden deze week naar de Tweede Kamer stuurden.

Omdat het allemaal zo tragikomisch is, zullen we de volledige brief zo meteen op CNNBS knallen. Maar eerst even de consequenties voor de tijdbalk van de wietproef. Als we pas begin 2025 echt beginnen, kan het dus makkelijk zo zijn dat er pas in het volgende decennium – de jaren dertig! – serieus naar legalisering van wiet wordt gekeken. Immers, die echte proef duurt minimaal 4 tot maximaal 4,5 jaar.

Soit. Wie dan leeft, wie dan praat en bepaalt zullen we maar denken. In het kader van lachen is toch gezond, nu dus die brief die de minster en staatssecretaris schreven om het schrijnende gebrek aan legale kilo’s wiet goed te praten. En het bijna totale falen van de hasjproductie op eigen Hollandse bodem. Smullen wederom!

[ps; Voor wie geen zin heeft om het hele epistel te lezen, hebben we de kernzinnen vet gemaakt hieronder bij wijze van samenvatting]

Kamerbrief van staatssecretaris Karremans (WVS) en justitieminister Van Weel

 

‘Geachte voorzitter,

Met deze brief informeren wij u over de laatste stand van zaken van het Experiment gesloten coffeeshopketen (hierna: experiment).

Op 17 juni jl. is de overgangsfase van het experiment van start gegaan. Sindsdien mogen de aangewezen telers hun producten verkopen aan de coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten en mogen de coffeeshops deze gereguleerde producten, naast de gedoogde producten, verkopen aan de consument.

Op dit moment leveren drie telers aan deelnemende coffeeshops. Tot dusver hebben 63 coffeeshops in meer of mindere mate gereguleerde hennep en hasjiesj verkocht, van in totaal 75 deelnemende coffeeshops.

Op 15 maart jl. hebben we uw Kamer geïnformeerd dat de experimenteerfase naar verwachting start op 16 september a.s., mits er op dat moment voldoende kwaliteit, kwantiteit en diversiteit van hennep en hasjiesj aanwezig is om alle coffeeshops te bevoorraden. Daarbij is ook aangegeven dat als op de voorziene startdatum niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan de overgangsfase verlengd wordt.

Sinds de start van de overgangsfase 17 juni jl. is gemonitord of aan deze voorwaarden wordt voldaan door middel van het uitzetten van vragenlijsten bij coffeeshophouders, het voeren van kwartaalgesprekken met de telers, het ophalen van input bij gemeenten en het monitoren van de huidige productiecijfers.

De monitoring heeft vanaf die periode plaatsgevonden omdat vanaf dat moment coffeeshophouders de gereguleerde producten konden aankopen en zo het meest actuele beeld van de stand van de voorwaarden geschetst kon worden.

Uit deze monitoring blijkt dat momenteel nog niet wordt voldaan aan de voorwaarden.

Uit de track & trace gegevens blijkt dat de productie van hennep en hasjiesj bij de eerste drie telers die nu in productie zijn achterblijft op de productieprognoses zoals de telers die afgelopen maart verwachtten. Er is sprake van voldoende kwantiteit als de telers in totaal minimaal 570 kg wiet en 160 kilo hasj per week kunnen leveren.

Daarnaast moet er een minimale voorraad aanwezig zijn van 6800 kilo wiet en 2000 kilo hasj. Op dit moment wordt niet aan de voorwaarde van voldoende kwantiteit voldaan en op basis van de prognoses blijkt dat deze ook nog niet op 16 september behaald worden.

Telers 4 en 5 hebben enige vertraging opgelopen in de voorbereidingen. Het is niet realistisch dat deze vertraging voor 16 september wordt ingelopen, aangezien het proces van telen, drogen en verpakken van cannabis een aantal maanden duurt.

Gelet hierop moeten we concluderen dat de kwantiteit nog niet op het niveau is wat het had moeten zijn, zeker als het gaat om de kwantiteit van hasj. Zoals het er nu naar uitziet is er medio september onvoldoende hasj geproduceerd om alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten bestendig te kunnen bevoorraden. Tijdens de kwartaalgesprekken met de telers wordt het belang van een voldoende productie voor hasj benadrukt.

Het beperkte aanbod van drie telers heeft ook gevolgen voor de diversiteit van de hennep en hasjiesj. De meerderheid van de coffeeshophouders heeft in reactie op de vragenlijst aangegeven hun klanten momenteel niet te kunnen voorzien van een divers aanbod van cannabisproducten.

Om te spreken van voldoende divers aanbod, geven coffeeshophouders aan dat zeker meer dan drie telers gereed moeten zijn om te leveren. Ook burgemeesters van de deelnemende gemeenten hebben zorgen geuit over onvoldoende (divers) aanbod.

Verder hebben de meeste coffeeshophouders in de vragenlijsten aangegeven neutraal tot tevreden te zijn over de ervaren kwaliteit van de wietproducten. Echter geldt dit nog niet voor hasj: de meerderheid van de coffeeshophouders geeft aan dat de kwaliteit van hasj op dit moment onvoldoende is.

Deze bevindingen leiden ertoe dat we voorzien dat de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten ook op 16 september a.s. niet voldoende zal zijn. Het is daardoor niet mogelijk om aan te vangen met de experimenteerfase.

Indien wel wordt gestart met de experimenteerfase en niet aan de voorwaarden wordt voldaan, dan wordt het risico op illegale (straat)handel vergroot. In deze fase mogen immers enkel nog gereguleerde producten worden verkocht.

Zorgvuldigheid is dus geboden en er is meer tijd nodig om het aanbod van de telers op peil te krijgen om het experiment goed van start te laten gaan. Daarom wordt de overgangsfase verlengd.

Wanneer de vierde en vijfde teler gereed zijn, wordt de productie opnieuw gemonitord. We streven ernaar medio november de uitkomst van deze monitoring te communiceren richting betrokkenen.

De experimenteerfase start niet eerder dan zes weken na bekendmaking van de startdatum van de experimenteerfase, zodat telers, coffeeshophouders, gemeenten en toezichthouders voldoende tijd hebben om zich hierop voor te bereiden.

Tot slot wordt de ingebruiknameplicht van negen maanden deze week aan de aanwijzing van vijf telers verbonden. Dit betreft 5 van de in totaal aangewezen 10 telers die nog niet zijn begonnen met telen. Dit betekent dat deze telers vanaf dat moment binnen negen maanden moeten zijn gestart met de teelt en dat anders hun aanwijzing kan worden ingetrokken.

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie Mutluer, waardoor de voortgang van de telers die op dit moment nog niet produceren wordt bewaakt. Hiermee is de motie uitgevoerd.’

[Einde Kamerbrief van staatssecretaris en minister. Hun toelichting genaamd ‘Beslisnota bij Kamerbrief Ontwikkelingen Experiment gesloten coffeeshopketen’ vind je HIER  ]

Even spieken in de glazen cannabol

Tja. Pfff… Na 7 jaar bezig zijn met die wietproef valt het praktische resultaat wat tegen, vinden wij. Pas 3 van de 10 wiettelers aan het werk, met hoogstens 5 van de 10 kwekers actief wanneer 2024 alweer zo goed als voorbij is.

Dan nog minstens 6 weken langer doorgaan met de ‘overgangsfase’, en je zit 100% zeker in het jaar 2025 voordat de consument in alle 75 coffeeshops in alle 10 gemeenten uitsluitend legale wiet en hasj kan kopen.

Mits het nog wat wordt met de kwaliteit van die hasj, los van de forse productiemoeilijkheden waarmee zowel wiet als hasj kampen. Vanaf op zijn vroegst begin 2025 duurt de ‘experimenteerfase’ 4 tot 4,5 jaar jaar.

Als dit geschiedenis is, zit je pal voor Nieuwjaar 2030 wanneer we in Nederland een politiek debat gaan voeren over mogelijke landelijke legalisering van wiet. Tot die tijd, vanaf nu nog pak ‘m beet 5 à 6 jaar, klooien gedogen de overige 500 coffeeshops en de overige miljoenen cannabisconsumenten maar verder zoals we al sinds 1976 doen. Met illegale, niet gecontroleerde wiet en hasj dus.

En dan hebben we nog niet één woord over de thuisteelt gezegd. Geen legalisering heeft bestaansrecht zonder ons recht op de thuisteelt van wietplanten.

Man man, we zijn er echt nog lang niet hè?

[illustraties: Shutterstock AI]
(advertentie)