- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Langdurig wietgebruik slecht? Het is vergelijkbaar met tanden niet flossen
Tegenstanders roepen dat het zo slecht is voor je gezondheid, al dat blowen. Maar zie; uit wetenschappelijk onderzoek blijkt hiervan niets. Het enige (!) minpuntje dat gevonden werd bij langdurige cannabisgebruik is een slechtere conditie… van je tandvlees. En hoe anders is dit allemaal bij tabak.
Duizend mensen jarenlang gevolgd
In tegenstelling tot het roken van sigaretten – dat gelinkt kan worden aan hart- en vaatziekten, verminderde longfunctie en hoge cholesterol – leidt het langdurig en veelvuldig gebruiken van cannabis niet tot dezelfde aandoeningen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers van Arizona State University vastgesteld. Het enige waar wietrokers meer risico op lopen is… tandvleesontstekingen!
De onderzoekers bestudeerden in een langdurige studie de gegevens van 1.037 mensen uit Nieuw-Zeeland die geboren werden in de jaren 1972 en 1973. Om de zoveel tijd werden deze personen opnieuw bestudeerd: toen ze 18, 21, 26, 32 en 38 jaar oud waren om precies te zijn.
20 jaar blowen: geen verband met gezondheidsproblemen
“Wij kunnen in dit onderzoek duidelijk de negatieve effecten van tabaksgebruik zien, maar we zien soortgelijke effecten niet bij het roken van cannabis”, verklaart Madeline Meier van Arizona State University. “Over het algemeen tonen onze bevindingen aan dat wietgebruik gedurende twintig jaar geen verband houdt met gezondheidsproblemen in het eerste deel van je middelbare leven.”
Langdurig wietgebruik heeft slechts 1 negatief effect
Bij de 1.037 Nieuw-Zeelanders werd gekeken wat de effecten van cannabis zijn op veelvoorkomende metingen van de fysieke gezondheid: denk aan longfunctie, chronische ontstekingen, cholesterolgehaltes, bloeddruk, lichaamsgewicht, bloedsuiker en gebitstoestand.Wat ze ontdekten was verrassend. Nadat de gegevens werden aangepast voor andere factoren waarvan bekend is dat ze de gezondheid aantasten – met name tabaksgebruik en socio-economische status – bleek dat cannabis geen negatief effect heeft op elk van genoemde gezondheidsmetingen, met uitzondering van de mondhygiëne.
Tandvleesprobleem is mysterie
Mensen die wiet roken lopen meer risico op tandvleesproblemen. Onder de personen die 15 tot 20 jaar cannabis rookten stelden de researchers vast dat 55,6 procent tandvleesontsteking had. Bij de groep die geen wiet gebruikt was dit slechts bij 13,5% van de mensen het geval.
De oorzaak is een beetje een mysterie, stellen de onderzoekers. Professor Meier en haar collega’s weten wel dat zware wietgebruikers minder geneigd zijn om te poetsen en flossen dan hun niet-blowende medemensen. Maar zelfs na een correctie voor mondhygiëne bleef er een relatie tussen cannabisgebruik en tandvleesproblemen bestaan…
Tabak wel schadelijk voor gezondheid
Dat is dus letterlijk het enige minpuntje dat ze wisten te ontdekken aan langdurig cannabisgebruik. Bij tabak is de lijst met slechte gezondheidsindicatoren wel lang (en tandvleesproblemen horen er ook hier bij).
“In vergelijking werd tabaksgebruik geassocieerd met een slechte mondhygiëne, slechtere longfunctie, chronische ontstekingen, een hoger vetgehalte met inbegrip van cholesterol en triglyceriden in de bloedbaan, slechtere glucosegehaltes, et cetera…”, stelt prof. Meier.
Wiet is juist weer goed voor gewichtscontrole
Daarentegen kon er bij cannabis op sommige terreinen zelfs van een betere gezondheid gesproken worden! “De uitkomsten laten zien dat cannabisgebruik geassocieerd is met een iets betere metabolische gezondheid – smaller middel, lagere body mass index, betere vetpercentages en verbeterde glucose controle”, concludeert de studie.
Mooi natuurlijk, maar het gaat de wetenschappers nog iets te ver om iedereen aan te raden dagelijks een joint/bong/verdamper te vullen voor een beter gewichtsmanagement. Nou, dan doen wij dat hier toch gewoon even 😉