(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu het buiten weer veel vaker regent dan ons lief is, krijgen buitenkwekers meer en vaker met schimmels te maken. Toprot is natuurlijk de grootste vrees maar ook meeldauw ligt op de loer. Lynn heeft haar Kush plant waarschijnlijk ter preventie van toprot al ontbladerd maar vreest dat de plant nu ten prooi aan meeldauw valt. Maar is het wel meeldauw, of toch iets anders? Lieve Muna geeft uitsluitsel.

 

Naam
Lynn
Onderwerp
Meeldauw of iets anders
Bericht
Lieve Muna, ik heb deze Kush gekregen maar er zitten witte plekjes op het blad. Mijn vraag is dan ook kort maar krachtig: is dit meeldauw? Of iets anders? Ik heb één keer water met melk gesprayd. Zou het nog goed komen of moet ik deze plant als verloren beschouwen?
Bijlagen

 

Hoi Lynn, bedankt voor je vraag en de foto’s van je mooie Kush plant. Leuk om zo’n groene dame zomaar te krijgen lijkt me! Ik zie dat je de meeste schutbladeren al van de plant hebt afgeknipt, en ik vraag me af of je alle bladeren hebt weggehaald vanwege de witte vlekken?

De witte vlekken op het blad op de middelste foto hierboven lijken me in ieder geval geen meeldauw. Gelukkig maar want meeldauw is in deze fase veel vervelender dan de insecten die de vlekjes wel gemaakt hebben. Dit zijn namelijk duidelijk de sporen van een sapzuigend insect zoals trips. Waar ze van de bladeren snoepen, prikken ze een gaatje en zuigen ze de sappen uit het blad op. Wat overblijft zijn deze zilverkleurige vlekjes.

Meeldauw is ook wit van kleur maar ziet er een beetje anders uit. Om zeker te weten dat het geen meeldauw is, kun je de vlekken proberen weg te vegen. Meeldauw is poederig en kun je op die manier wegvegen terwijl de sporen van bijvoorbeeld trips niet weg te vegen zijn. Ik heb ook even een foto van meeldauw voor je opgezocht, zodat je het verschil kunt zien.

Meeldauw op cannabisbladeren. (onderste foto: Shutterstock)

Zoals je ziet lijkt meeldauw veel meer op een soort poeder, dan de vlekken op het blad op jouw foto. Er is daarnaast ook nog zoiets als valse meeldauw, en dat is ook een schimmel. Deze ‘valse’ variant lijkt veel op de gewone meeldauw maar ziet er een beetje anders uit. Valse meeldauw zorgt voor een grijze pluizige schimmel aan de onderkant van de bladeren, terwijl de bovenkant van het blad eerst gele en daarna bruine vlekken krijgt. Deze vlekken kun je niet zoals de witte meeldauw van het blad afvegen.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Net als toprot ontstaat meeldauw in het najaar door vochtige lucht, koude temperaturen en regen. Precies op het moment dat lichtgevoelige wietsoorten ook in bloei gaan dus! Het is met meeldauw dan ook beter om het te voorkomen dan genezen, al is het soms ook gewoon niet te voorkomen.

Sterke en gezonde wietplanten lopen in ieder geval de minste kans op meeldauw. Daarnaast is droog houden en een lage luchtvochtigheid de beste manier om de kans op meeldauw te verkleinen. Natte bladeren vangen de schimmelsporen makkelijk op, en vormen een lekkere broeierige plaats voor de schimmel om te groeien.

Heb je bladeren met meeldauw, dan kun je die natuurlijk verwijderen, maar daarmee verlies je ook een stukje van de ‘motor’ die energie maakt voor je plant. Als alternatief kun je de meeldauw wegvegen met en nat vel keukenpapier. Omdat het papier nat is, voorkom je verdere verspreiding van de sporen van de schimmel, maar gooi elk vel wel na iedere veeg meteen weg.

Verder kun je meeldauw bestrijden met verschillende zelf te maken sprays die je tot twee weken voor de oogst kunt toepassen. Een oplossing van 100 ml magere melk en 900 ml water bijvoorbeeld, waar je voor een extra werking ook vier theelepels zuiveringszout aan kunt toevoegen. De eiwitten uit de melk zorgt voor de anti-meeldauw werking.

Besproei de planten wanneer die in het volle zonlicht staan en herhaal de behandeling om de tien dagen om te voorkomen dat de meeldauw terugkeert. Let wel op met je toppen want de melk kan muf gaan stinken. Vandaar ook dat magere melk een betere keus is dan volle melk. Een oplossing zonder melk is er ook, gebruik daarvoor twee theelepels biologische appel cider azijn en een halve theelepel zuiveringszout op een liter water.

Nog niet verloren

Maar goed Lynn, in jouw geval is het dus geen meeldauw zo te zien. Ik denk wel dat het zonde is dat je alle grote schutbladeren hebt verwijderd maar je hoeft de oogst nog niet op te geven hoor. Gewoon zo droog mogelijk houden en zo veel mogelijk licht en warmte geven, en dan oogsten. Misschien moet je door toprot wel wat eerder oogsten dan ideaal is. Maar er zitten al wat toppen aan je Kush plant, en ook al zijn ze klein kunnen ze toch heel lekker smaken!

Veel succes, en plezier met de opbrengst!

-xxx- Muna

(advertentie)