- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna, hoe krijg ik dikkere toppen?
Doorgaans krijgt onze lieve Muna wat specifiekere kweekvragen zoals over de betekenis van een vergeeld blad of wat te doen tegen een bepaalde plaag ofzo. Adrie is echter niet zo specifiek en wil vooral weten hoe hij dikkere toppen kan kweken, ben je ook zo benieuwd wat Muna daarop te zeggen heeft?
Hoi Muna, wat kan ik eraan doen om dikkere toppen te krijgen want tot nu toe vallen ze me nogal tegen. Groet, Adrie
Hoi Adrie,
Je vraag is simpel, in tegenstelling tot het antwoord. Je zegt dat je toppen je tot nu toe tegenvallen maar je vergeet dat ik natuurlijk helemaal niet weet in welke fase je wietplant zich bevindt. Als ze net een week op een 12-uurs lichtregime staat kan ik me voorstellen dat je toppen nog niet veel voorstellen, in dat geval zou ik gewoon zeggen, wacht nog een paar weken. Verder weet ik natuurlijk ook niets van alle andere factoren van je kweek, zodat ik je helaas geen advies op maat kan geven. In plaats daarvan zal ik wel vertellen wat je in het algemeen allemaal zou kunnen doen om toppen dikker te laten worden.
Licht
Van alle factoren heeft het licht misschien wel de meeste invloed op het gewicht van je uiteindelijke oogst. Licht kun je eigenlijk zien als het eten van de plant, en iedereen weet: hoe meer je eet, hoe dikker je wordt. Licht is de energie die je in je plant stopt en die de plant door middel van fotosynthese omzet in plantmateriaal. Als het formaat van je toppen je tegenvallen, maar je planten zijn verder wel gezond (mooi groen en stevig), dan kun je je opbrengst direct vergroten door een sterkere lamp boven de planten te hangen. Met een sterkere lichtbron komt ook meer warmte in je kweekruimte dus let erop dat het niet te warm wordt als je je lamp gaat upgraden.
Het rendement van een oogst wordt daarom ook wel aangeduid in het aantal grammen per Watt. Hele goede kwekers halen misschien wel 1 gram per Watt of soms zelfs iets meer, maar een beginnende kweker kan beter rekenen op een halve gram per Watt. Voor een eerste kweek is het misschien zelfs wel beter om je helemaal geen doel te stellen qua opbrengst en gewoon zoveel mogelijk van de kweek te leren. Als je er aan het einde zelf wat te roken aan overhoudt en het leuk vindt om te kweken, dan komen die dikke toppen later wel.
Als je er aan het einde zelf wat te roken aan overhoudt en het leuk vindt om te kweken, dan komen die dikke toppen later wel
Genetica
De wietsoort die je kweekt heeft ook zeer veel invloed op de oogst. Sommige wietsoorten leveren nu eenmaal meer wiet op dan andere soorten. Wanneer je dus voor zoveel mogelijk opbrengst en de dikst mogelijke toppen kweekt, doe je er goed aan om een soort te kiezen die erom bekend staat veel op te brengen. Om erachter te komen welke dat zijn kun je zoeken op de websites van de verschillende zadenbedrijven wat de eigenschappen van hun wietsoorten zijn. Bij een goed opbrenger zullen ze dat altijd vermelden. Ook is het een goed idee om eens op wietforums te kijken wat sommige soorten bij andere hobbyisten doen. Het loont in ieder geval de moeite om te investeren in goede genetica, niet alleen als je voor dikke toppen gaat, maar ook als je van een bepaalde specifieke smaak of effect houdt.
Onder de grond
Een plant haalt een deel van haar energie bovengronds (licht en lucht), maar ook een substantieel deel ondergronds. Hoe groter en gezonder het wortelsysteem, hoe beter de plant het ook boven de grond zal doen. Als je een grote plant wil die veel oplevert doe je er goed aan om een mooie grote pot te kiezen. Je zal begrijpen dat een plant in een koffiebekertje nooit uit kan groeien tot een reus met dikke toppen. Een grote pot met aarde heeft ook als voordeel dat het je kweek makkelijker maakt. De grotere hoeveelheid aarde zorgt voor een flinke buffer waardoor kweekfouten niet direct worden afgestraft met een dooie of plant of afstervende bladeren.
Via de wortels neemt de plant ook haar voeding, of liever gezegd haar meststoffen op. Maar voor een grotere opbrengst is het dus NIET zaak om daar zoveel mogelijk meststoffen in te pompen. Een gezonde plant zal het meeste opleveren en dus moet je haar niet vergiftigen met te veel voeding. Als je een EC meter hebt, houdt je EC waarde dan laag en voer het langzaam op. Heb je geen EC meter, blijf dan onder de aanbevolen hoeveelheid voeding die op de fles staat. Zie je dat bladpuntjes vergelen, geef dan maar wat minder voeding, dat is een teken dat je plant teveel voeding heeft gehad.
Een gezonde plant zal het meeste opleveren en dus moet je haar vooral niet vergiftigen met te veel voeding
CO2
Tot slot CO2. Dit is naast licht en meststoffen ook een van de basisstoffen die de plant gebruikt bij de fotosynthese. Mocht je al de maximale hoeveelheid licht boven je plant hebben hangen en de plant krijgt voldoende frisse lucht en ziet er verder gezond uit, maar je toppen vallen je nog steeds tegen, dan kun je overwegen om met CO2 toevoeging te gaan werken. De plant zal door de verhoogde CO2 concentratie in de lucht een snellere stofwisseling krijgen en kan daardoor ook een hogere temperatuur en nog meer licht aan. Het werkt als een soort maagvergroting voor je planten.
Zolang je minder licht hebt hangen dan een 400 Watt HPS lamp dan is het onwaarschijnlijk dat de lichtintensiteit zo hoog is, dat je wietplant gelimiteerd wordt door de hoeveelheid CO2 in de lucht. Je hoeft dan ook niet te proberen om CO2 toe te voegen, zonde van je geld. Zolang je voor aanvoer van frisse lucht zorgt heeft je wietplant genoeg CO2. Maar als je plant aan haar maximale lichtintensiteit zit, kan CO2 ervoor zorgen dat ze nog meer licht kan omzetten in energie en dikkere toppen. Maar onthoud dat er een hoop licht voor nodig is voor het zover is dat je wietplant te weinig CO2 uit de lucht kan halen.
Succes Adrie, dat je toppen maar heel dik en vet mogen worden.
Groetjes, Muna
(advertentie)