(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je kweeklamp is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van je kweekruimte. Je lamp bepaalt namelijk hoeveel wiet je ongeveer zal gaan oogsten want licht is gewicht. Wil je dus lekker veel mooie wiettoppen oogsten, kies dan zorgvuldig de beste kweeklamp die goed bij je wietwensen aansluit.

De allerbeste lamp op aarde is natuurlijk de zon, daar zijn alle planten op aarde onder ontstaan dus daar groeien ze ook het beste op. Geen wonder dat ontwikkelaars van kweeklampen grote moeite doen om het lichtspectrum van de zon, zo goed mogelijk na te bootsen. De beste kweeklamp voor binnen is niet voor iedereen hetzelfde. Jouw beste koop is afhankelijk van allerlei factoren zoals het formaat van je kweekruimte, je persoonlijke wensen en natuurlijk je budget. Laten we eerst eens kijken naar hoeveel licht je minimaal moet hebben om succesvol wiet te kunnen kweken.

wietintent

Hoeveel licht is nodig?

Zonder licht geen leven, en zeker geen wietplanten. Fotosynthese vindt plaats in de bladeren maar alleen als er licht op schijnt. Koolstofdioxide en licht worden omgezet in energie waardoor de plant kan groeien. Het soort licht is minder belangrijk dan het wattage, maar heeft wel invloed op het rendement. Maar met 250 Watt aan spaarlampen kun je in theorie evenveel wiet oogsten als met een 250 Watt HPS kweeklamp. Voor LED geldt dat ook maar je moet dan wel voor een goede LED kweeklamp gaan, de goedkopere Chinese exemplaren zijn precies dat, goedkoop. Verschillende soorten lampen vragen trouwens ook om verschillende kweekmethodes.

tent 1m

Kweekruimte van 1 M2

Watts per vierkante meter

Om aan het einde van een cyclus toch nog een beetje blij en trots op je opbrengst te kunnen zijn wordt aangeraden om een absolute minimale hoeveelheid licht van 150 Watt per vierkante meter aan te houden. Een minimum van 250 Watt is echter beter voor een ruimte van 1 vierkante meter.

Vaak is het voor ons niet echt duidelijk wanneer er nu eigenlijk onvoldoende licht is. Maar als je de gevolgen voor een lichttekort kunt herkennen ben je al een stuk verder. Gevolgen van lichttekort zijn onder meer bladval (de bladeren vallen zonder direct aanwijsbare redenen af), maar ook slechte wortelontwikkeling en gevoeligheid voor allerlei plagen en ziekten kunnen het gevolg van te weinig licht zijn. Overbemesting verschijnselen komen ook voor. Zonder voldoende licht kan de plant de aangeboden hoeveelheid meststof namelijk niet verwerken.

De optimale hoeveelheid licht die je in een kweekruimte van 1 vierkante meter kunt ophangen ligt ergens tussen de 400 en 600 Watt. Veel kwekers gaan voor de 400 Watt omdat de warmte en ventilatie met een 400 Watt lamp gemakkelijker in balans te houden zijn. Heb je echter een goede ventilatie en afzuiging dan is een 600 Watt een prima hoeveelheid licht voor een ruimte van 1 vierkante meter.

In een normale situatie heeft het weinig zin om meer dan 600 Watt aan licht op 1 vierkante meter op te hangen. Dit komt omdat wietplanten toch wel een limiet hebben voor wat betreft de hoeveelheid licht die ze in effectieve energie kunnen omzetten. Die limiet ligt op ongeveer 600 Watt voor 1 vierkante meter. Meer licht zou verspilling van energie worden en bovendien zou je kweekruimte hierdoor snel oververhit raken.

Soorten kweeklampen

Niet alle lampen zijn geschikt om planten onder te kweken, maar de drie meest voor de hand liggende lampen zijn eigenlijk fluorescente lampen, HPS lampen en LED kweeklampen. Daarnaast heb je ook nog Plasmalampen en de vrij nieuwe Master Colour lampen van Philips. Deze laatste twee lampen gelden als echte high end kweeklampen en zijn erg prijzig voor een hobbykweker met een paar plantjes.

Fluorescente lampen zijn er in veel verschillende vormen, spaarlampen, T-Neon kweeklampen en TL-buizen zijn allemaal fluorescente lampen. Ze worden meestal gebruikt voor jonge zaadplanten en stekken maar als je de juiste kleur kiest kun je er ook gewoon onder afbloeien. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.

Tneon

Een kleine kweek met twee planten onder TNeon lampen

Fluorescente lampen kunnen een goede optie zijn voor iedereen met een beperkt hoge kweekruimte, een klein budget en als je een onopvallende kweekruimte wil hebben.

HPS lampen en MH (metaal halide) kweeklampen zijn nog altijd de meest gebruikte kweeklampen. Ze zijn namelijk zeer betaalbaar in de aanschaf en leveren betrouwbare prestaties. Metaal halide lampen zijn geschikt voor de groeifase en HPS lampen zijn vanwege de rode kleur ook geschikt voor de bloeifase. Als je met 1 lamp zowel wil groeien als bloeien, kies dan liever voor de HPS dan voor de metaal halide kweeklamp. Je hebt HPS kweeklampen vanaf 150 tot 1150 Watt en ze hebben een geschikt voorschakelapparaat nodig om werken.

lampEen opstartende HPS kweeklamp

HPS/MH lampen kunnen een goede keus zijn voor iedereen met een kweekruimte die hoger is dan 1,50 meter en graag veel wiet wil oogsten zonder al teveel te hoeven investeren.

LED’s verbruiken minder energie en worden lang niet zo heet als HPS lampen, waardoor de planten niet zoveel vocht verdampen. HPS lampen produceren nu vaak nog wat meer lumen (=lichtintensiteit) als LEDS maar de nieuwste generatie LED kweeklampen kunnen de concurrentie wel degelijk aan. LED lampen leveren vaak kwalitatief betere wiet op met meer geur en trichomen en hardere toppen. Er zijn zelfs LED’s waarvan gezegd wordt dat ze tot 2 gram per Watt kunnen opleveren maar we hebben hier tot op heden nog geen kweekverslagen van gezien helaas.

kindled

LED kweeklampen kunnen een goede keus zijn als je graag met de nieuwste apparatuur kweekt, je daarvoor bereid bent om best wat geld te spenderen en je de kwaliteit van wiet heel belangrijk vindt.

 

(advertentie)