- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lichtstress door stroomuitval?
Smokey (niet de bandit 😉 ) stuurde ons een verontrustende mail over de wietplanten in zijn CNNBS kweekkast. Een plotselinge stroomuitval zorgde ervoor dat zijn tijdschakelaar het begaf en zijn reeds bloeiende wietplanten een etmaal in het licht stonden. Wat zijn de gevolgen van zulke lichtstress? Muna geeft raad.
Lieve Muna,
Vorige week is mijn stroom plots uitgevallen. Ik heb de stroom er weer opgezet maar toen is de lamp 24 uur aan geweest en mijn tijdschakelaar stukgegaan. Zoals je kan zien zijn de dames in de bloei, en nu ben ik bang dat ze misschien wel zaad gaan aanmaken of dat ze enorm gaan strekken. Waar moet ik rekening mee houden? Groet, Smokey
Lichtstress
Hoi Smokey, vervelend zo’n stroomuitval! Ik begrijp dat het niet alleen bij je wietplanten, maar ook bij jezelf voor de nodige stress heeft gezorgd. Toch zou ik me er niet al te druk over maken, ik denk dat het alleszins meevalt maar het kán inderdaad wel voor problemen zorgen. Ik zal je uitleggen waarom maar eerst even een compliment; ik vind dat je planten er heel mooi bijstaan! De bloei zit er goed in en de kast is mooi gevuld, lekker bezig!
Om te begrijpen waarom een tijdelijke stroomuitval en 24 uur continue licht bij wietplanten voor stress zorgt, eerst even iets over de manier waarop een wietplant tot bloei komt. Zoals je weet begint de bloei een week of twee nadat je ze op 12/12 zet zoals dat in de volksmond heet. De bloei begint, met andere woorden wanneer de dagen korter worden en de nachten langer. In de natuur is dat dan ook doorgaans aan het einde van de zomer. Het komt omdat wietplanten alleen in het donker hun bloeihormonen aanmaken. En als de nachten maar lang genoeg achter elkaar 10 uur of langer duren, heeft een wietplant op een gegeven moment genoeg van deze zogenoemde bloei-hormonen aangemaakt dat ze daadwerkelijk tot bloei komt.
Met name gefeminiseerde wietplanten kunnen soms last hebben van lichtstress
Wanneer een wietplant eenmaal bloeit, kun je haar dan ook weer terug in de groeifase laten komen door haar weer langere dagen en kortere nachten te geven. In de natuur komt dat doorgaans niet voor, maar het kan. Echter duurt dat teruggaan van bloei naar groei ook weer een week of twee en zal één enkel etmaal van 24 uur licht er niet voor zorgen dat je wietplant weer terug schiet in de groeifase. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat dat gebeurd maar een etmaal lang licht kan bij een wietplant in de bloei, wel voor stress zorgen.
Gefeminiseerde zaden
Zoals je wellicht weet, zijn de meeste commercieel verkrijgbare wietzaden tegenwoordig gefeminiseerd. Uit gefeminiseerde wietzaden komen nagenoeg alleen vrouwelijke wietplanten. Dat is makkelijk voor de kweker, want die hoeft daardoor geen nutteloze mannelijke wietplanten te kweken (alleen vrouwelijke wietplanten produceren rookbare wiet). En met name deze gefeminiseerde wietplanten kunnen soms erg snel last hebben van lichtstress. Ik zal je uitleggen waarom.
Gefeminiseerde wietzaden worden gemaakt zonder tussenkomst van het stuifmeel van een mannelijke wietplant. Een vrouwelijke plant wordt behandelt met een stofje dat ervoor zorgt dat ze hermafrodiet wordt en mannelijke bloemen met stuifmeel gaat maken. Maar omdat dit stuifmeel van een vrouwelijke wietplant afkomstig is, bevat het geen mannelijk geslachtschromosoom. Door met dit stuifmeel een andere vrouwelijke plant te bevruchten, ontstaan gefeminiseerde zaden met alleen vrouwelijke geslachtschromosomen (XX). Uit deze zaden komen daardoor alleen vrouwelijke wietplanten.
Omdat gefeminiseerde wietplanten dus altijd in ieder geval één hermafrodiete ouder hebben, kán het gebeuren dat ze ook de eigenschap om hermafrodiet te worden erven. Normaal gesproken zou dit niet moeten gebeuren maar in de praktijk komt het helaas wel dikwijls voor dat wietplanten uit gefeminiseerde zaden bij stress (door licht of bijvoorbeeld door te snoeien of toppen) hermafrodiet worden. Ze gaan dan naast vrouwelijke bloemen (de toppen) ook mannelijke bloemen aanmaken en stuifmeel produceren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want wanneer er stuifmeel op de toppen komt, worden ze bevrucht en gaan ze inderdaad zaden maken. Zo’n bevruchte top blijft merkbaar kleiner dan een onbevruchte top en zit bovendien vol met nutteloos zaad.
Waar moet je op letten?
Aan de foto’s te zien, staan jouw wietplanten al een week of 4, 5 op een 12-uurs lichtregime (12 uur licht, 12 uur donker) en hebben ze sinds ongeveer twee weken bloeiharen. De 24 uur licht die ze gehad hebben toen je schakelklok het begaf, zal er daarom niet voor zorgen dat ze weer teruggaan in de groeifase. Maar wanneer de planten uit gefeminiseerde wietzaden opgekweekt zijn, kan het er dus wel voor zorgen dat ze hermafrodiet worden en mannelijke bloemen aanmaken. Het kán, maar hoeft niet.
Met een beetje geluk is er niets aan de hand en zal de bloeifase gewoon doorzetten
Met een beetje geluk is er dus niets aan de hand en zal de bloeifase gewoon doorzetten. Strekken zullen ze sowieso niet aangezien ze ook niet terug zullen schieten in de groeifase. Daarvoor moeten ze veel langer onder 24 uur licht staan dan één etmaal.
Om te voorkomen dat een eventuele hermafrodiete plant voor problemen zorgt, raad ik je aan om je wietplanten vanaf nu dagelijks goed te bekijken. Met name aan de onderkant van de toppen en in de oksels (nodes) van de takken maar soms ook in de toppen zelf kunnen mannelijke bloemen gaan groeien. Deze zien eruit als bolvormige knoppen van één tot enkele millimeters groot. Zodra je er één opmerkt moet je die direct verwijderen, voordat hij zich opent en stuifmeel loslaat. Als je geluk hebt kun je je bloeifase op die manier gewoon afmaken.
Wanneer je echter pech hebt, zit er een echte hermafrodiet tussen die overal mannelijke bloemknoppen aanmaakt. Eén voor één weghalen van de mannelijke bloemen is dan een onbegonnen werk en geen optie. Zo’n plant kun je maar beter in zijn geheel verwijderen.
Ik denk dat de schade wel meevalt, maar hou je planten goed in de gaten en controleer ze voorlopig dagelijks Smokey. Ik zal voor je duimen, veel succes!
-xxx- Muna
(advertentie)