- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna is er ook (een keer) voor de kleine broodkweker
Met liefde beantwoord onze Muna al sinds 2014 vragen van kleine thuistelers op CNNBS. Omdat ze de kleine broodkweker en zijn klanten echter ook het allerbeste gunt, helpt ze die vandaag ook eens een keer. DrCola zoals die zichzelf noemt, komt in de bloeifase namelijk steeds in dezelfde bladproblemen…
|
Hoi DrCola, bedankt voor je vraag. Je hebt een uitgebreide beschrijving van de situatie bij geschreven en dat helpt natuurlijk enorm. Sowieso lijkt het erop dat je planten last hebben van trips, en dat zie ik aan de kleine zilverkleurige vlekjes die je op de bladeren ziet.
Maar voor ik verder ga met mijn advies moet ik wel even wat kwijt. Mijn vragenrubriek richt zich namelijk op kleine kweekjes voor eigen gebruik, en dat kan ik met de beste wil van de wereld niet van deze setup zeggen. Maar goed, ik gun de kleine broodkweker en zijn afnemers natuurlijk ook het allerbeste.
Contraproductief
Je hebt mij dit jaar eerder een vraag gesteld over de EC-waarde van water, en hoe dat meetelt met de totale EC-waarde. Ik neem aan dat dat toen in verband met ditzelfde probleem was, alleen wist ik niet dat je zo’n grote kweek draaide. Ik heb je toen ook uitgelegd dat het eigenlijk een beetje contraproductief is om met minerale voeding op aarde te kweken.
Ik raadde je in dat artikel dan ook aan om op biologische voeding en biologische aarde over te stappen. Door de omvang van je kweek snap ik nu echter wel dat je minerale voeding gebruikt. Namelijk omdat het onmogelijk is om zoveel planten met de hand te bewateren, en je dus een druppelsysteem gebruikt. Dat kan immers niet met biologische voeding, omdat dat voor verstoppingen in het systeem zorgt.
Maar goed, dan nog is het contraproductief om aarde met minerale voeding te combineren. Nu ik wel de omvang van je kweek weet, vraag ik me dan ook af waarom je niet volledig hydrologisch kweekt? Op steenwol matten of blokken bijvoorbeeld. Dan heb je namelijk veel meer controle over de voeding die je planten binnenkrijgen, en volgens mij is de minerale Aptus voeding hier eerlijk gezegd ook een beetje voor bedoeld.
Zoutophopingen
Op aarde blijft het op deze manier toch een beetje gokken wat er bij de wortels gebeurt. De aarde ziet er bijvoorbeeld wat droog uit, en naarmate de aarde droogt loopt de EC waarde natuurlijk op. Hierdoor zie je volgens mij ook de verdorde bladpunten ontstaan. Aarde kun je ook niet lekker doorspoelen, en dus zullen er onherroepelijk zoutophopingen ontstaan. Deze disbalans zorgt ervoor dat je op gegeven moment geen idee meer hebt van wat er in de aarde zit, en wat je moet bijgeven of juist moet minderen.
Ik raad je dan ook aan om je eens goed te verdiepen in het kweken op steenwol, en dat een kans te geven. Legale kwekerijen zul je ook nooit met minerale voeding op aarde zien kweken. Zij gebruiken soms wel aarde maar gebruiken dan biologische voeding. Ze bewateren dan bijvoorbeeld van onderaf op zogeheten Deense bodems. En anders kweken ze op steenwol met druppelsystemen en minerale voeding, maar dus nooit met aarde én minerale voeding.
Problemen herkennen en de oplossing
Ik ben het met je eens dat plaatjes met de verschijnselen van tekorten en overschotten dubbelzinnig kunnen zijn. Zelf gebruik ik ze dan ook alleen als controlemiddel. Problemen en mogelijke oplossingen beredeneer ik met de wetenschap over de kweekomstandigheden, en wat er recent in een kweek veranderd is. En natuurlijk door te kijken naar de pH-waarde, een pH-kaart en of bepaalde mineralen mobiel of immobiel zijn.
Om de huidige kweek goed af te ronden zul je iets aan de trips moeten doen, want volgens mij heb je daar echt last van. Je kunt ze denk ik het beste bestrijden met roofmijten maar ga alsjeblieft niet met gif aan de gang!
Verder denk ik dat het een goed idee is om de aarde eens flink te bewateren (spoelen) met water en een natuurlijk uitvloeimiddel zoals yucca en zonder voeding. De yucca zorgt ervoor dat uitgedroogde aarde weer water kan opnemen, en hopelijk raak je zo wat zoutophopingen kwijt. Let wel op dat je geen wortelrot krijgt door het spoelwater, maar dat risico is gelukkig niet zo heel groot omdat je textielpotten gebruikt.
Succes met de laatste bloeiweken DrCola!
-xxx- Muna
(advertentie)