(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tot nog toe hebben we op zijn zachtst gezegd een ontzettende kutzomer met veel regen en weinig zon. Er is zoveel regen gevallen en er hangt zoveel vocht in de lucht, dat het zelfs met autoflowers oppassen geblazen is, zeker wanneer ze al een paar dikke toppen hebben. 

Dikke bonkige toppen en regen gaan niet goed samen. Regenwater dat in een compacte top sijpelt komt daar dikwijls ingesloten te zitten en kan dan niet meer goed verdampen waardoor de top gaat rotten. Doorgaans is dit pas een probleem aan het einde van de zomer, wanneer wietplanten bloeien en nat herfst/nazomerweer voor veel regen zorgt, maar nu we in juli nog met veel regen te maken hebben moet je zelfs vrezen voor je bloeiende autoflower wietplanten.

Top- of budrot is een schimmel genaamd botrytis die toppen van binnenuit kan verpesten. Het is een verraderlijke schimmel omdat je het vaak pas opmerkt wanneer toppen al flink aangetast zijn. Je doet er daarom goed aan om je toppen op toprot te onderzoeken wanneer de omstandigheden toprot in de hand werken. En dat is momenteel zeker het geval wanneer je een paar bloeiende autoflowers buiten hebt staan.

Dagelijkse toprot check

Een dagelijkse inspectie op toprot kan voorkomen dat je hele toppen in de kliko moet gooien. Als je het probleem vroeg ontdekt, kun je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de rot zich niet verder uitbreid of rottende plekken zelfs voorkomen. Kijk daarvoor aandachtig naar de toppen van je planten en let in het bijzonder op de blaadjes die daaruit groeien. Blaadjes die grauw van kleur worden zijn verdacht, trek er zachtjes aan om te zien of ze nog goed vastzitten. Laten ze zeer gemakkelijk los, dan heb je wellicht een rotte plek ontdekt. Buig de top op de betreffende plek voorzichtig open, als de top inderdaad aan het rotten is dan tref je daar een grauwe grijze plek aan. Ingedroogde toprot wordt bruin zoals je op de foto’s hierboven ziet, natte rottende plekken zien er zo uit:

toprot2

Gefeliciteerd (maar niet heus) je hebt een rotte plek gevonden…

 

Gevaarlijk

Het roken van beschimmelde wiettoppen is niet erg medicinaal meer te noemen. Sterker nog, het roken of verdampen van botrytis kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Er zijn kwekers die de rotte plekken verwijderen maar je hebt er ook die vinden dat je een wietplant met toprot meteen in de kliko moet gooien. Iets dat je toch met pijn in je hart zal doen, of helemaal niet over je hart kunt krijgen. Hoe je ook beslist, alle rotte plekken moeten weg en kun je zeker niet roken. We zullen je vertellen hoe je de schade kunt beperken, maar weet dat botrytis een schadelijke schimmel is die je nooit zou moeten roken.

Wil je liever helemaal geen risico nemen maar je wietplant toch ook niet weggooien dan kun je er wietolie van maken. Verwijder alle rotte plekken zoals we later in dit artikel uitleggen en vries de rest in bij minimaal -18 graden. Dan kun je er daarna wietolie van maken met alcohol als oplosmiddel. De vrieskou doodt de schimmel en de alcohol ook.

botrytis

Geen hoop meer voor deze top…

Voorkomen

Toprot voorkomen is erg lastig omdat je de weersomstandigheden buiten nu eenmaal niet in de hand hebt. Kwekers die over een kweeklamp en een schuur beschikken kunnen deze wellicht tijdens regenachtige dagen binnen onder kunstlicht zetten om botrytis te voorkomen. Een afdak of een kas kan ook helpen om ervoor te zorgen dat regenwater niet direct op de toppen kan vallen maar een hoge luchtvochtigheid kun je daarmee niet voorkomen. Heb je helemaal geen afdak dan kun je de toppen na regenbuien proberen droog te schudden, maar bij veel regen is dit eigenlijk een onbegonnen werk. Wind helpt ook om toppen droog te blazen na een regenbui, dus een winderige plek in de tuin kan ook helpen. Om koude nachten met veel dauwdruppels te voorkomen kun je je autoflowers ’s nachts ook beter binnenzetten.

Genezen

Heb je eenmaal toprot ontdekt dan is helemaal genezen bijna niet te doen. Je kunt de rotte plekken verwijderen en behandelen maar de kans is groot dat ze terugkomen, tenzij je de luchtvochtigheid omlaag weet te krijgen met behulp van een kweekruimte binnen. Wat je in ieder geval moet doen is de rotte plekken ruim verwijderen met een schone schaar. Neem een glas met schoonmaak alcohol en steriliseer daarmee je schaar na iedere knip om verspreiding te voorkomen.

Alcohol doodt de schimmel en zuur ook. Neem wat consumptiealcohol of azijn en een penseel en bestrijk daarmee alle plekken waar je hebt geknipt. De alcohol of de azijn doodt de schimmelsporen die nog aanwezig zijn zonder de rest van je wietplant aan te tasten.

Als je na deze operatie geen mogelijkheid hebt om de omstandigheden (regen, luchtvochtigheid en kou) te veranderen, en er is geen beter weer op komst, dan is de kans groot dat de toprot snel terugkomt. Het is in dat geval misschien het beste om de plant(en) meteen te oogsten. Een beetje te vroeg geoogste wiet is nog altijd beter dan een berg beschimmelde wiet!

(advertentie)