(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je aan het rondkijken bent, op zoek naar een mooie LED kweeklamp, kom je verschillende begrippen tegen. Maar wat zeggen ze? Welke LED geeft gewoon de beste opbrengst? Waar dien je op te letten? Hoe weet je wat belangrijk is? Is wit licht het beste, of juist roze? Welk merk is het allerbest? Cannabis growshop en expertisecentrum Plantarium vertelt je er alles over wat je moet weten.

Laten we de meest belangrijkste selectiefactor eerst geven: de garantietermijn! Want let op: LED armaturen met één jaar garantie hebben niet voor niets één jaar garantie. Dat ene jaar garantie vinden we bij Plantarium eigenlijk niet genoeg. We testen daarom alléén LED’s die minimaal drie tot vijf jaar garantie geven. Dan weten we namelijk zeker dat de LED ook gemaakt is met hoogwaardige componenten, en lang meegaat. Belangrijk als je een aanschaf doet.

Kortom: welkom bij LED kweken deel #2. In deze serie maken we je wegwijs kweken met LED, en waar je op moet letten bij het kweken met LED. Zo hadden we het in het eerste deel over VPD. Nu gaan we het hebben over de kleuren licht die je LED produceert, en waarom die zeer belangrijk zijn. We gaan het hebben over PAR.

Met LED zijn alle kleurcombinaties mogelijk. Foto: demarcomedia, Shutterstock

Wat is PAR?

PAR is een afkorting en staat voor photosynthetically active radiation. In normaal Nederlands hebben we het dan over fotosynthetisch actieve straling. PAR geeft de combinatie van verschillende lichtkleuren in je kweeklamp aan, die planten ook daadwerkelijk kunnen opnemen. Oftewel hoeveel opneembaar licht van welke kleur je LED op jouw planten schijnt. PAR zegt iets over de range van licht in je kweeklamp, en wordt gemeten in nanometer. Het is de hoeveelheid aan lichtkleuren waar wietplanten wat aan hebben. Deze lichtfrequenties liggen tussen 400 en 700 nanometer, gaat van blauw tot groen tot geel tot rood en valt binnen het voor ons zichtbare lichtspectrum…

…én nog een stapje dieper. Licht is namelijk eigenlijk een golf, een frequentie, waarbij elke kleur licht zijn eigen frequentie heeft. Sommige kleuren worden zeer goed door de plant opgenomen, andere kleuren iets minder. Zo zien we dat frequenties in de groene kleuren range van 560 nm niet echt opgenomen worden. Dat is natuurlijk ook logisch, aangezien wij mensen kleuren waarnemen omdat ze worden teruggekaatst. Als een plant de groene frequenties goed zou opnemen, zou de plant er niet groen uitzien.

Natuurlijk kun je de PAR-waarde van je kweeklamp prima meten. Dat doe je met een PAR-meter. Zo’n apparaat meet de kleuren die je lamp uitstraalt, en drukt het uit in Watt/M2. Het resultaat is een kleurrijk overzicht waarin je precies ziet hoeveel kleur je lichtbron bevat. Je ziet dan bijvoorbeeld de hoeveelheid blauw licht, de mate van rood etc. Deze meters zijn wel enorm duur en voor de hobbymatige kweek niet interessant.

Full spectrum LED kweeklampen stralen alle opneembare lichtkleuren, en geven een voor het oog wit licht af. Foto: faboi, Shutterstock

Waarom is PAR belangrijk?

Een geschikte PAR-waarde heeft een positieve invloed op de groei en de bloei van je wietplant. Toch is het niet zo dat we precies weten wat hét perfecte PAR-dieet is voor iedere cannabisplant. We weten niet in welke precieze verhoudingen de frequenties aangeboden moeten worden aan je groene dame.
Ja, tegenwoordig is er veel wetenschap over welke frequentie licht welke functie heeft, en er worden zeer diepgaande en veelbelovende praktijktesten gedaan. Voornamelijk in landen waar je onder gecontroleerde omstandigheden data kan en mag vergaren over de teelt van cannabis. Helaas is dat in Nederland (nog) niet het geval, maar we houden onze vingers gekruist. Ook volgen we die internationale ontwikkelingen letterlijk op de voet, want we hebben enorm veel geleerd van onze internationale collega’s.

De invloed van verschillende kleuren licht

Laten we deze vraag praktisch en beknopt beantwoorden. We weten inmiddels dat licht in het rode spectrum noodzakelijk is voor de vruchtzetting. Zonder rood licht geen toppen. Ver-rood (infrarood) licht kun je weer gebruiken om de mate van fotosynthese te verhogen. Hoe meer fotosynthese, hoe meer beschikbare energie. Even ervan uitgaande dat de plant ook toegang heeft tot genoeg bouwstoffen voor deze verhoging. Je kunt wel een overcapaciteit aan ver-rood op je plant schijnen, maar zolang ze geen optimale verdamping heeft, of te weinig voedingsstoffen of te weinig CO2 heeft het geen aantoonbaar nut. Het gaat om de balans!

Dit doet blauw licht

Naast rood en wit heeft vooral licht in de blauwe regionen verschillende effecten. We weten al dat licht in het blauwe spectrum zorgt voor een kortere internodale afstand. De afstand tussen de verschillende vertakkingen zal met blauw licht kleiner zijn. Dat kun je dus prima gebruiken om een stevige basis te creëren in je voorgroei, maar kan ook voor korte, bossige groei zorgen waardoor je groeifase erg lang duurt. Het kost dan meer tijd om een vol bladerdek te creëren, voordat je naar het lichtregime voor de bloei kan schakelen. Alles heeft mitsen en maren.

Blauw kweeklicht zorgt voor korte, bossige wietplanten met meer smaak! Foto: Tsareva.pro, Shutterstock

Ook zorgt een hogere mate van blauwig licht voor meer terpeenproductie, wat de smaak en geur van je toppen aanzienlijk verbetert. Daarnaast veroorzaakt een goed vertegenwoordigd blauw spectrum een betere trichoomzetting en –ontwikkeling. Dit is één van de redenen dat de kweek onder een goede LED-lamp wittere, kristalrijkere cannabis oplevert, in vergelijking met eenzelfde wietsoort onder een traditionele HPS armatuur.

En wie de PAR van HPS en LED bestudeert ziet dit verschil. Een HPS peer heeft voornamelijk geel, oranje en rood licht. Dat is niet altijd rendabel, omdat de plant niet zo heel veel doet met het gelige oranje licht. Het is eigenlijk zonde van je stroom, maar is voor een koudere kamer waar je kweektent in staat juist wél weer een fijne bijkomstigheid.
Als laatste is er ook wat te zeggen over wit licht. Dit heeft een andere functie, namelijk het openen van huidmondjes. En zonder geopende huidmondjes is er geen verdamping.

Wat zegt PAR over efficiëntie?

Elke lamp zet in feite stroom om in licht, wat we onder andere kunnen meten met een PAR-meter. Zo is een hoogwaardige LED lamp zeer effectief in deze omzetting. Een HPS lamp is dat bijvoorbeeld weer een stuk minder. Veel stroom in de HPS peer gaat verloren aan (oa) geproduceerde warmte. Dat is eigenlijk zonde en is bij een high quality LED vele malen minder aan de hand. Hierdoor kun je dus met minder stroomverbruik een hogere opbrengst behalen. Dat meten we in de hoeveelheid gram per verbruikswattage. Bij een HPS lamp streef je naar één gram per Watt en wanneer je dat bereikt, doe je het heel goed. Bij een LED kweeklamp kun je vele malen makkelijker over de ‘gram per Watt’ gaan.

TIP: Wil je ook in de winter effectief met LED kweken? Ondanks een koudere inlaattemperatuur? Kies dan voor een LED met infrarood-diodes. Deze warmen de plant namelijk wat op, wat de verdamping weer positief beïnvloedt!

PAR kan daarom ook iets zeggen over de effectiviteit van je lamp. In hoeverre produceert de lamp licht dat ook daadwerkelijk benut kan worden door de plant? Daar zullen we in een van de komende artikelen meer over vertellen, want dit is een héérlijk onderwerp! Maar laten we dat even bewaren. Uiteraard helpen we je in onze winkel in Nijmegen, via de telefoon of mail graag verder in het kweken met LED en de selectie van een passende LED-lamp.

[Openingsfoto: Taras Verkhovynets, Shutterstock]

 

(advertentie)