- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lezerstip: pollenfilter tegen schimmels, lichtlekken, pollen en vervuiling
Lieve Muna krijgt niet alléén vragen. Soms sturen lezers ook weleens hun eigen tips in, zoals Remco die dat gisteren deed. Hij tipte Muna over het gebruik van een pollenfilter bij zelfgemaakte kweekruimtes. Zo’n filter is niet duur en houdt allerlei vervuilingen in de lucht tegen, voordat die je kweekkast instroomt.
Het is eigenlijk gek als je erover nadenkt, dat de meeste hobbykwekers de gebruikte lucht uit hun kweekruimte wel filteren maar de inkomende lucht niet. Remco vond dat ook en stuurde me er een goede tip over. Hij gebruikt een pollenfilter bedoeld voor auto’s om zijn inkomende lucht te filteren. En houdt daarmee niet alleen allerlei vuil en stof maar ook pollen van mannelijke wietplanten, schimmelsporen en licht tegen. Komt ie!
|
Hoi Remco, bedankt voor deze geweldige tip, het is weer eens wat anders dan een kweekvraag. Zoals ik al zei is het eigenlijk best vreemd dat zoveel kwekers de geur wel uit hun gebruikte lucht filteren maar de inkomende lucht compleet negeren. Helemaal als je je bedenkt dat professionele kwekers de binnenkomende lucht juist altijd filteren. En met goede redenen.
Zelf adviseer ik mensen om minimaal een filterdoek voor hun luchtinlaat te plaatsen om in ieder geval stof en insecten tegen te houden. Maar zo’n pollenfilter of een HEPA-filter is natuurlijk nog veel beter, en houdt naast stof en insecten, ook licht en pollen en fijnere vervuiling tegen.
Pollenfilter voor wietplanten
Je schrijft dat je met het pollenfilter ook geen last meer van schimmels hebt. Dat is natuurlijk helemaal een pluspunt want ik denk dat de meeste thuiskwekers weleens top- of wortelrot gehad hebben. Ik heb daarom even opgezocht wat zo’n pollenfilter of interieurfilter allemaal uit de lucht haalt, en dat is meer dan ik dacht.
Het pollenfilter haalt in de eerste plaats natuurlijk allerlei relatief grote deeltjes uit de lucht, zoals stof en insecten en dergelijke. Voor de kweker verkleint dit natuurlijk aanzienlijk de kans op schade door ongedierte. Ook houdt het plakkerige toppen vrij van stofdeeltjes.
Maar naast grove vervuiling filtert een pollenfilter ook fijnere deeltjes. Het haalt namelijk ook fijne roetdeeltjes, stikstof, ozon, zwaveldioxide en koolwaterstoffen uit de lucht. Dit houdt je planten vrij van zulke vervuiling en zorgt ervoor dat je kweekruimte lekker schoon blijft.
Omdat het pollenfilter ook autobestuurders met allergieën tegen plantenpollen beschermt, mag ik aannemen dat het ook het stuifmeel van mannelijke wietplanten tegenhoudt. In een kweekruimte betekent dit dat je niet bang hoeft te zijn dat je vrouwelijke wietplanten ongewenst bestoven worden. Handig als je buurman er bijvoorbeeld een hennepveld op nahoudt, of als je zelf mannelijke wietplanten hebt staan.
Last but not least, klopt het dat pollenfilters ook schimmelsporen tegenhouden. En dit is helemaal een pluspunt voor binnenkwekers, want toprot is nog altijd een van de meest gevreesde kweekproblemen. Schimmels verspreiden zich namelijk ook via de lucht, en hun sporen zijn zo klein dat je ze nooit met het blote oog zou opmerken. Zijn de condities gunstig voor de sporen (met name een hoge luchtvochtigheid) dan kunnen ze uitgroeien tot toprot wanneer ze op je toppen landen. Een pollenfilter verkleint dus ook nog eens de kans op toprot!
Een echte supertip dus Remco! Ik weet zeker dat je er veel mensen mee helpt.
-xxx- Muna
(advertentie)