- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
LED vs. HPS? – Nee… LED én HPS!
Met led kweekverlichting worden door wietkwekers uiteenlopende resultaten behaald. Er zijn veel verschillende modellen en vaak worden ze vergeleken met HPS kweeklampen. Fabrikanten van leds schermen zelf ook graag met de prestaties ten opzichte van HPS lampen. Maar appels en peren smaken samen misschien nog wel het best.
Led kweeklampen en HPS kweeklampen tegenover elkaar zetten. Het wordt vaak gedaan, maar leds en HPS lampen zijn als appels en peren; je kunt ze niet vergelijken. Wanneer je met leds gaat kweken, dien je daar dan ook alle andere omgevingsfactoren zoals de temperatuur, de voeding en je bewatering op aan te passen.
Je had het al begrepen, we gaan leds en HPS kweken in dit artikel nu eens niet met elkaar vergelijken. In plaats daarvan focussen we ons op de voordelen van beide lichtbronnen, zodat ze elkaar kunnen aanvullen in plaats van beconcurreren.
Dieptestraling
Zowel led kweeklampen als HPS kweeklampen hebben een uitstekende dieptestraling. Het licht dringt met andere woorden goed door in het gewas. Hoe hoog je een led precies boven je wietplanten moet ophangen verschilt per merk en type, maar de hoogte komt over het algemeen vrij goed overeen met die van HPS lampen in vergelijkbare wattages. Dit maakt leds en HPS lampen uitstekend combineerbaar.
Wanneer je daarentegen bijvoorbeeld led of HPS met TL- of T5-balken (en spaarlampen) zou willen combineren, dan gaat dat minder makkelijk. TL- en T5-balken stralen hun licht namelijk veel minder diep waardoor ze veel dichter op het gewas dienen te hangen. In een combinatiekweek zouden de TL-armaturen dan ook veel licht van de led of HPS blokkeren.
Lichtspectrums
Ook als we de lichtspectrums van leds en HPS kweeklampen met elkaar vergelijken, blijken die elkaar heel goed aan te vullen. De meeste led kweeklampen bestaan voor een groot deel uit rode, blauwe en witte led-diodes terwijl HPS kweeklampen veel licht stralen in het midden van het lichtspectrum. Led kwekers krijgen door het gebrek aan sommige kleuren (oa oranje) dan ook dikwijls te maken met een verbleking van de bladeren. Tegelijkertijd zorgt het led lichtspectrum wel voor een verhoogde productie van harskristallen.
Temperatuur
Een probleem dat HPS kwekers maar al te goed kennen, is dat de temperatuur in hun kweekruimtes moeilijk onder controle te houden is. Er komen vaak krachtige afzuigers met een overcapaciteit en klimaatcontrollers bij aan te pas, om voldoende warme lucht te kunnen afvoeren. HPS kweeklampen produceren nu eenmaal veel stralingswarmte. Dit is tot op zekere hoogte goed voor wietplanten, maar zorgt ook vaak voor oververhitte kweektenten.
Bij led kweeklampen is het eigenlijk net andersom. Led kweeklampen produceren nauwelijks stralingswarmte omdat de meeste warmte die leds produceren naar boven wordt afgevoerd via koelribben en ventilators. Led kwekers merken hierdoor vaak dat de planten minder vocht verdampen en dus ook minder water aanzuigen met de wortels. De stofwisseling verloopt hierdoor trager en het voedings- en bewatering-schema moet erop worden aangepast om schimmelproblemen te voorkomen.
Led én HPS
Door HPS kweeklampen niet tegenover, maar juist in combinatie met leds te gebruiken, kunnen wietplanten profiteren van het beste van deze werelden. De HPS kweeklampen zorgen voor de nodige stralingswarmte voor een snelle ontwikkeling, terwijl de leds ervoor zorgen dat de temperatuur in de kweekruimte handelbaar blijft.
Qua lichtspectrum vullen de twee lichtbronnen elkaar ook heel goed aan. Het licht van de HPS zorgt voor een uitstekende en snelle ontwikkeling zonder problemen met light bleach (vergeling tussen de bladnerven en toppen zonder chlorofyl). De leds op hun beurt, zorgen voor een beetje UV licht in de kweekruimte, en zorgen ervoor dat de trichoomproductie (trichomen zijn de harsdruppeltjes op wiettoppen waarin de werkzame stoffen zitten) op volle gang draait. Ook worden toppen vaak wat harder door het brede lichtspectrum van de leds.
Voordelen van een combinatiekweek
- Lagere aanschafprijs dan een kweekruimte met alleen LED kweeklampen
- Lagere energiekosten dan een kweekruimte met alleen HPS kweeklampen
- Minder warmte dan een kweekruimte met alleen HPS kweeklampen
- De HPS produceert genoeg stralingswarmte voor de planten
- Door de combinatie van HPS en LED krijg je een betere lichtspreiding
- Door de combinatie van HPS en LED krijg je een breder lichtspectrum