- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Larven(?) op de wietplanten van Bobby Bloemkool…
Nee, Bobby Bloemkool is geen nieuwe kweekverslaggever hier op CNNBS maar een kweker uit het zuiden van Frankrijk die zich zorgen maakt om zijn oogst. Wat is er aan de hand? Zijn wietplanten staan binnen maar zitten onder de witte kleverige beestjes. Hopelijk kan Lieve Muna zijn oogst nog redden want de plant staat al zes weken in bloei.
Larven. Je kunt ze maar beter niet in de buurt van je wietplanten hebben. Maar bij Bobby Bloemkool (we verzinnen het echt niet) zitten ze er zelfs op. Althans, dat heeft iemand bij zijn lokale growshop hem verteld. Want of het ook echt larven zijn en van welk insect dan wel, daar ben ik nog niet zo heel zeker van… En wat ook vreemd is; waarom zitten ze alleen maar op één van de toppen?
Larven op bladeren…?
Hoi Bobby Bloemkool, je naam allitereert lekker 😉 Met in ieder geval één van je toppen gaat het echter minder lekker zo te zien. Na het lezen van je bericht, denk ik dat de medewerker bij de growshop heeft gedacht dat je last had van bladluizen. En dat denk ik eigenlijk zelf ook, ondanks dat ik het niet echt goed kan zien vanaf de foto.
Bladluizen (en mieren)
Bladluizen plakken inderdaad enigszins, en je kunt ze van je planten afspoelen met koud water. Het moet koud zijn omdat bladluizen daar niet goed tegen kunnen. Daarnaast zou deze diagnose ook verklaren waarom ze vooral op één plant zitten, en niet in de hele tent. Bladluizen zijn namelijk niet zulke goede klimmers, en laten zich graag door mieren in planten tillen. De mieren melken de bladluizen in ruil daarvoor, zij zijn dol op het plakkerige zoete stofje dat de bladluizen uitscheiden.
Tegen de top op de foto zie ik ook een stroomkabel hangen met daarop ook enkele witte beestjes. Heb je wellicht ook last van mieren in of rond je kweektent? Het zou namelijk zo maar kunnen zijn, dat de mieren de bladluizen via de stroomkabel naar binnen dragen. Zeker als er lager op de plant weinig beestjes zitten, zou ik die stroomkabel even goed nalopen. Het kan ook zo zijn dat er mieren in de aarde zitten, die de bladluizen vanuit daar omhoog dragen.
Wat sowieso een heel groot risico op ongedierte met zich meebrengt, is het buiten voorgroeien zoals je gedaan hebt. Buitenplanten worden namelijk ALTIJD door insecten bezocht, en zitten dan ook eigenlijk altijd wel op wietplanten buiten, en in de aarde van een buitenwietplant. Mijn vermoeden is dan ook dat je het ongedierte in eerste instantie zelf naar binnen hebt gebracht toen je de planten in de tent zette. Wil je dit in het vervolg voorkomen, dan doe je er goed aan om een inlaatfilter te installeren, en je wietplanten nooit meer buiten te laten voorgroeien.
Water en neem-olie
Op zich was het advies van de growshop medewerker goed hoor. Je kunt de bladluizen inderdaad het beste van je planten afspuiten met ijskoud water. Kijk wel uit voor je toppen, en laat die niet te nat worden want je zit natuurlijk ook weer niet op budrot te wachten.
Het middel dat je in de growshop werd aangeraden is waarschijnlijk neem-olie. Dit laat inderdaad een soort plakkerig laagje achter op de bladeren. Door dit laagje kan veel ongedierte niet langer voortplanten, vervellen en van de plant eten. Omdat het de insecten niet direct doodt, dien je de behandeling met neem-olie altijd vaker te doen. In principe elke drie dagen, en dan voor een periode van twee weken. Waarschijnlijk heb je dat niet gedaan, en is het probleem daarom terug gekomen.
Helaas kun je nu niet meer met neem-olie aan de gang, omdat je planten al vol in bloei staat en je het niet op toppen kunt gebruiken. Nog maar eens afspoelen dus, en misschien wat bladeren met veel beestjes erop weg knippen. Hopelijk kun je zo toch nog afbloeien. En na de oogst even alles goed ontsmetten voor je verder gaat kweken.
In de zomer met een 600 Watt HPS wordt het bij de meeste kwekers te warm, en helemaal in Zuid-Frankrijk lijkt me. Er is van alles wat je tegen de hitte kunt doen, zoals met LED kweken, een grotere afzuiger, het dag-en nachtritme omdraaien of een airco installeren. Maar dat is eigenlijk weer een heel artikel op zich.
-xxx- Muna
(advertentie)