- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Legaliseringswet Canada: mijlpaal met mitsen en maren
Op donderdag 13 april presenteerde de Canadese regering de langverwachte wet die cannabis legaliseert. Of eigenlijk 2 wetten, want er is een aparte wet voor het rijden onder invloed van cannabis. De aangekondigde legalisering is een historische mijlpaal, maar de voorgestelde regels oogstten meteen veel kritiek.
Legale wiet vanaf volgende zomer
De legaliseringswet moet uiterlijk in juli 2018 van kracht worden: tot die tijd blijft cannabis voor niet medicinaal gebruik verboden in Canada. De omvang van de wetsvoorstellen geeft al aan hoe streng en veelomvattend de legalisering is: de cannabiswet telt 143 pagina’s, de wet over rijden onder invloed van cannabis 79. De belangrijkste feiten zetten we even op een rijtje.
Belangrijkste regels uit de Canadese wietwet
- Volwassenen vanaf 18 jaar mogen maximaal 30 gram cannabis per persoon bezitten
- Per huishouden is thuisteelt van 4 planten toegestaan, mits de planten niet hoger dan 1 meter zijn
- De provincies bepalen het beleid voor de verkoop van cannabis, inclusief het prijsniveau en het al dan niet tegelijk verkopen van alcohol en cannabis. Provincies mogen ook de leeftijdsgrens verhogen
- De nationale overheid reguleert en controleert de productie van cannabis. Precieze richtlijnen en regels volgen later
- Gebruik en bezit door minderjarigen blijft verboden, maar bij hoeveelheden tot 5 gram vindt geen vervolging plaats
- Verkoop of verstrekking aan minderjarigen kan bestraft worden met maximaal 14 jaar celstraf
- Export van niet medicinale cannabis blijft verboden
- Verkoop van cannabis via machines is verboden
- ‘Edibles’, voedselproducten met cannabis, worden in een later stadium gereguleerd en regels over verpakking en etikettering worden pas na de inwerkingtreding van de wet opgesteld
- Via een aparte wet wordt rijden onder invloed van cannabis streng bestraft, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen waarden van 2 tot 5 nanogram THC per milliliter bloed en waarden boven de 5 nanogram. Levenslange intrekking van het rijbewijs behoort tot de mogelijke straffen.
Nu al met pensioen gaan zit er inderdaad niet in: de strijd om de werkelijke bevrijding van de plant gaat door, ook in Canada
Nu de details bekend zijn, heb ik meer begrip voor cannabis activiste Jodie Emery die de legalisering in haar vaderland al een tijdje ‘the new prohibition’ noemt. Een paar uur na de persconferentie over de nieuwe wet twitterde ze: “Deze wet beperkt de toegang voor kinderen niet, het criminaliseert gewoon meer Canadezen met extreem strenge, kostbare en schadelijke straffen.”
Ook de eerste reactie van advocaat en cannabisactivist Kirk Tousaw is veelzeggend: “Mijn plan om snel met pensioen te gaan ziet er onwaarschijnlijk uit. Grote gevechten over het aantal planten en de hoogte van planten, de limieten voor rijden onder invloed en de hoeveelheid die je bij mag hebben.”
‘Dampende drol’
David Reevely, commentator van kwaliteitskrant The Ottawa Citizen, noemt de wet een “dampende drol”. Zijn analyse is genadeloos: “Gedeeltelijke legalisering zal de handhaving compliceren: sommige cannabisblaadjes worden legaal. Sommige cannabisblaadjes blijven verboden. Kunnen we hun herkomst bepalen door er alleen maar naar te kijken? Hoe gaat de politie dit bepalen? Hoeveel tijd zal er in de rechtbanken worden besteed aan deze vragen? En waarom zou iemand hier ook maar iets om geven?”
Conclusie: “Het maakt niet uit of de regering zou moeten proberen volwassenen er van te weerhouden high te worden. Dat kan ze niet. De drugsoorlog heeft gefaald, faalt nog steeds en zal blijven falen en de staat brengt zichzelf in verlegenheid door die oorlog te voeren. En met dit wetsvoorstel zal de staat dat blijven doen.”
Strijd gaat door
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Dat is wat al te pessimistisch. Voordat de wet is aangenomen kunnen er nog allerlei amendementen aan worden toegevoegd, zodat het systeem minder repressief en pragmatischer wordt. Activisten zullen zich blijven roeren en wijzen op de tegenstrijdigheden in de voorgestelde wet en de niet uit te leggen verschillen met de regels voor alcohol.
Maar nu al met pensioen gaan zit er inderdaad niet in: de strijd om de werkelijke bevrijding van de plant gaat door, ook in Canada.