- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Legalisering wiet levert Spanje 90.000 banen op
Ja, ze hebben er een soort coffeeshops en ja je mag er zonder veel ellende thuis zelf wat wiet kweken. Maar van legalisering is in Spanje nog steeds geen sprake en met de nieuwe politieke verhoudingen is het ook de vraag of dat er snel zit aan te komen. Jammer, omdat de kwakkelende economie er zeker bij gebaat zou zijn, bijvoorbeeld met 90.000 nieuwe fulltime banen!
Het nieuwe Nederland
Hoewel Spanje vaak het nieuwe Nederland wordt genoemd als het op wiet aankomt, is een landelijke legalisering van medicinale en recreatieve wiet nog ver weg. Misschien wel net zo ver weg als in Nederland, waar we slechts kunnen hopen op nieuwe verkiezingen en een verstandiger parlement dan het huidige. Om van een nieuw kabinet nog maar te zwijgen.
Maar ook in Spanje zou het na de recente verkiezingen allemaal wel eens veel langer kunnen gaan duren dan wij willen en de blowende Spanjaarden hoopten. Nu is eigenlijk alleen nog Unidas Podemos voluit voorstander van legale wiet.
Spanje laat belastingmiljarden liggen
En dat is jammer, ook op economisch gebied. Wereldwijd is de cannabismarkt explosief aan het groeien: de beurswaarde van alle beursgenoteerde wietbedrijven overstijgt nu al de 80 miljard dollar! Maar Spanje mist de boot door het gebrek aan regulering, ondanks het feit dat er 200.000 medicinale cannabispatiënten zijn en liefst 4 miljoen recreatieve wietconsumenten.
Die waarschuwing deelde Bernardo Soriano – CEO van cannabis onderzoeks-, advocaten- en adviesbureau S & F Abogados – tijdens een uitzending op Investing.com. Hij vergeleek Spanje ook met de Amerikaanse staat Colorado, waar ze sinds de legalisering van funwiet per 1 januari 2014 al meer dan 4 miljard dollar hebben omgezet.
Wanneer de Amerikaanse data naar Spaanse maatstaven worden omgezet, praat je volgens Soriano toch wel mooi over een omzet van 53 miljard dollar in de periode 2014-2018. Dat zou de angstig lege Spaanse overheidskas ook nog eens 9,1 miljard dollar aan belastinggeld hebben opgeleverd in slechts vier jaar. En ook de werkloosheid – die in het land nog altijd bijzonder hoog is sinds de crisis van en na 2008 – zou bestreden kunnen worden dankzij legale wiet en de 90.000 banen die legalisering oplevert.‘Situatie staat compleet stil’
Nou snapt deze Bernardo Soriano dat wel, snappen landen als Canada, VS en Uruguay dat wel en snappen wij als consumenten het ook wel. Maar de Spaanse politieke werkelijkheid is helaas halsstarriger. Met spijt constateert de marktonderzoeker en cannabisactivist dan ook dat “de situatie compleet stilstaat na de verkiezingen en de veranderingen in de regering”.
Alles op Podemos na staat ‘in neutraal’ met betrekking tot cannabis in Spanje, aldus Soriano. Deskundigen wijten dat toch vooral aan het feit dat legalisering van wiet nog steeds een taboe-onderwerp is. De enige bestaande regulering stamt uit 1967 (!) en heeft betrekking op productie en export. Op dit moment maken slechts drie bedrijven van die regulering gebruik.
Verbannen
“Re-regulering van iets waarvan men in de seventies dacht dat het erg slechts was voor de gezondheid, kost nog steeds een hoop inspanning”, concludeert Soriano in The Economy Newspaper. “Je moet iets transparant maken dat verbannen was, maar wiet heeft ondertussen wel haar therapeutische voordelen laten zien.”
Het is voor de Spanjaarden te hopen dat ze snel inzien dat legalisering toch echt beter is dan verbannen, en dat dankzij legale wiet miljarden aan belasting binnen vloeien én er vanuit het niets 90.000 schaarse nieuwe jobs kunnen worden gecreëerd!