- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna, hoe kom ik aan regulier autoflower zaad?
Een simpele vraag met een eenvoudig antwoord voor Lieve Muna deze week, want in principe kun je reguliere autoflower zaden gewoon bestellen. Lieve Muna zou Lieve Muna echter niet zijn als ze het daarbij zou laten. Verreweg de meeste autoflower zaden zijn namelijk inderdaad gefeminiseerd, en als je een specifieke soort nodig hebt dan is er altijd nog de optie om ze gewoon zelf te maken…
Zelf zoek ik er nooit naar maar toen ik de vraag van Tom binnenkreeg, vroeg ik me toch even af of reguliere autoflower zaden inderdaad van de aardbodem waren verdwenen. Een snelle zoekopdracht liet echter zien dat reguliere autoflower zaadjes – hoewel schaars – nog steeds te vinden zijn. Toch is het wel de moeite waard om er eens in te duiken. Want waarom zijn er eigenlijk zo weinig reguliere autoflower zaden? En kun je ze ook zelf maken als je een specifieke soort zoekt?
|
Hoi Tom, bedankt voor je vraag. Het doet me goed om te horen dat je ondanks je arbeidsongeschiktheid weer een passie gevonden hebt in je experimenten met wietplanten. Je hebt het inmiddels waarschijnlijk al gelezen maar reguliere autoflower wietzaden zijn wel degelijk beschikbaar. Ze zijn schaars maar zeker niet moeilijk te vinden. Zo vond ik bijvoorbeeld al tien reguliere autoflower soorten op Zamnesia.nl, en nog veel meer op Seedsman.com.
Aan de andere kant heb je wel een punt, want reguliere autoflower zaden worden inderdaad niet veel aangeboden. Ik kan me voorstellen dat als je een bijzonder soortje in gedachten hebt, dat de kans klein is dat je die ook als regulier autoflower zaad zult vinden. Dit maakt het lastig als je zelf met autoflower wietsoorten wil gaan kruisen.
Zelf reguliere autoflowers kruisen
Wanneer je aan de andere kant toch al je eigen kruisingen maakt, dan kun je reguliere autoflower zaden natuurlijk wel zelf maken. Je moet daarvoor alleen wel weten dat de eigenschap van het automatisch bloeien een recessieve eigenschap is. Misschien heb je die term op de hoge tuinbouwschool ook weleens gehoord. Het betekent dat je twee autoflower planten met elkaar moet kruisen om een nieuwe autoflower te krijgen.
Kruis je namelijk een ‘gewone’ fotoperiode gevoelige wietplant met een autoflower, dan zal de fotoperiode eigenschap het altijd winnen van de autoflower eigenschap, omdat die dominant is. Begin je met een ruising tussen een autoflower en een fotoperiode gevoelige wietplant, dan wordt het nageslacht gewoon fotoperiode gevoelig. Kruis je het nageslacht van deze eerste kruising met elkaar, dan heb je kans om enkele (zo’n 25% van de zaden) autoflowers te krijgen. Kruis je deze autoflowers met elkaar, dan pas zullen alle zaadjes autoflowers zijn. Kijk maar eens op het schema hieronder.
Om snel nieuwe autoflowers te kweken kun je dus het beste toch reguliere autoflowers gebruiken zoals je ziet. Wil je echter een speciale autoflower soort maken, dan ontkom je er misschien niet aan. De reden dat je reguliere autoflower zaden niet vaak tegenkomt, is omdat er simpelweg niet zoveel vraag naar is. De meeste mensen die autoflowers kweken doen dat immers juist vanwege het gemak.
Gefeminiseerd autoflower zaad maken is trouwens veel makkelijker en daar heb je ook geen reguliere autoflower voor nodig. Het enige wat he dan hoeft te doen is een autoflower plant stressen met zilverwater tot ze mannelijke bloemen en stuifmeel gaat maken. Dit stuifmeel hoef je dan alleen nog even te gebruiken om een andere autoflower mee te bevruchten, en klaar ben je.
Tot slot wil ik je er nog even op wijzen dat rietsuiker in de voeding van je planten, niet voor zoetere wiet zorgt. Sterker nog, het is zelfs slecht voor de wortels en kan allerlei problemen veroorzaken. Planten maken namelijk zelf hun eigen suikers aan, door middel van de fotosynthese. Melasse, een bijproduct uit de suikerindustrie, kan wel goed zijn om in een biologische kweek te gebruiken. Maar dat komt dan weer omdat de bodembacteriën er wel bij varen.
Veel succes met experimenteren Tom!
-xxx- Muna
(advertentie)