- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lezerspost • Oude Pekela – van strokarton naar Hennepdorp?
Huisuitzettingen wegens wietplantjes in dat huis zijn in Nederland helaas schering en inslag. Burgemeesters grijpen maar wat graag naar het rigoureuze machtsmiddel dat ze via de Wet Damocles wordt aangereikt. In de zelfbenoemde hennep hoofdstad van Nederland, het Groningse Oude Pekela, trekt CNNBS-lezer en cannabisliefhebber Chris Thomas het niet meer. Gelukkig reageert hij zich af met een ingezonden artikel bij ons en niet – zoals tegenwoordig mode schijnt te zijn – met een hoop geschreeuw en straatgeweld. Het woord is aan Chris!
Armste gemeente van Nederland rekent af met inwoners die zelf uit hun benarde financiële positie proberen te komen
Oude Pekela – Het dorp is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest. Bijvoorbeeld omtrent de beruchte overlast gevende hangouderen. Maar ook werd het dorp in 2009 verkozen tot het slechtste dorp van Nederland – vergezeld door een karakteristiek interview verzorgd door Powned – en in 2021 is het dorp verkozen tot armste gemeente van Nederland.
Bezuinigingen en Damocles-beleid
Maar misschien liggen de prioriteiten van de hedendaagse burgervader Jaap Kuin ook een tikkeltje verkeerd. Aan de ene kant heeft de gemeente geen budget om de groenvoorziening in het dorp te onderhouden en heeft de gemeente er voor gekozen om niet langer meer te grasmaaien in het dorp. Hierdoor zouden ze 50.000 euro besparen.
In deze tijd worden er veel bruggen geslagen en verbindingen gecreëerd. Maar niet in de gemeente Pekela. Hier worden namelijk de bruggen afgebroken in het kader van bezuinigingen.
Nergens is budget voor in het nederige Pekela.
TENZIJ… het gaat om het Damocles-beleid dat de heer Kuin hanteert.
Van strokarton naar hennep?
De gemeente stond jarenlang bekend om zijn strokarton productie, maar sinds deze fabrieken grotendeels zijn vertrokken is er veel werkloosheid in het dorp, met grootschalige armoede tot gevolg. En de gemeente Pekela heeft nog geen manier gevonden om hier weer bovenop te komen en weer een welvarend stekje te worden.
En ondanks dat Pekela zich profileert als hennepdorp van Nederland, door middel van de hennepfabriek Hempflax, de hennepvelden van Dun Agro Hemp Group en met de legale wietkwekerij Bedrocan net buiten de gemeentegrenzen, worden er in de armste gemeente van Nederland met regelmaat mensen uit hun woning gezet omdat deze enkele hennepplantjes verbouwen.
Pekela heeft dus nergens budget voor, tenzij het gaat om inwoners die hun financiële situatie proberen om te keren door middel van het kweken van wat plantjes. Dan is er wel ineens budget voor opsporingsteams en personeel voor de vernietiging en afhandeling van de plantages.
Het roer moet om
Misschien zou Pekela eens met zijn inwoners moeten meedenken en helemaal in deze tijd. Met de staatswiet opkomst, de legalisatie in Luxemburg en Duitsland en verdere ontwikkelingen omtrent legalisatie op Europees en internationaal gebied.
Zo staan de wethouders en ondernemers (H. Hemmes en J. Zwinderman) wel vooraan als het gaat om het verbouwen van staatswiet door de gemeente. En als het zover komt dan mogen inwoners van het dorp komen opdraven, deze mogen dit verplicht gaan doen met behoud van uitkering.
Maar als de dorpsbewoners zelf uit hun benarde positie proberen te ontkomen door middel van het bijverdienen door het kweken van een paar plantjes, worden ze uit hun huis gezet, vervolgd en gedemoniseerd.
Werken aan de toekomst
Als Pekela het goed aan zou pakken, zou het wellicht inderdaad Het Hennepdorp van Nederland kunnen worden.
- Het zou Pekela ten eerste sieren om het achterhaalde Damocles-beleid van de hand te doen, zodat de onder armoede lijdende inwoners niet op straat komen te staan.
- Verder zouden ze moeten investeren in het geven van voorlichting en goede informatie, zodat hobbytelers geen gevaarlijke situaties creëren.
- En het kweken voor eigen gebruik zou gedoogd moeten worden. Er zouden opleidingstrajecten kunnen worden ingezet om de professionaliteit te bevorderen.
- Ook ondernemers zouden moeten worden aangemoedigd om van dit product een winstgevend project te maken, zodat er meer grote namen worden genoemd behalve Hempflax, Dun Agro Hemp Group en Sensi Seeds wanneer het over de gemeente Pekela gaat.
Zal Pekela zich uit deze benarde situatie bevrijden? Zullen ze weer welvaart ervaren als in de tijden van de Strokarton? De tijd zal het leren…
Chris Thomas