- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna, hoe herken ik toprot?
We zitten in juli, dus bij steeds meer wietplanten breekt de mooiste fase van het hele kweekproces aan. Ze gaan bloeien! Zo ook de buitenplanten van Hakim. Hierdoor vraagt Hakim zich af of hij zich al zorgen moet maken over toprot.
De meeste wietplanten gaan bloeien zodra de dagen merkbaar korter worden. Dat is als de nachten weer langer dan 10 uur duren. De bloeifase is de belangrijkste periode van een wietplant. Ze gaat dan namelijk haar bloemen maken, wat uiteindelijk resulteert in de wiet die jij straks nuttigt. Voor het zover is, liggen er nog wel een paar gevaren op de loer, zoals toprot.
De planten van Hakim zijn er vroeg bij. En gezien de vele buien die nu overtrekken, maakt hij zich daar grote zorgen over.
Helaas stuurde Hakim geen foto mee van zijn kroost. Maar omdat hij verwijst naar mijn stuk over de planten van Henk en Ron, ga ik er vanuit dat zijn planten nét zijn begonnen met bloeien.
Toprot ontdekken
Hoi Hakim, dank voor je bericht. Stuur je de volgende keer wel wat foto’s mee? En een correct e-mailadres, haha. Gelukkig kan ik je vraag ook zo prima beantwoorden. Het korte antwoord of jij je nu al zorgen moet maken over toprot, is ‘nee’.
Als je wietplanten net zijn begonnen met bloeien, zie je eigenlijk alleen nog maar witte bloeiharen. In deze beginfase van de bloei, zit er nog meer dan voldoende ruimte tussen de bloeiharen en calyxen. Maar zodra de toppen in de laatste weken van de bloeifase compacter worden, moet je gaan opletten.
Toprot (botrytis) begint meestal onderaan de plant. Hierdoor is het lastig te ontdekken en ben je vaak al te laat, als je het ontdekt. Veel kwekers zien het namelijk pas als de blaadjes in de bovenste toppen verwelken. Als je de top vervolgens goed bekijkt, zal je donsachtige, grijze, blauwgroen of witte schimmels zien; hetzelfde spul dat je aantreft in een geopend bakje kruidenboter, dat na de laatste barbecue van het seizoen acht maanden in de koelkast blijft staan. Als je dat ziet, weet je hoe laat het is.
Bij een lage luchtvochtigheid zullen de toppen uitdrogen en afbrokkelen. Bij een hoge luchtvochtigheid veranderen de toppen uiteindelijk in een soort groene drab. Een soort staat van ontbinding. Wat het vervelend maakt, is dat die schimmels en ontbinding niet altijd aan de oppervlakte zitten. Vaak zit het binnenin de toppen. Vermoed je schimmels, trek de topjes dan voorzichtig uit elkaar zodat je binnenin kan kijken. Als het daar foute boel is, weet je genoeg.
Toprot voorkomen
Het spreekt voor zich dat voorkomen veel beter is dan genezen. Verderop geef ik een tip om geïnfecteerde planten te redden, maar dat is verre van ideaal.Let daarom goed op deze drie omstandigheden die toprot in de hand werken:
- Natte/zeer vochtige kweekomgeving
- Koele temperaturen
- Stilstaande lucht
Om toprot (en andere schimmels) te voorkomen, is het belangrijk om deze omstandigheden te vermijden. Zeker alle drie tegelijk.
Schud de planten goed uit na een regenbui. Zo valt overtollig water van de toppen.
Gaat het op een gegeven moment langdurig regenen? Zet je planten dan onder een afdakje. Staan ze in de open grond? Span dan een doorzichtig zeiltje. Je kan ook eenvoudig een dak maken met lange stukken PVC-buis, plastic zeil, wat touw en tentharingen. Lukt dit allemaal niet? Schud de planten dan goed uit na een regenbui. Zo valt overtollig water van de toppen.
Als je buiten kweekt, heb je weinig invloed op de temperatuur. Maar je kan er wel voor zorgen dat ze een briesje krijgen. Verplaats ze bijvoorbeeld naar een plek waar (meer) wind komt. Prik een bamboestok naast de plant en verbindt ze met een touwtje aan elkaar voor meer stevigheid.
Controleer tijdens een vochtige periode sowieso dagelijks je planten om schimmels tijdig te ontdekken. Met name planten in de bloeifase zijn gevoelig, zover was je zelf ook al. Maar vooral in de laatste weken van de bloei kan het tricky worden.
Toprot behandelen
Krijg je op een gegeven toch te maken met toprot? Dan sta je voor een hele lastige beslissing. Is de plant nog te redden of niet. Meestal doe je er goed aan om rigoureus te handelen. Dat betekent je verlies nemen, en de rottende plant verwijderen. Toprot is nooit helemaal uit de plant te halen. Bovendien kunnen de schimmels overslaan op je andere, nog gezonde planten.
Wil je toch een reddingsoperatie starten? Knip dan om te beginnen alle rotte stukken top weg. Dit is (vooral voor jou) een pijnlijke klus omdat je met een schaar in die kostbare toppen moet knippen. Daarna kan je de plant behandelen met een biologische spray tegen schimmels, zoals ‘Disease Control’ van Serenade of ‘ARTS Fungas Free’. Zulke middelen kunnen helpen om toprot in toom te houden. Verplaats de planten ook naar een warme ruimte met lage luchtvochtigheid. Zet ze bijvoorbeeld even binnen. Deze move kan stress opleveren bij de plant, maar dat moet dan maar. Als het je oogst kan redden, is dat het waard.