- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Legale wietproef-teler Aardachtig: ‘Schaamte als de Duitsers ons inhalen’
Hoe staat het nu met de roemruchte wietproef in Nederland, het experiment met legale wietteelt en verkoop in 10 coffeeshop-gemeenten? Toen het plan in 2017 werd aangekondigd, zou je met een beetje goede wil nog hebben kunnen zeggen dat ons land voorop liep, maar dat is na ruim vijf jaar wel anders. Canada, Thailand, Malta, driekwart Amerika en nota bene Duitsland zijn inmiddels stukken verder dan wij. Actualiteitenprogramma EenVandaag liep mee in de (lege) kas met één van de ingelote legale wiettelers: Bart Vollenberg van Aardachtig. “Ik zou me schamen als de Duitsers ons inhalen.”
Het sloomste jongetje van de cannabisklas
Laat het maar aan de Nederlanders over om oeverloos te blijven lullen over belangrijke zaken. Toeslagenaffaire, stikstofprobleem, Zwarte Piet wel of niet, genoeg huizen bouwen, gelukszoekers terugsturen en dus ook legaal wiet maken. Je zou bijna geneigd zijn om het landsmotto Je maintiendrai (Ik zal handhaven) onderhand maar eens te vervangen door het gezegde: Praatjes vullen geen gaatjes.
Nog steeds groeit er nergens één legaal plantje en dus gaat men er nu vanuit dat er op zijn vroegst eind volgend jaar (2023), maar waarschijnlijk pas ergens in 2024 daadwerkelijk legale cannabis te koop is voor de consumenten. De proef duurt inclusief overgangsfase minimaal 4,5 jaar en dat betekent dat we de enige écht belangrijke vraag – Legaliseert Nederland recreatieve cannabis? – wellicht pas in het begin van volgend decennium gaan beantwoorden, eventueel…
Alleen onkruid teelt wierig in de kassen
De opstartproblemen zijn echter niet allemaal van politieke aard – we noemen het nog net geen politieke onwil. Zo heeft een meerderheid van de ingelote tien wietkwekers nog steeds geen bankrekening bijvoorbeeld. Het screenen van de telers met Bibob duurt ook een eeuwigheid in Nederland. Of zoals Bart Vollenberg het samenvat: “Niet iedereen heeft zich gerealiseerd hoe complex het is.”
Nou ja, uniek is het inkijkje bij een ingelote wietteler natuurlijk wel, ook al groeit er slechts onkruid in de kassen van Aardachtig (om de grond gezond te houden, haha). Kijken dus maar naar deze EenVandaag reportage van 4:34 minuut!