- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Laat wietplanten niet rotten: let op met water
Cannabisplanten kunnen op verschillende manieren last hebben van schimmels. Meeldauw ligt altijd op de loer en wortels en toppen kunnen gaan rotten door fungi. Voorkomen is in alle gevallen beter als dan genezen en aangezien vrijwel alle schimmels goed gedijen bij een hoge luchtvochtigheid is het uitkijken geblazen met water.
Er zijn goede en slechte schimmels en die laatste zijn niet alleen funest voor planten, ze zijn ook voor mensen schadelijk. Beschimmelde wiet zou je dus nooit moeten roken maar direct weg moeten gooien. En omdat wiet weggooien nou niet iets is wat wij cannabisliefhebber erg leuk vinden, kun je schimmelproblemen maar beter voorkomen. Schimmels gedijen vooral goed op plekken waar een hoge luchtvochtigheid heerst in combinatie met een niet al te hoge temperatuur, stil hangende lucht en schaduw. Het maakt hierbij niet uit om welke veel voorkomende schimmel het gaat dus het recept om schimmels te voorkomen is altijd een lage luchtvochtigheid, lekker veel licht en warmte en een lekker briesje.
Meeldauw
Meeldauw is wellicht de meest voorkomende schimmel bij cannabisplanten. Je herkent het aan de witte poederachtige vlekken op de bovenkant van wietbladeren. Het ziet eruit of er poedersuiker op de plant is uitgestrooid. Meeldauw komt zoveel voor omdat het ook goed kan overleven bij lage luchtvochtigheid en bijzonder gek is op groene planten die veel stikstof opnemen zoals cannabis. In een vroeg stadium is meeldauw nog niet zo herkenbaar en ziet het eruit als kleine lichte plekken op de bladeren. Verwijder ieder blaadje met meeldauw zodra je het opmerkt en zorg ervoor dat je de boel niet verder verspreid. Handen wassen dus en voorzichtig werken.
Ernstige aantasting door meeldauw
Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk dat je geen stil hangende lucht tussen de planten hebt. Dit kan door gebruik te maken van een simpele (zwenk)ventilator. Ook helpt het om een open bladerdek te creëren waar lucht gemakkelijk in door kan dringen. Dieven van lager gelegen topjes helpt dus en je moet extra goed opletten voor meeldauw wanneer je gaat scroggen. Omdat meeldauw altijd via de lucht verspreid is een hepa filter op de luchtinlaat van je kweekruimte ook aan te raden. Tenslotte kun je meeldauw ook met een speciale UV-lamp voorkomen.
Toprot
Niets is zo vervelend als een volledig afgebloeide wiettop in snot te zien veranderen door toprot. Vooral buitenkwekers krijgen er in de lage landen aan het eind van de zomer mee te maken. De schimmel slaat juist dan toe wanneer wietplanten bijna klaar zijn voor de oogst. Het is het resultaat van vocht dat in de dichtbegroeide toppen opgesloten raakt. Het is voor buitenkwekers dus belangrijk om hun toppen dagelijks op toprot te inspecteren. Je kunt het opmerken door zacht aan de bladeren die uit toppen groeien te trekken. Wanneer die gemakkelijk loslaten is de top wellicht geïnfecteert. Buig de top op de plek waar het blad losliet open om te zien of je grijze plekken ziet.
Een rottende wiettop, meteen verwijderen en wellicht vroegtijdig oogsten
De herfst is het ideale jaargetij voor toprot, de hoge luchtvochtigheid en de lag temperaturen maken het de schimmel makkelijk om toe te slaan. Als je een top met toprot ontdekt dan dien je die zo snel mogelijk te verwijderen en kun je er donder op zeggen dat er meer zullen volgen als je niets aan de luchtvochtigheid doet. Wellicht is een vervroegde oogst noodzakelijk. Autoflower wietplanten hebben buiten nauwelijks last van toprot omdat deze al ver voor de herfst af te bloeien zijn. Door vanaf julie te verduisteren kun je er ook voor zorgen dat je wietplant klaar is voor het toprotseizoen begint.
Stam- en wortelrot
Wortelrot kan verraderlijk veel op een watertekort lijken, toch verergert meer water de situatie alleen maar
Ook in en om de grond kunnen schimmels toeslaan. Wortelrot en stamrot kun je maar beter voorkomen want er valt meestal maar weinig aan te redden als een wietplant er eenmaal mee is geïnfecteerd. De schimmel zorgt ervoor dat wietplanten geen water meer kunnen opnemen en binnen een week zal je plant verwelken. Je herkent het aan een stagnerende groei en slap hangende bladeren. Hierdoor denken sommige kwekers ten onrechte aan een watergebrek en verergeren het probleem door meer water te geven. Let dus op met teveel bewateren en voeg eventueel wat beschermende bacteriën en schimmels aan de grond toe voor een beter afweersysteem. Geef ook geen water tegen de stam aan maar bewater de grond een stuk van de stam af.
Stamrot vernietigd een wietplant aan de basis, geef daarom nooit water tegen de stam maar een stuk ervan af
Goede schimmels en bacteriën
Gek genoeg kun je wietplanten tegen schimmels beschermen met andere schimmels en bacteriën. Deze goede schimmels en bacteriën gaan veelal een symbiotische samenwerking met de planten aan waardoor het in hun belang is om deze tegen slechte schimmels te beschermen. Goede schimmels zoals Trichoderma en Mycorrhizae hoef je maar een keer door de grond heen te mengen en groeien met de kluit mee. Bacteriën dien je tijdens de kweek steeds met het voedingswater mee te geven. Bactrex van Biotabs en Funky Funghi van BAC zijn voorbeelden van zulke producten.
(advertentie)