(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dewi is benieuwd welke wietsoort ze aan het kweken is. Haar planten komen namelijk uit zaadjes uit haar eigen wiet van vorig jaar. Toen kweekte ze twee planten van een onbekende soort waarvan er één een mannetje bleek. Maar omdat de planten dit jaar veel grotere schutbladeren hebben, twijfelt Dewi eraan of dat wel de vaderplant was. Kortom, welke wietsoort zou Dewi kweken? Weet jij het, weet Muna het… 

 

Naam
Dewi
Onderwerp
Welke wietsoort?
Bericht
Hoi Lieve Muna, vorig jaar heb ik voor het eerst twee kleine wietplantjes van een vriend gekregen. We weten niet welke soort dat was maar het waren geen autoflowers. Uiteindelijk bleek een van de twee een mannetje, en hebben we die direct verwijderd.

Van het vrouwtje hebben we mooie toppen gekregen, waarvan ik nu nog rook. In februari, maart hebben we gezaaid en in september geoogst.

Wel hebben we uiteindelijk een stuk of twaalf zaadjes in de toppen gevonden. Tien hiervan heb ik in februari dit jaar weer gezaaid. Daarvan zijn er zeven ontkiemd en uiteindelijk hielden we er vier over die sterk genoeg waren en groot werden.

Gisteren zagen we bij één van de vier ineens trosjes met balletjes, dus die hebben we gelijk verwijderd. De andere drie hebben die (nog) niet. Wat alleen opvalt, is dat de waaierbladeren dit jaar gigantisch veel groter en breder zijn dan die van vorig jaar. Betekent dit dat ons vrouwtje vorig jaar door een andere plant in de buurt bevrucht is? Of zou het alsnog door ‘ons eigen mannetje’ van vorig jaar kunnen zijn?

En zou jij eventueel ook kunnen zien om wat voor soort het gaat, bijvoorbeeld een indica of sativa etc.? Excuus voor het lange verhaal, ik ben gewoon erg nieuwsgierig! Het is allemaal vrij nieuw voor me, maar erg leuk om te doen. In de foto zie je het verschil in blad (die kleine is van vorig jaar, die heb ik gedroogd in een boek).

Alvast bedankt en groetjes, Dewi

Bijlagen

 

Hoi Dewi, bedankt voor je vraag. Je hebt de smaak van het buiten kweken goed te pakken zo te lezen, en ik begrijp je volkomen! Er is bijna niets leuker dan buiten je eigen planten te kweken. En dan niet zomaar planten maar wietplanten waar je echt wat aan hebt, en waarvan de opbrengst gewoon dikke knaken uitspaart.

Kies een buitenwietsoort

Hoewel ik ook heel goed begrijp dat het extra leuk is om na vorig jaar je eigen zaadjes te kweken, raad ik je aan om volgend jaar een paar goede wietzaadjes te kopen. Dan kun je zelf kiezen welke soort en smaak je het lekkerste vindt maar heb je ook een keus in de groei en bloei eigenschappen.

Vooral buiten kan het een groot verschil maken als je met een speciale buitensoort gaat kweken. Een goede buitenwietsoort is sterker en weerbaarder, bloeit vaak wat eerder en is weerbaarder tegen ongedierte en schimmels. Er zijn sativa en indica dominante wietsoorten die speciaal voor ons klimaat veredeld zijn, en ze zijn de investering van een paar zaadjes meer dan waard.

Ra ra, wie is de papa?

Maar goed, daar ben je nu natuurlijk niet mee geholpen en ik kan me ook voorstellen dat je heel benieuwd bent om te zien wat er van deze planten komt. Hoewel het zeker mogelijk is kan ik me bijna niet voorstellen dat je vrouwelijke plant vorig jaar door een andere plant bevrucht is als je zelf een mannetje gehad hebt.

Aangezien de planten die je nu hebt veel op elkaar lijken, lijkt het me vrijwel zeker dat ze door hetzelfde ‘eigen’ mannetje bevrucht zijn. Er zijn verder ook maar weinig kwekers die mannelijke wietplanten zomaar buiten laten staan.

Dat het schutblad van vorig jaar kleiner is dan de schutbladeren nu, kan ook met de fase te maken hebben. Ik weet niet wanneer je dat blad vorig jaar geplukt hebt. Maar nu is het voorjaar en nu zorgt het relatief blauwe voorjaarszonlicht ervoor dat planten extra snel groeien en grote bladeren aanmaken. In het najaar is het licht roder, en dat zorgt juist voor wat smallere en kleinere bladeren.

Daarbij komt dat een wietplant in het najaar (in de bloeifase) sowieso minder en kleinere bladeren aanmaakt. De planten hoeven dan namelijk niet meer zo veel te groeien, en focussen zich dan meer op de bloei. De grote bladeren hebben ze dan niet zo hard meer nodig. Natuurlijk kunnen de omstandigheden zoals aarde en voeding in de grond en de maat van de pot en het weer ook voor verschillen in bladformaat zorgen.

A x A = B

Tenslotte is dit wel degelijk een andere wietsoort dan je vorig jaar kweekte. Het is immers een kruising tussen de wietplanten van vorig jaar. En ook al zijn die van dezelfde soort geweest zijn het toch andere ouders dan de ouders van de planten waar zij uit voortkwamen.

Eigenschappen die recessief waren en dus niet tot uiting kwamen in de planten van vorig jaar, kunnen nu bij elkaar gekomen zijn en tot uiting gekomen zijn. Andere eigenschappen van de planten vorig jaar, kunnen verloren gegaan zijn door de kruising, en die zie je dan niet terug in de nieuwe generatie.

Over de specifieke soort kan ik weinig zeggen helaas. Het onderscheid tussen sativa en indica zegt volgens de onderzoeken minder over de effecten dan we altijd dachten. Dat heeft blijkbaar meer met de smaakstoffen (terpenen) in de uiteindelijke wiet te maken.

Hybride

Sativa en indica zeggen wellicht meer over de uiterlijke kenmerken van cannabisplanten, en misschien de bloeitijd. Wat dat betreft kan ik eigenlijk alleen afgaan op de bladeren, en daarvan gok ik dat dit een hybride wietsoort is. Een kruising tussen indica en sativa dus. Maar ja, dat zijn de meeste wietsoorten tegenwoordig.

Veel plezier en succes met de rest van de kweekronde Dewi!

-xxx- Muna 💋

(advertentie)