(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op woensdag 17 oktober is het dan – eindelijk – zover: cannabis voor niet-medicinaal gebruik wordt legaal in Canada. Dat betekent zeker niet dat cannabis op die dag vrij wordt gegeven. Integendeel; elke provincie mag aanvullende regels of beperkingen opleggen en dat gebeurt volop. Columnist Derrick Bergman probeert door de bomen nog het bos te zien…

Goede informatieverstrekking

Laat ik voorop stellen dat de aanstaande legalisering in Canada, het eerste G7 land dat deze stap zet, hoe dan ook een heuglijk en historisch feit is. De Canadezen en minister-president Justin Trudeau verrichten pionierswerk waar de hele wereld van kan leren en profiteren. Het blijkt niet eenvoudig om na bijna een eeuw cannabisverbod – het Canadese verbod dateert van 1923 – een fatsoenlijk legaal systeem op touw te zetten.

Wat de Canadese overheid in elk geval beter doet dan die van ons, is informatie verstrekken over cannabis en de regelgeving. De in totaal dertien provincies en territories hebben grote vrijheid gekregen om de bepalingen van de Cannabis Act aan te scherpen. Trina Fraser, een advocaat die werkt voor de Canadese CannaLaw Group, houdt minutieus alle nieuwe bepalingen en aanpassingen bij in een indrukwekkend schema. Een handig hulpmiddel want voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Stekkenruimte bij Tweed, onderdeel van Canopy Growth. Alle grote medicinale wietproducenten in Canada staan al klaar om ook de recreatieve markt te gaan bedienen!

Algemene regels voor heel Canada

Een paar regels gelden in alle provincies en territories. Zo mag je nergens meer dan dertig gram bij je dragen (bij niet-medicinaal gebruik). Het vervoeren van cannabis over de landsgrenzen blijft verboden, net als gebruik van cannabis in een voertuig.

Als we inzoomen op de drie provincies met de meeste inwoners – Ontario, Quebec en British Columbia – wordt duidelijk hoe groot de lokale verschillen zijn. British Columbia staat al decennia bekend als meest cannabisvriendelijke provincie, met topkwaliteit cannabis, de befaamde ‘BC Bud’. De Canadese metropool Toronto ligt in Ontario, veruit de grootste provincie qua aantal inwoners.

Ontario (13,4 miljoen inwoners)

Leeftijdsgrens 19 jaar. Distributie van groothandelshoeveelheden door de ‘Ontario Cannabis Retail Corporation’. Verkoop aan consumenten door private partijen; op dit moment is nog onduidelijk hoeveel winkels er komen en aan welke eisen die moeten voldoen. Online verkoop start 17 oktober, maar de eerste fysieke winkels gaan pas op 1 april 2019 open.

Op dit moment is nog onbekend hoeveel winkels worden toegestaan. Doelstelling is 150 winkels in 2020, door de hele provincie. Individuele gemeenten kunnen kiezen voor een “opt-out” en geen winkels toestaan. ‘Ontario Cannabis Store’, vooralsnog het enige bedrijf dat online cannabis mag verkopen per 17 oktober, maakt deze maand bekend dat zij overeenkomsten heeft gesloten met 26 legale producenten. Verbod op consumptie in de publieke ruimte, op de werkplek en op boten. Thuisteelt is toegestaan volgens de Cannabis Act: maximaal vier planten per huishouden.

Quebec (8,1 miljoen inwoners)

Leeftijdsgrens 18 jaar. Aanvankelijk verkoop in 20 winkels, gerund door de overheidsinstelling ‘Société des alcools du Québéc’. Afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt kunnen er meer winkels bij komen. Er geldt een minimale afstand tot scholen van 250 meter, in Montréal zelfs 150 meter. Maximale bezitshoeveelheid in huis 150 gram. Zero tolerance voor rijden onder invloed van cannabis op straffe van ontzegging van het rijbewijs voor negentig dagen. Consumptie in de publieke ruimte en thuisteelt blijven verboden.

British Columbia (4,6 miljoen inwoners)

Leeftijdsgrens 19 jaar. Distributie van groothandelshoeveelheden door de ‘BC Liquor Distribution Branch’, een overheidsorgaan dat nu hetzelfde doet met alcohol. Detailhandel door zowel overheidswinkels als commerciële aanbieders. Er geldt geen maximum voor het aantal vergunningen voor cannabiswinkels. De eerste vergunningen worden eind oktober 2018 uitgegeven. Cannabis en “accessoires” mogen alleen in stedelijke gebieden worden verkocht. Cannabiswinkels mogen geen alcohol of tabak verkopen. Goedkeuring door lokale overheid is verplicht.

Consumptie van cannabis in de publieke ruimte is toegestaan waar tabak roken is toegestaan, maar niet op plaatsen waar kinderen zijn, zoals stranden, parken, speeltuinen. Thuisteelt van maximaal vier planten is toegestaan, maar de planten mogen niet zichtbaar zijn voor het publiek.

Een van de vele – nu nog illegale – cannabis dispensaries in Canada, de vraag is nog hoeveel legale verkooppunten er binnenkort open gaan…

Nog geen edibles en wietbier

Ook niet onbelangrijk: lang niet alle cannabisproducten worden op 17 oktober legaal. Wél verkrijgbaar: gedroogde cannabis, cannabisolie en capsules (gel caps) en waarschijnlijk ook voorgedraaide joints. Nog niet legaal verkrijgbaar: edibles en dranken met cannabis. Geen brownies, geen gummy bears en geen infused frisrank of bier.

Naar verwachting mogen deze producten pas eind 2019 worden verkocht. De vraag hoeveel fysieke cannabiswinkels er op 17 oktober open zullen gaan in Canada, is moeilijk te beantwoorden. Persbureau Bloomberg kwam in juni met de volgende cijfers:

  • Newfoundland: 24
  • Nova Scotia: 12
  • New Brunswick: 20
  • Prince Edward Island: 4
  • Quebec: 20
  • Ontario: 40 (eind 2018)
  • Manitoba: ruim 100
  • Saskatchewan: 51
  • Alberta: geen limiet, 452 aanvragen
  • British Columbia: 24 bestaande dispensaries hebben vergunning gekregen
  • Yukon: 1
  • Northwest Territories: 7
  • Nunavut: alleen online verkoop

Canada, het nieuwe gidsland

Als ik Alberta – wegens te grote onzekerheid – buiten beschouwing laat, kom ik op een totaal van zo’n 300 legale cannabiswinkels, verspreid door heel Canada. Conclusie? Het is nog te vroeg om die te trekken.

Maar Nederlandse politici, bestuurders en journalisten zouden er goed aan doen om de ontwikkelingen in Canada aandachtig te volgen. Dat is een voordeel van het niet langer gidsland meer zijn: we kunnen nu van andere landen leren wat wel en wat niet werkt.

(advertentie)