(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gebeurt niet overdreven vaak dat er in Nederland serieus onderzoek wordt verricht naar cannabis als medicijn. Gelukkig wel in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar men zelfs spreekt van ‘het eerste echte wetenschappelijke bewijs voor de pijnbestrijdende werking van medicinale cannabis’.

Rutte en de zorgverzekeraars

Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Met deze twee eenvoudige zinnen maakt men in Leiden wereldkundig dat wiet dus wel degelijk medicinale werking kan hebben en dat daar nu ook wetenschappelijk bewijs voor op tafel ligt. Ondanks dat onze premier Rutte (“allemaal rotzooi begin er niet aan”) en de Nederlandse zorgverzekeraars (“wij vergoeden geen cannabis meer want het is niet bewezen dat het werkt”) je graag anders doen willen geloven. Watskeburt?

‘Eerste echte bewijs’

Volgens professor Albert Dahan van de afdeling Anesthesiologie is dit het eerste echte wetenschappelijke bewijs voor de pijnbestrijdende werking van medicinale cannabis.

Fibromyalgie patiënten ervaren chronische pijn die onder meer gepaard gaat met slaapstoornissen, allergieën en darmklachten. In totaal deden twintig patiënten aan het onderzoek mee. Zij kregen met behulp van een verdamper drie verschillende cannabisproducten van het bedrijf Bedrocan toegediend, twee met een hoog THC (Bediol en Bedrocan) en één zonder (Bedrolite).

Daarnaast kregen ze placebo-cannabis zonder cannabinoïden, de inhoudsstoffen van cannabis.

CBD werkt ’totaal niet’ bij fibromyalgie

Patiënten ervoeren bij het gebruik van de twee THC-canabisproducten significant minder drukpijn in vergelijking met het placebo.

Professor Dahan hierover: “Fibromyalgiepatiënten ervaren met name drukpijn aan spieren en pezen. Omdat alleen de THC-producten goede resultaten laten zien, en de CBD-variant totaal niet, geeft ons dat de indicatie dat met name THC effectief is bij deze specifieke aandoening.”

Meer lezen over fibromyalgie en cannabis?

Wil je meer lezen over de ziekte/aandoening fibromyalgie en de rol van medicinale cannabis hierbij, klik dan HIER en je vindt diverse artikelen en video erover op ons zusje Mediwietsite.

[foto:  Flapas/Shutterstock]
(advertentie)