(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alweer een mijlpaal op weg naar het einde van het cannabisverbod: in Canada presenteerde de Taskforce on Cannabis Legalization and Regulation haar adviesrapport. Via Periscope was de persconferentie live te volgen. Wat een verademing. Taskforce voorzitter Anne McLellan benadrukte meermaals het belang van diversiteit bij gereguleerde productie van cannabis: ‘De regering moet de waarde begrijpen van een gevarieerde markt van kwekers van verschillende grootte’. 

Legale thuisteelt

Ook thuisteelt wordt legaal, met – dat dan weer wel – een maximum van vier planten per huishouden.
Zelfs de altijd kritische Marc Emery, Canada’s bekendste cannabisactivist en groene ondernemer, oordeelde via Twitter positief: “Nooit gedacht dat ik Anne McLellan iets zou horen zeggen waarmee ik het eens ben. Al met al zeer bemoedigd door de Legalization Taskforce samenvatting.” De Taskforce heeft vijf maanden onderzoek gedaan, onder meer naar de praktijk in Colorado, Washington State en Uruguay. Ze spraken uitgebreid met vertegenwoordigers van NGO’s en organiseerden een online enquête naar de wensen en ideeën van de Canadese burgers.

Vergelijking met Nederland

De voltallige Taskforce die in Canada de weg plaveit voor legale wiet, komend voorjaar…

Kijkend naar de persconferentie drong zich onvermijdelijk de vergelijking met Nederland op. Er komt een dag dat we hier een soortgelijke presentatie mee gaan maken. Het is te hopen dat onze Taskforce even grondig, constructief en realistisch te werk zal gaan. Zo zei McLellan over bestaande kwekers: “Er zijn heel veel kwekers die nu illegaal produceren. Wij hopen dat een deel van hen binnen het nieuwe regime zal gaan werken.”

Het VOC blijft er op hameren: benut de bestaande expertise en zorg dat kwekers met alleen cannabis op hun strafblad legaal kunnen gaan produceren

Wat een verschil met bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die tijdens een raadsdebat over regulering uitriep dat de gemeente natuurlijk niet met criminelen samen kan werken. Het VOC blijft er op hameren: benut de bestaande expertise en zorg dat kwekers met alleen cannabis op hun strafblad legaal kunnen gaan produceren.

Mexico legaliseert mediwiet

Behalve uit Canada was er internationaal nog meer goed nieuws van het groene front deze maand: het Ierse parlement nam een wetsvoorstel aan om medicinale cannabis te legaliseren en de Mexicaanse Senaat stemde met een overweldigende meerderheid om hetzelfde te doen. De roep om cannabis volledig te legaliseren klinkt steeds harder in Mexico, dat waarschijnlijk de hoogste tol heeft betaald in de redeloze ‘war on drugs’. President Enrique Pena Nieto wil zover – nog – niet gaan maar wil de legale bezitshoeveelheid wel verhogen van 5 naar 28 gram.

Colombia pleit voor einde drugsoorlog

Nobelprijs-winnaar en president Santos van Colombia is een wijs man: stop direct met die zinloze war on drugs! [foto: wikimedia]

De legaliseringstrein komt op stoom, zeker in Zuid-Amerika. Toen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos afgelopen weekend de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam, gebruikte hij zijn speech om te pleiten voor een einde aan de drugsoorlog. Santos: “Het slaat nergens op om een boer gevangen te zetten die wiet kweekt, terwijl bijvoorbeeld de teelt en de consumptie legaal zijn in acht staten in de VS.” En: “De manier waarop de oorlog tegen drugs nu gevoerd wordt is net zo schadelijk of misschien zelfs schadelijker dan alle andere oorlogen in de wereld samen.”

De geest is uit de fles. In 2017 legaliseert Duitsland medicinale cannabis, het grootste, rijkste en machtigste land van de Europese Unie

De geest is uit de fles. In 2017 legaliseert Duitsland medicinale cannabis, het grootste, rijkste en machtigste land van de Europese Unie. Grote Amerikaanse en Canadese spelers als Canopy Growth, Tilray, WeedMaps en Leafly zullen zich nog actiever op de Europese markt gaan storten. Er zullen miljarden verdiend gaan worden. In ons land zal Rutte best nog een paar keer “troep” en “rotzooi” sputteren, maar zijn adviseurs zullen hem steeds dringender verzoeken daarmee op te houden.

Drugs uit het strafrecht

Als die adviseurs slim zijn, laten ze hun baas nu al het stuk lezen dat Ward Ferdinandusse, topman bij het Openbaar Ministerie en bijzonder hoogleraar internationaal strafrecht in Groningen, deze week in NRC publiceerde. Zijn conclusie: “Zou het niet verstandiger zijn drugs uit het strafrecht te halen en te behandelen als een volksgezondheidsprobleem, zoals alcohol? Ons huidige drugsbeleid dient vooral de portemonnee van de crimineel en de werkgelegenheid in het strafrecht.”

[openingsbeeld: Andrei Verner/Shutterstock]
(advertentie)