(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zijn twee momenten in het jaar waarop onze Lieve Muna bestookt wordt met vragen over het oogstmoment van wietplanten. Dat is rond oktober wanneer fotoperiode-gevoelige wietplanten bloeien. En ongeveer nu, omdat veel autoflowers en verduisterde wietplanten hun einde naderen.  

De vragen over oogsten en of wanneer een bepaalde wietplant daar klaar voor is, beginnen mijn mailbox vol te druppelen. Op het moment zijn het vooral autoflowers waar ik vragen over krijg, en over een paar maanden zullen dat vooral fotoperiode-gevoelige (niet-autoflowers dus) wietplanten zijn. Maar aangezien het bepalen van het beste oogstmoment voor alle wietplanten hetzelfde is, maakt dat voor mijn uitleg niet uit. Hier een paar foto’s van wietplanten die ik zoal toegestuurd krijg met de vraag, “Lieve Muna, kan ik al oogsten..?”

Wanneer kunnen we oogsten?

Het bepalen van het beste tijdstip om een wietplant te oogsten is niet heel ingewikkeld of moeilijk. Ook is het niet moeilijk te vinden; op CNNBS alleen is het al meerdere keren uitgelegd. Ik denk dat ik er zo vaak vragen over krijg omdat het zo definitief is. Eenmaal geoogst zullen toppen niet verder groeien; afscheid nemen van een wietplant is soms zwaar. Je hebt er maanden voor gezorgd en dan wil je natuurlijk geen voortijdige dood op je geweten hebben.

Tja, hoewel de planten hierboven er prachtig uitzien, kan ik aan de hand van foto’s alleen, toch maar moeilijk zeggen wat het beste moment van oogsten zal zijn, of hoe lang de planten nog moeten doorbloeien. In plaats daarvan zal ik daarom nog eens uitleggen hoe je dat zelf het beste kunt bepalen.

Toprot

Er zijn in principe twee methoden om het oogstmoment te bepalen. Daarnaast moet je als kweker soms beslissen om voortijdig te oogsten, omdat je wiet aan toprot ten onder dreigt te gaan. Iets oogsten is soms nu eenmaal beter dan niets kunnen oogsten. Maar maak je daarover voorlopig nog maar geen zorgen, de tijd van toprot is meestal pas rond september, oktober en november. Toprot steekt dan op, omdat het kouder en vooral vochtiger wordt. Kijk uit voor toprot met bloeiende wietplanten in combinatie met regen, kou en gewoon slecht (herfst)weer.

Toprot zorgt ervoor dat buitenwiet soms veel te vroeg geoogst moet worden. Iets is beter dan niets!

Het oogstmoment bepalen

Het bepalen van het oogstmoment kan zoals gezegd op twee manieren. De eerste houdt in dat je je zintuigen gebruikt om het oogstmoment te bepalen. De tweede methode is wat nauwkeuriger omdat je daarbij met een (zak)microscoop naar de trichomen kijkt om het oogstmoment te bepalen. Trichomen zijn de minuscuul kleine en plakkerige druppeltjes hars op wiettoppen en de blaadjes die daar uit steken (suikerblaadjes). In de trichomen bevinden zich alle werkzame stoffen en geur- en smaakstoffen, dus die zijn in principe ook het meest bepalend voor het oogstmoment.

Veel groene bladeren en witte bloeiharen: nog niet oogstrijp. Foto: Roxana Gonzalez

Stap 1: Heb je dus geen (zak)microscoop of iets anders (zoals een smartphone met vergrootglas-functie) waarmee je trichomen duidelijk kunt zien, dan ben je afhankelijk van je eigen zintuigen en je gezonde verstand. Ga om te beginnen even na hoe lang je wietplant al bloeit. Tel daarbij het aantal weken vanaf het moment dat je de eerste bloeihaartjes zag. Vergelijk dat met het aantal bloeiweken dat jouw wietplant volgens de verkoper van de wietzaadjes nodig heeft. Komt dit enigszins overeen, dan kán je wietplant mogelijk klaar zijn om te oogsten.

Veel gele bladeren, één van de tekens van oogstrijpheid. Foto: Moha El-Jaw, Shutterstock

Stap2: Kijk goed naar je wietplant, en nog beter naar de toppen. Let op de kleur van de bladeren, het uiterlijk van de toppen, en kijk goed naar de bloeihaartjes. Het leven van een oogstrijpe wietplant zit er bijna op, en veel bladeren heeft ze niet meer nodig. Het is dan ook een teken van rijpheid als een deel van de (onderste) bladeren vergeeld zijn.

Deze top is nog niet oogstrijp. De calyxen zijn nog klein en worden bedekt door vele dikke witte bloeiharen. Foto: Rotem Toledano, Shutterstock

Kijk vervolgens naar de toppen. Als je goed kijkt zie je dat die bestaan uit druppelvormige calyxen met trichomen erop, waaruit steeds twee bloeihaartjes groeien. Bij een oogstrijpe top zijn de calyxen opgezwollen, dik en rond. Let ook goed op kleur van de bloeiharen; deze kunnen wit en dik zijn of bruin en verschrompeld en dun. Bij een oogstrijpe top is het merendeel van deze bloeiharen bruin en verschrompeld. Bij een top die nog niet rijp is, zullen de meeste bloeiharen nog fris, wit en dik zijn …zoals hierboven te zien is.

Twee rijpe calyxen, bedekt met trichomen. Een wiettop bestaat voornamelijk uit deze druppelvormige zaadzakjes. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Een oogstrijpe top: de meeste bloeiharen zijn bruin en de top zelf is dik en opgezwollen. Foto: ThomsonD, Shutterstock

Stap 3: Wil je echt zeker weten of je wiet klaar is om te oogsten, pak er dan een (zak)microscoop bij om de trichomen goed mee te kunnen bekijken. Je moet goed de kleur kunnen zien want aan de kleur van de trichomen kun je zien of ze rijp zijn. In de trichomen bevinden zich alle werkzame stoffen uit cannabis, en ook de geur- en smaakstoffen. Als de trichomen daarom rijp zijn, dan is je wiet dat ook. Ik zal zo vertellen naar welke kleur je moet uitkijken maar eerst: zo ziet een trichoom er van heeeeeel dichtbij uit:

Een harskliertje aka trichoom met daarin alle werkzame en aromatische stoffen. Foto: Instagram.

Je ziet dat de trichomen een soort bolletjes op steeltjes zijn. Het draait bij het bepalen van het oogstmoment alleen om de kleur van de bolletjes. Deze kunnen transparant zijn, wittig, of bruin zijn van kleur. Als ze ontstaan zijn ze eerst transparant. Als ze (veel) THC bevatten worden ze wittig (troebel) van kleur. Wanneer de trichomen vervolgens verouderen, wordt die THC weer afgebroken en worden de trichomen bruin van kleur. Dan zijn ze overrijp. Oogsten doe je het beste wanneer het merendeel van de trichomen wit van kleur is.

Zo. Dat was het, mijn uitleg over het bepalen van het beste oogstmoment bij wietplanten. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt, en zelf de schaar in je wietplant durft te zetten als het zover is. Ik begrijp dat het altijd een moeilijk moment zal blijven om afscheid te nemen van een wietplant. Maar een oogst betekent ook dat je weer genoeg wiet te roken hebt, denk daar maar aan als je je ‘dames’ omhaalt. Oogst ze!

-xxx- Muna

(advertentie)