- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna, mijn bloeihaartjes worden bruin en de bloei stagneert…
De Big Bud XXL planten van Dirk staan vijf weken in bloei als de bloeiharen beginnen in te drogen. Dit is natuurlijk veel te vroeg, want de stampers van wietplanten horen eigenlijk pas bruin te worden als de bloeifase erop zit. Dirk heeft dan ook terecht het gevoel dat de bloeifase stagneert, en vraagt Lieve Muna om hulp. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
|
Hoi Dirk, bedankt voor jouw foto’s, de uitleg en je vraag. Ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt om je Big Bud XXL planten zo te zien in de vijfde week van de bloeifase. Het is namelijk nog veel te vroeg voor bruine bloeiharen. Normaal gesproken zouden Big Bud toppen al veel groter moeten zijn, als de stampers beginnen in te drogen en bruin worden.
Bevruchte stampers?
Bloeiharen zijn de stampers van vrouwelijke wietplanten. Ze hebben de nobele taak om voor de voortplanting te zorgen, en dat doen ze door mannelijke stuifmeelkorrels op te vangen. Als dat gebeurt dan droogt de stamper in en wordt die bruin, en vormt er een zaadje in de calyx waar de stamper uitgroeide. Als de stamper niet bevrucht wordt door een stuifmeelkorrel, dan blijft ie zo lang mogelijk wit en plakkerig om het stuifmeel op te kunnen vangen als het zover is.
Wanneer bloeiharen dan ook voor het einde van de bloeifase al bruin worden, dan komt dit meestal omdat ze bevrucht zijn. Het is in dit geval dus heel goed mogelijk dat er stuifmeel in je kweektent rond vliegt. Eén van je planten zou bijvoorbeeld een mannelijke plant kunnen zijn, al denk ik dat je dat dan wel had gezien.
Het is dan ook waarschijnlijker dat één van je planten hermafrodiet is, en een paar mannelijke bloemetjes heeft geproduceerd. Deze zou je snel moeten kunnen vinden als je ernaar op zoek gaat. Kijk in de toppen en zoek extra goed in de oksels van de takken (nodes). Mannelijke bloemknoppen zijn ovaalvormige balletjes die op kleine steeltjes groeien. Ze kunnen ook al geopend zijn, en dan zien ze eruit als een klein ondersteboven hangend bloempje.
Het kan ook zo zijn dat één van je planten een paar banaantjes heeft aangemaakt. Deze zijn moeilijker te vinden maar ook nog goed met het blote oog te zien. Er groeien dan banaanvormige stampers uit de top, die ook nog eens geel zijn, dus vandaar de bijnaam. Deze banaantjes produceren eveneens stuifmeel, en zorgen dus ook voor bevruchting, al is dat meestal op een kleinere schaal dan een echte hermafrodiet of mannelijke wietplant.
Vergeelde bladpunten
Maar afgezien van de bruine bloeiharen, valt in dit geval ook op dat de bladeren nogal licht van kleur zijn, en veel verdorde bladpuntjes hebben. Er is dus ook wat aan de hand aan de onderkant bij de wortels volgens mij. Verdorde bladpunten wijzen vaak op te veel voeding. De hoge concentratie aan voeding in het medium of voedingswater, onttrekt dan via osmose water aan de bladpunten.
Ik raad je aan om even goed op zoek te gaan naar eventuele mannelijke bloemen of banaantjes in de toppen. Als je die niet kunt vinden dan heeft een probleem bij de wortels waarschijnlijk voor de bruine bloeiharen gezorgd. Controleer of de pH-waarde nog goed is, en of het water de juiste temperatuur heeft en genoeg zuurstof bevat.
Ververs het water zonodig, en pas de bewatering aan als je een medium zoals steenwol gebruikt. In dat geval moet je misschien wat meer of vaker water geven. Door verdamping loopt de EC-waarde in een medium namelijk snel op als je niet op tijd of genoeg voedingswater geeft.
-xxx- Muna
(advertentie)