(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Appie kweekt sinds een half jaar wiet voor eigen gebruik. Hij doet dat binnen maar wel biologisch en in aarde. Door zijn goede ervaringen daarmee in de moestuin gebruikt hij composteerbare potjes voor zijn zaailingen. Het ontbreekt alleen aan informatie over deze potjes voor wietplanten, dus vandaar de vraag aan Lieve Muna. Zijn biologisch afbreekbare potjes eigenlijk wel goed voor cannabisplanten?

Ik heb vaker vragen gehad over biologisch afbreekbare potjes, en meestal komen die van kwekers die veel ervaring hebben met tuinieren maar niet in het bijzonder met cannabis. Begrijpelijk ook wel, want in de tuin werken de potjes prima, dus je zou denken dat dat ook voor jonge wietplantjes moet gelden.

 

Naam
Appie
Onderwerp
Composteerbare kweekpotjes
Bericht
Lieve Muna, ff voorstellen. Ik ben Appie, van middelbare leeftijd en probeer sinds ruim een half jaar (biologische) wiet te telen voor eigen gebruik. Heb een moestuintje en wel een (beetje) ervaring met plantjes, echter er gaat een (cannabis)wereld voor mij open. De info is overweldigend en probeer dan je keuze als beginnend kweker maar eens te maken. Tot nu toe gerommeld en geëxperimenteerd met autoflowers. Ik wil volgend jaar eens gaan spelen met semi autoflowers; het is een fascinerende hobby geworden 🙂

De nieuwe kweekronde/experiment: de pot is een witte 10 liter emmer met vele geboorde gaatjes voor extra beluchting en waterafvoer. De bodem gevuld met hydrokorrels en potgrond (met voeding voor 150 dagen) in een verhouding van 1:5. Natuurlijk op biologische basis. Ik heb een mini-kweektent (60x60x160 cm) en als lamp 100 Watt quantumboard (Spider Farmer SF-1000).

Gisteren heb ik de nieuwste autoflower in een composteerbaar kweekpotje gezaaid, een Big Bud Auto van huismerk wietzaadjes.nl. Hopelijk ontkiemt de dame snel; de stand van de maan zou geen belemmering moeten zijn. Als voeding wil ik wormen-percolaat (5 – 10%) en melasse (max. 5%) gaan gebruiken. Ik gebruik trouwens kraanwater, dat bevat toch ook enkele opgeloste mineralen.

Langzaam maar zeker komen we to the point. Ik gebruik zelf namelijk graag composteerbare kweekpotjes, en zie daar de volgende voordelen van:
– Tot nu blijken vrijwel alle autoflowers te ontkiemen (heb er in mijn enthousiasme wel zelf een paar om zeep geholpen). Ik begrijp de voordelen voor het ontkiemen in het koffiefilter maar het overzetten in het kweekpotje is mogelijk toch bron van stress?
– Kan het zaadje gedoseerd water geven met pipet, en tegelijkertijd het bodemleven om het kweekpotje activeren met een sterk verdunde dosis percolaat en melasse. Het grote voordeel naar mijn bescheiden idee; het jonge wietplantje hoeft niet verpot te worden en de bodem is reeds geactiveerd voor hopelijk de komende wortelexplosie.

Ik vind in de literatuur (blogs en websites) weinig info over het gebruik van composteerbare kweekpotjes terug, en beperkt over de biologische teelt. Hierom mijn vraag aan jou Lieve Muna: wat is jou mening over deze composteerbare kweekpotjes en de werkwijze? Bedankt alvast voor het lezen, en je reactie wordt op prijs gesteld.

Appie

Bijlagen

 

Hallo Appie, leuk dat je schrijft en mooi om te lezen dat je binnen je eigen biologische wiet kweekt. Zelf kweken is vele malen voordeliger, en bovendien de enige manier om er zeker van te zijn dat het ook schone wiet is. En biologisch kweken maakt de teelt daarbij niet alleen makkelijker, het bodemleven zorgt over het algemeen ook voor heel gezonde planten.

De meeste echt biologische producten zijn geweldig voor wietplanten. Ik heb het dan bijvoorbeeld over echte organische voeding zonder direct opneembare mineralen, nuttige bodemschimmels en goede bacteriën. In jouw geval juich ik het gebruik van de wormen percolaat en de melasse dan ook van harte toe. Melasse is echter voeding voor het bodemleven en niet voor de plant zelf, dus ik raad je aan om daarnaast ook bodembacteriën en trichoderma schimmels toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld met Green House’ BioEnhancer dat zowel de trichoderma schimmels als nuttige bodembacteriën bevat.

Potten & kiemen

De witte emmer met gaten zal geen probleem vormen, al gebruik ik zelf altijd liever vierkante zwarte plantenpotten. Die hebben wat betere afwateringsgaten aan de onderkant, en nemen door hun vierkante vorm ook minder ruimte in als je meer planten naast elkaar wil kweken. Omdat ze zwart zijn laten ze ook geen licht door, want wortels groeien namelijk liever in het donker. Verder voorkomt de vierkante vorm enigszins dat de wortels in rondjes gaan groeien, al zal dit bij jouw emmer ook niet snel gebeuren dankzij de gaten die je in de emmer geboord hebt.

Langzaam maar zeker komen we tot het antwoord 😉 Eerst over het ontkiemen. Dat kan op velerlei manieren en ook direct in de grond. De slagingskans is echter het grootst in een koffiefilter, en het poten van de uitgekomen zaadjes levert verder geen overbodige stress op. Groot voordeel is ook dat je zeker weet dat je zaden zijn uitgekomen, en het planten is heel gemakkelijk omdat je op deze manier een kaarsrecht worteltje krijgt. Ik raad je aan om de methode een keer te proberen.

Gevangen in een composteerbaar potje

Met een biologisch afbreekbaar potje hoef je inderdaad niet te verpotten. De wortels kunnen mettertijd immers gewoon door het potje heen groeien, verder de aarde in. Het probleem zit ‘m alleen in het woordje mettertijd, want het duurt best lang voor zo’n potje daarvoor genoeg afgebroken is. Een cannabis zaailing groeit namelijk razendsnel, en heeft zo’n klein potje binnen een week gevuld met wortels. De potjes zijn dan helaas nog steeds te hard voor de wortels om doorheen te groeien, waardoor je zaailing te lang in het potje gevangen wordt gehouden.

Je kunt daarom beter kiezen voor kleine voorgroeipotjes van plastic. Ook dan kun je de aarde alvast activeren en water geven met een pipet. Zodra je de zaailing vervolgens verpot, kunnen de wortels ook meteen verder groeien de aarde in.

Stressloos verpotten

Het verpotten zelf kun je trouwens ook zonder stress doen. Verpot je zaailing daarvoor eerst even met het plastic potje en al, zoals je ook met de afbreekbare potjes doet. Als je het potje met de zaailing daarin vervolgens uit de aarde pakt, heb je een mooie afdruk waarin de kleine kluit precies past. Hier vind je een uitgebreide uitleg over deze manier van verpotten.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: IKT COLLECTIONS, Shutterstock]
(advertentie)