- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Libanon legaliseert wiet voor medisch & industrieel gebruik
In vroegere coffeeshop tijden kende elke bezoeker Gele en Rode Libanon. Tegenwoordig zie je die hasj niet meer in onze shops liggen, al zijn de verantwoordelijke boeren in het land nooit gestopt met het verbouwen van wietplanten. Ook organisaties als Islamitische Staat en Hezbollah vinden het prima als er geld binnen vloeit via de wietteelt. Onlangs stemde het parlement van Libanon in met de legalisering van cannabis, zij het alleen voor medicinaal en industrieel gebruik.
Wetsvoorstel na ruim anderhalf jaar aangenomen
Ook in Libanon, dat tussen Syrië en Israël ligt aan de Middellandse Zee roepen steeds meer mensen om de legalisering van cannabis, aangemoedigd door de groeiende acceptatie in de wereld van zowel medicinale als recreatieve wiet. Al in juli 2018 werd er in het parlement een wetsvoorstel ingediend dat voorziet in de legalisering van de teelt van cannabis voor medische en industriële doeleinden.
En na lang soebatten – iets wat de Libanezen in het bloed zit zogezegd, dus geen paniek hierover – hebben de politici op woensdag 26 februari 2020 dan eindelijk ingestemd met die legalisering, zo meldt nieuwssite THE961.com.
Farmabedrijven leveren zaad en controleren oogst
Hoewel legale mediwiet natuurlijk mooi is, mag het Libanese wetsvoorstel gerust tot de strengere in zijn soort worden gerekend als het gaat om de regulering van de wietteelt en -oogst. Zo leveren private farmaceutische bedrijven de zaden en stekken aan de boeren in de 120 kilometer lange en 16 kilometer brede Bekaa-vallei in het oosten van het land. Gedurende de oogsttijd hebben deze farmajongens het recht om zich ervan te verzekeren dat er geen grammetje ongewenst achterblijft (lees; wordt afgeroomd door de wietboeren).
Nou ja, misschien altijd nog beter dan zoals het nu eraan toe gaat:
Libanon heeft een hasjreputatie hoog te houden
Zoals we eerder al zeiden, de Bekaa-vallei en de wietvelden daarin zijn al tientallen jaren een begrip in de wereld. Het gebied behoort zonder meer tot de grootste productieregio’s van hasj ter wereld, samen met bijvoorbeeld het Rifgebergte in Marokko. Jarenlang al staat Libanon daarom bij kenners synoniem aan eersteklas hasj.
De verarmde bewoners van de vallei zijn afhankelijk van de teelt van wietplanten voor hun inkomen. Zij hopen dan ook dat hun harde werk eindelijk niet meer als crimineel wordt gezien na tientallen jaren van intimidaties en overvallen.
Veel mensen wijzen op de potentiële economische voordelen van het legaliseren van wiet. Libanon behoort nu al tot de top 5 van hasjproducenten. ‘Dit alleen al toont het economische potentieel aan van wat er kan gebeuren wanneer de lokale economie kan profiteren van de verkoop van de substantie’, concludeert THE961.com dan ook.
Advies McKinsey: ‘Libanon legaliseer wiet’
In 2018 huurde de Libanese regering het beroemde adviesbureau McKinsey & Company in om de economie van het land door te lichten en met aanbevelingen te komen voor economische groei. Eén van de tips van McKinsey uit het 1.274 pagina’s (!) tellende rapport was de legalisering van wiet.
Hierna durfden meer politici hun enthousiasme voor de legalisering van de drug te uiten. Maar met het uiteindelijk aannemen van het wetsvoorstel eind vorige maand, is niet iedereen blij. Neem de VS. Die vinden dat de – in hun ogen – terreurorganisatie Hezbollah persoonlijk profiteert van de wereldwijde drugshandel. De Partij van God (want dat betekent Hezbollah) ontkent dit echter en stelt dat zij tegen de productie en verkoop van alle drugs is.
Profiteert de wietboer van legalisering?
En we zitten in het Midden-Oosten hè, dus is de vraag meer dan gerechtvaardigd of die voorspelde economische voordelen van legale wietteelt niet hoofdzakelijk terecht zullen komen bij de heersende – door en door corrupte – elite. Econoom Louis Hobeika van Notre-Dame University waarschuwt alvast dat ‘dit een move is die erop gericht is om de politieke maffia in Libanon te financieren’.
Politicus Antoine Habchi weerlegt deze verdachtmaking echter. Volgens hem is de legalisering van de wietteelt een kans om boeren de controle terug te geven over hun inkomen, in plaats van dat dit ten goede komt aan de georganiseerde drugs smokkelende bendes.