(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Lichtschema's voor wietplanten

Of je nu buiten of binnen kweekt, met indica’s of sativa’s; zonder enige basiskennis over lichtschema’s wordt het waarschijnlijk geen groot succes. Met het lichtschema bepaal je namelijk wanneer je wietplant gaat bloeien, en dat is zeker niet het enige dat je over lichtschema’s en wietplanten moet weten. Cruciale informatie over wietplanten dus, die zeker een plaats in onze CNNBS Basics verdient!

Licht is van het grootste belang voor planten, en helemaal voor wietplanten. Wietplanten die meer (krachtiger) licht krijgen zullen ook grotere toppen krijgen. De hoeveelheid licht is dus belangrijk voor de oogst maar zonder het juiste dagelijkse ritme van lichte en donkere uren zal een wietplant überhaupt niet eens gaan bloeien. Afgezien van autoflowers dan, maar ook die kunnen meer opleveren met het juiste lichtschema.

Schakelklok of verduisteren

Lichtschema’s voor wietplanten zijn niets meer dan het dagelijkse ritme van zonsopgang en zonsondergang. In de natuur bepaalt het draaien van onze planeet ten opzichte van de zon wanneer het dag en nacht wordt. Binnenkwekers doen dat met een tijdschakelaar. De schakelaar zit aangesloten op de kweeklamp, en schakelt de stroom op vaste tijden in en uit.

Buitenkwekers kunnen het dag- en nachtritme van hun planten beïnvloeden door ze dagelijks op hetzelfde moment in het donker te zetten. Het lichtschema voor je wietplanten aanpassen is buiten dus aanzienlijk meer werk dan binnen. Het heeft voor buitenkwekers echter wel een grote positieve invloed op de kwantiteit en de kwaliteit van de oogst.

Met een eenvoudige schakelklok stellen binnenkwekers het lichtschema voor hun wietplanten in.

Lichtschema’s voor wietplanten

Waarom zijn lichtschema’s nou zo belangrijk voor wietplanten? Wel, dat komt omdat wietplanten zogenaamde korte dag planten zijn. Simpel gezegd betekent dat, dat wietplanten aan het einde van de zomer gaan bloeien, wanneer de dagen korter worden.

Binnen is dat niet anders. Een wietplant komt tot bloei wanneer de dagen korter, en de nachten langer worden. Een wietplant heeft minimaal 10 uur duisternis nodig om tot bloei te komen, maar de beste resultaten halen binnenkwekers met een 12 uur durende nacht en een 12 uur durende dag. Dit noemen we dan ook het 12/12 lichtschema voor wietplanten. Als je in wiet kweken geïnteresseerd bent, heb je er vast wel eens van gehoord.

Duren de nachten korter dan 10 uur, dan blijven wietplanten in de zogenaamde vegetatieve fase, ofwel de groeifase. In de praktijk houden kwekers binnen vaak 18 uur licht, en 6 uur donker aan tijdens de groeifase, het zogenaamde 18/6 lichtschema voor wietplanten.

Lichtschema's voor wietplanten in de natuur

In de natuur gaan wietplanten bloeien wanneer de dagen aan het eind van de zomer korter worden. Foto: Anatoli Styf, Shutterstock

De uitzondering op de regel: autoflowers

Alleen zogenaamde autoflower wietplanten zijn een uitzondering op deze regel. Deze wietplanten zijn afstammelingen van wietplanten uit Oost-Europa en Rusland. Omdat de zomers daar uitzonderlijk kort duren zijn ze geëvolueerd om onafhankelijk van de lengte van de dagen en nachten, vanzelf in bloei te gaan. Autoflowers zullen dus bij ieder lichtschema gaan bloeien, en produceren de meeste cannabis bij een van de groei lichtschema’s zoals 18/6, 20/4 of 24/0 die we hieronder bespreken.

De eigenschap van autoflower wietsoorten om vanzelf (automatisch) in bloei te gaan, komt in Nederland, met name buiten goed van pas. Doordat ze veel eerder bloeien, kan de buitenkweker met autoflowers profiteren van de mooiste maanden van het jaar en heeft hij geen last van de schimmelproblemen die het najaar veroorzaakt.

18/6, 20/4 & 24/0 lichtschema’s voor wietplanten

Groeien doet een wietplant dus, zolang ze dagelijks maar meer dan 14 uur licht krijgt en 10 uur of minder in het donker staat. Je kunt een wietplant (afgezien van autoflower wietplanten) op deze manier dan ook jaren lang in de groeifase houden, zonder dat ze ooit gaat bloeien. Moederplanten voor stekken worden bijvoorbeeld op deze manier altijd in de groeifase gehouden.

14/10 is echter niet het beste maar het minimale lichtschema voor de groeifase van wietplanten. De meeste kwekers houden tijdens de groeifase een lichtschema aan van 18 uur licht en 6 uur donker, 18/6 dus.
Een 20/4 lichtschema kan ook en zelfs een lichtschema zonder donkere periode is mogelijk; het zogenaamde 24/0 lichtschema.

Hoe langer de lichte periode, hoe meer fotosynthese (omzetting van licht en CO2 in suikers en zuurstof) er kan plaatsvinden en hoe sneller de wietplant groeit. Voor binnenkwekers geldt echter dat het extra stroomverbruik van een 20/4 of 24/0 lichtschema (t.o.v. het 18/6 lichtschema) meer kost dan de extra opbrengst. Vandaar dat de meeste mensen tijdens de groeifase 18/6, of anders minimaal 20/4 lichtschema’s voor wietplanten aanhouden.

Bloeien met 12/12, 11/13 & 10/14 lichtschema’s

Wanneer het tijd wordt om een wietplant te laten bloeien (dat moment bepaal je als kweker dus zelf) doe je dat door het aantal lichte uren terug te brengen naar minder dan 14, en wietplanten minimaal 10 uur in het donker te zetten. Beter is echter het welbekende 12/12 lichtschema voor wietplanten. Na het omschakelen van de tijdschakelaar naar 12/12, duurt het ongeveer twee weken voordat je de eerste bloeiharen ziet.

Belangrijk om te weten, is dat met name de donkere periode voor de wietplant van belang is om tot bloei te komen. Er moet dagelijks minimaal een ononderbroken periode van duisternis zijn van 10 uur of langer, om tot bloei te kunnen komen. Alleen ’s nachts maakt een wietplant namelijk bloei-hormonen aan. En bij 10 uur duren de nachten nét lang genoeg om voldoende van dit hormoon te produceren, om tot bloei te komen.

Een 11/13 lichtschema of 10/14 of zelfs nóg langere nachten, zorgen ervoor dat wietplanten sneller afbloeien. Wie haast heeft en bijvoorbeeld nog snel voor de vakantie wil oogsten, kan gebruik maken van zo’n soort lichtschema voor zijn wietplanten. Het gaat alleen wel ten kostte van de opbrengst. De meeste kwekers zijn het er namelijk wel over eens dat 12/12 het optimale lichtschema is tijdens de bloeifase van wietplanten.

Lichtschema's voor wietplanten om de bloeifase op te wekken

Bloeien doet een wietplant wanneer de nachten minimaal 10 uur ononderbroken donker zijn. Foto: goobafish, Shutterstock

Het 12/1 lichtschema…

Wiet is door de illegale status kostbaar geworden, en stroom wordt ook steeds duurder. Vandaar dat kwekers altijd zoeken naar alternatieve methodes en kweektechnieken om meer te kunnen oogsten. Eén van de manieren waarop ze dat proberen is door middel van alternatieve lichtschema’s voor wietplanten. Het 12/1 lichtschema is hier één van. De methode is een beetje controversieel, maar je kunt het proberen. Of het goed werkt, daar zijn de meningen echter over verdeeld. Het gaat als volgt.

Weet je nog dat we hebben uitgelegd dat er een ononderbroken donkere periode nodig is van minimaal 10 uur, voor een wietplant om in de bloeifase te gaan? Wel, van dit principe maakt het 12/1 lichtregime gebruik. Tijdens de groeifase krijgt een wietplant met dit systeem niet 18 maar slechts 12 uur licht.

Om ervoor te zorgen dat de wietplant desondanks toch in de groeifase blijft, worden de resterende 12 donkere uren met 1 uur licht onderbroken. Het lichtschema is tijdens de groeifase bij dit systeem dan ook 12 uur licht, dan 5,5 uur donker, 1 uur licht en weer 5,5 uur donker. Op deze manier wordt er tijdens de groeifase 5 uur aan licht (energie) bespaard.

Het 12/1 lichtschema voor wietplanten

Bloeien met het 12/1 lichtschema

De bloeifase van het 12/1 lichtschema verloopt ook anders dan gewoonlijk. Je zet de planten in de bloei door over te schakelen naar een lichtschema van 11 uur licht en 13 uur donker (11/13). Geleidelijk moet je dan de lichtperiode korter maken, net zoals dat in de natuur gaat.

De eerste twee weken hou je dan ook het 11/13 lichtschema aan. Daarna ga je de lichtperiode elke twee weken met een half uur inkorten. Dus twee weken 11/13, twee weken 10,5/13,5, twee weken 10/14, enzovoorts. De laatste twee weken eindig je dan met een lichtschema van 9 uur (9 uur licht, 15 uur donker).

Voorstanders van dit lichtschema voor wietplanten redeneren als volgt. Omdat cannabis een buitenplant is, stellen ze, zou je de natuur zo goed mogelijk moeten nabootsen. 18/6 en 12/12 lichtschema’s zouden volgens voorstanders vooral energiemaatschappijen rijker maken. Het 12/1 systeem is in hun ogen een natuurlijker manier van binnen kweken. Het zou betere resultaten opleveren, én ook nog eens zo’n 50% aan energiekosten besparen.

[Shutterstock beelden: openingsfoto: Irina Fischer, schakelklok: vlabo – beeld groeiende wietplant: Jan Havlicek]
(advertentie)