- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Lieve Muna, waarom roesten mijn wietbladeren?
Roest. Je hebt het liever niet op je auto en ook niet op de bladeren van je wietplanten. Helaas voor Ramon zitten er dus mooi wel kleine roestplekken op de bladeren van zijn wietplanten. Gelukkig is het probleem nog niet zo erg, en kan Lieve Muna het misschien wel in de kiem smoren.
Roestplekken op bladeren van wietplanten. Het kan van alles betekenen, van een schimmel tot een tekort of overschot aan verschillende mineralen. Gelukkig heeft Ramon een paar foto’s meegestuurd, en geeft hij de nodige informatie over zijn kweek. Ik denk dat we er wel uitkomen.
|
Hoi Ramon, mooie kweekkast heb je daar, en hij staat lekker vol ook. De problemen die je hebt vallen alleszins mee maar je moet er denk ik wel voor zorgen dat het niet verergerd. Het is altijd lastig om van foto’s precies te zeggen wat er aan de hand is maar het zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het voeden. Daar ben je immers deze week mee begonnen.
Qua tekorten kan roest op een calciumgebrek duiden, alleen dat is het in dit geval denk ik niet. Calcium is namelijk een zogenaamd immobiel mineraal, wat betekent het niet binnen de plant niet kan verplaatsen. Een calciumgebrek zie je dan ook aan de bovenste bladeren, en niet aan de onderste blaadjes. Bovendien geef je CalMag, dus een calciumgebrek is onwaarschijnlijk.
Te vochtig
De EC-waarde is 1,0 zeg je dus het zal waarschijnlijk geen kwestie zijn van te veel voeding. Wel is de luchtvochtigheid wat aan de hoge kant, en ik zie ook dat je ventilator verkeerd gericht staat. Probeer de ventilator horizontaal te laten blazen, tussen de lamp en je planten in. Nu is je ventilator boven de lamp geplaatst en recht naar beneden gericht.
Persoonlijk vermoed ik eigenlijk dat je met het geven van de eerste voeding, wat te scheutig bent geweest met het water. Til de potten eens op om het gewicht te voelen. Mochten ze daarbij erg zwaar aanvoelen (of als de ‘probleemplanten’ duidelijk zwaarder zijn dan de anderen), dan heb je de oorzaak gevonden. Geef je planten in dat geval even geen water, zodat de aarde weer wat droger wordt. Ik vraag me ook af of je potten op schotels staan? Als dat niet zo is dan krijgen sommige planten waarschijnlijk veel meer te drinken dan anderen. Onder uit de potten loopt het water dan namelijk gemakkelijk naar de buurvrouw, die daardoor te nat kan komen te staan.
pH-waarde
Is water niet het probleem, dan zul je de pH-waarde moeten weten om het probleem te achterhalen. Tekorten en overschotten ontstaan namelijk meestal niet omdat er te veel of te weinig van een bepaalde stof in het voedingswater zit, maar door een verkeerde pH-waarde. Kijk maar eens op onderstaand schema. Zoals je ziet kunnen de verschillende mineralen alleen bij specifieke pH-waardes worden opgenomen.
Om de pH-waarde van de wortelomgeving te meten, kun je een eetlepel aarde uit de pot nemen (probeer halverwege de pot een monster te nemen). Doe de aarde in een glas, en vul dit aan met water met een pH-waarde van 7,0 (pH-neutraal). Even roeren en een half uur laten staan. Meet nu de pH-waarde van het water, en dit is ongeveer de pH-waarde van de aarde.
Mocht de pH-waarde van de aarde nou te ver afwijken van de juiste waarde (zie het schema hierboven), pas de pH-waarde dan geleidelijk aan via de voedingsbeurten.
-xxx- Muna
(advertentie)