- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Landbouwuniversiteit Wageningen wil staatswiet kweken
Terwijl het aantal gemeenten dat graag wil meedoen aan de proef met gereguleerde wietteelt gestaag afneemt, is er bij geïnteresseerde partijen om die staatswiet te gaan kweken sprake van het omgekeerde. Nu meldt ook de gerenommeerde Landbouwuniversiteit Wageningen zich aan als potentiële wietteler!
Veel gegadigden voor legale wietteelt
Van glastuinders in het Westland tot voormalige illegale coffeeshopkwekers en van handige vastgoedjongens met veel geld tot wetenschappers aan de universiteit… Het is een steeds bonter gezelschap dat zich meldt om straks legale cannabis te gaan maken voor de coffeeshops in 6 tot 10 Nederlandse gemeenten die mee gaan doen aan het 4-jarige kabinetsexperiment met gereguleerde ‘staatswiet/hasj’.
De nieuwste gegadigde aan het front is niemand minder dan de internationaal befaamde Landbouwuniversiteit Wageningen, of beter gezegd: Wageningen University & Research (WUR).
‘Veiliger en gezonder’
“Wij zouden daar graag een rol in spelen”, vertelt Eric Poot tegen actualiteitenprogramma EenVandaag. “Ik denk ook dat het verstandig is om onderzoeksinstellingen als de onze bij het experiment te betrekken, omdat wij de teelt op een hoger plan kunnen krijgen: duurzamer, veiliger en gezonder.”
Poot is bij de WUR teamleider plantkunde en in die hoedanigheid heeft hij ook al praktijkervaring met het telen van wiet. Voor een Canadees mediwietbedrijf dat wereldwijd actief is, onderzoekt hij al 2 jaar het kweken van mediwiet in een kas op een geheime locatie. Met een speciale ontheffing van de overheid
En aangezien dat kweken onder het toeziend oog van wetenschappers en landbouwstudenten plaatsvindt, is er dus ook al een schat aan kennis opgebouwd daar in Wageningen.
Wageningens sluit goed aan bij eisen van de overheid
Kennis die – het dient gezegd – van pas kan komen als je de voorwaarden door vlooit die de overheid stelt aan wiettelers die voor de coffeeshops willen gaan produceren. Want tijdens de 4 jaar dat er staatswiet en hasj in die shops komt te liggen moet het product stabiel en van hoge kwaliteit zijn.
Poot tegen EenVandaag: “We werken aan medicinale cannabis en onderzoeken de plant in een kas, waar ook zonlicht is. Daarbij is het belangrijk dat de plant constante hoeveelheden THC en CBD levert. We proberen het licht zo in te zetten dat we het zonlicht kunnen compenseren, zodat we met zonlicht steeds hetzelfde gehalte kunnen produceren.”
Poot heeft wel wat met wiet
Poot heeft overigens ook al eerder – in 2016 – research gedaan naar de inzet van (watergekoelde) LED-lampen bij de commerciële wietteelt, in opdracht van Lemnis Oreon. CNNBS schreef er toentertijd al over in het artikel ‘Onderzoek: betere (medi)wiet met LED‘.
Ook deed de universiteit in Wageningen in het recente verleden onderzoek naar het effect van CBD-kauwgum, zie ons bericht ‘Nederlandse test met CBD-kauwgum tegen prikkelbaredarmsyndroom‘.
Voor eerstgenoemd researchproject becijferden studenten van Poot bij de WUR dat er in Nederland behoefte is aan 166.000 kilo legale wiet per jaar. Dat is natuurlijk alleen zo als heel het land zou overgaan tot legalisering, maar het lijkt het er nu op dat ‘Wageningen’ ook genoegen neemt met een fractie daarvan in het kader van het experiment gesloten coffeeshopketen.