- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Leuk, de Europese drugscijfertjes zijn er weer!
Het is inmiddels net zo’n zomerse gewoonte geworden als een verse vette haring happen op een quasi-chique borrelfeestje in een hoteltuin: het jaarlijkse drugsrapport van de EMCDDA. Dat kreeg dit jaar de toch wel toepasselijke titel ‘European Drug Report 2021’ mee. Wij focussen uiteraard niet op designer drugs, pilletjes of coke maar op cannabis!
Het is wiet voor en hasj achter (in de EU)
Die afkorting EMCDDA staat voor European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction en het rapport van 2021 telt zestig pagina’s. Aangezien het allemaal met ons eigen belastinggeld betaald wordt, mag je het HIER helemaal gratis doorvlooien mocht je breed geïnteresseerd zijn in DRUGS.
Gaan wij met de liefhebbers door met wiet en hasj a.k.a. cannabis, niet toevallig de eerste drug die in het rapport aan bod komt. Voor we inzoomen eerst een graphic van het aantal ‘partijen drugs’ – netjes onderverdeeld naar categorie – dat in 2019 in de EU in beslag is genomen. Let wel, dit is inclusief de inbeslagnames van pechvogels die voor ‘bezit’ gepakt zijn. Hoe dan ook blijkt wel dat onze favoriete plant ook by far de favoriete drug van de Europese consument is:
Een nek-aan-nek-race zoals je ziet tussen wiet (herbal cannabis) en hasj (cannabis resin), met een absoluut bijrolletje voor de geliefde plant zelf. Overigens is het wel opvallend dat tussen 2009 en 2019 het aantal hasj busts daalde met 9% tegenover een stijging van 72% voor het aantal afgepakte partijen en partijtjes wiet! De enige andere daler onder de soorten drugs was heroïne…
Fransen blowen het meest, op Malta is het crisis
Wat is er nog meer leuk om te vertellen? Binnen de EU (Groot-Brittannië al niet meer meegerekend trouwens in dit rapport) hebben 83 miljoen inwoners van 15 tot 64 jaar minstens één keer in hun leven illegale drugs gebruikt. Dat komt neer op 28,9% van de volwassenen. ‘This should be regarded as a minimum estimate due to reporting biases’, stelt het rapport, dus het zijn er waarschijnlijk nog wel wat meer.
Mannetjes zijn nog wat gekker op ‘drugs’ dan vrouwtjes en niet verrassend is cannabis met voorsprong de drug die het meeste geprobeerd is: door 47,6 miljoen mannen en 30,9 miljoen vrouwen. Ter vergelijking; de nummer 2 is coke en daarvan hebben in de EU 9,6 miljoen mannen en 4,3 miljoen vrouwen geproefd.
Binnen de EU zijn er wel gigantische verschillen te zien. Zo heeft slechts 4% van de volwassen mensen op Malta ooit geblowd, tegenover liefst 45% van de Fransen… chapeau!
Ach weet je wat, laten we er nog eens een grafiekje tegenaan gooien, met de Europese consumptie van de 4 populairste soorten DRUGS:
THC-percentage in hasj op recordhoogte
Waar de meeste buitenlandse media op aanslaan ten aanzien van het nieuwe EMCDDA drugsrapport, is het THC-percentage in wiet en hasj. Met name in hasj trouwens, want dat is volgens de Europese onderzoekers nu ‘more potent than before’ met een gemiddeld THC-gehalte tussen de 20 en 28%. ‘Bijna dubbel zoveel als dat van wiet’, stelt het rapport.
Onze Britse vrienden van Prohibition Partners maakten een fraaie grafiek van de potentie van illegale wiet en hasj in Europa door de jaren heen,
Laten we tot slot nog wat met cijfertjes gooien over al het lekkers dat ons nooit bereikt heeft in 2019, het jaar waarop het European Drug Report 2021 betrekking heeft. De lidstaten rapporteerden 326.000 inbeslagnames van hasj, goed voor een berg van 465.000 kilo. Voor wiet gaat het om 313.000 ‘vangsten’ en een hoeveelheid van 148.000 kilo.
Prijs en potentie van wiet en hasj zijn in onderstaande grafiek trouwens handig samengebracht met inbeslagnames:
Na ons de zondvloed..?
Zit het nog een beetje goed met onze opvolgers? Jawel hoor; volgens het rapport had 17,3% van de Europese scholieren van 15 en 16 jaar oud in het afgelopen jaar (2019 dus) cannabis gebruikt.
En als je je afvraagt of je moederziel alleen bent als je elke dag geniet van hasj en/of wiet… geenszins! Volgens dit rapport consumeert 1,8% van alle volwassenen (15 tot 64 jaar) in de EU minstens 20 dagen van de maand cannabis, waarvan een meerderheid van 61% jonger is dan 34 jaar. Over hoeveel mensen we het dan in absolute aantallen hebben? Ruim meer dan 5 miljoen…