- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Luchtvochtigheid te hoog, temperatuur te laag
Van Kevin kreeg onze Lieve Muna een wel heel lange vraag deze week. Kevins probleem is dat er in zijn kweekruimte ofwel een heel hoge luchtvochtigheid heerst bij een (te) lage temperatuur, of andersom. Kortom: een mooie kans voor Muna om de relatie tussen luchtvochtigheid en temperatuur uit te leggen.
De vraag die Kevin mij van de week stuurde was wel heel erg lang. En alsof dat nog niet genoeg was, stuurde hij daar nog eens zes mails met foto’s van de situatie achteraan. Die moeite moet beloond worden dacht ik. Ik zal jou als lezer, de moeite van het lezen voor deze keer alleen wel besparen, en Kevins vraag proberen samen te vatten. Mocht je de mail toch willen lezen dan kun je hier een .pdf bestand downloaden.
Luchtvochtigheid te hoog voor bloei
Kevin begint zijn mail met een uitgebreide uitleg van zijn kweeksituatie. Op zolder heeft hij achter een schot, onder de schuine wand van het dak, een kweekruimte gemaakt. De kweekruimte zelf heeft hij goed geïsoleerd en verse lucht wordt via een rooster onder in het kweekhok naar binnen gezogen. Tot zover niets aan de hand, en ook het groeien van de wietplanten gaat prima met een luchtvochtigheid van 80 tot 90%. De planten worden belicht door twee led lampen met een wit lichtspectrum voor de groeifase en een warm-wit lichtspectrum voor de bloeifase.
Het is pas bij de bloeifase dat de hoge luchtvochtigheid problemen geeft. Wanneer Kevin de afzuiger namelijk gewoon aanzet (zoals het hoort) zakt de luchtvochtigheid weliswaar naar zo’n 60%, alleen dan daalt de temperatuur ook naar 18 graden. Door de afzuiger af en toe uit te zetten, en door hem te dimmen probeert Kevin een goede balans tussen de luchtvochtigheid en de temperatuur te krijgen. Maar telkens is het ofwel te koud, ofwel te vochtig in zijn kweekruimte op zolder. En dan volgen hier een aantal van Kevins meegestuurde foto’s.
Relatieve luchtvochtigheid
Zo zo, Kevin jij bent lekker bezig geweest. En dan bedoel ik niet die uitgebreide mail en alle foto’s die je stuurde, maar je kweekruimte. Petje af hoor, het ziet er mooi uit allemaal. Volgens mij ben jij ontzettend handig, of niet?
Maar goed, je hebt me natuurlijk niet gemaild om naar complimentjes te vissen. Je hebt immers een probleem met de temperatuur en de luchtvochtigheid. Die staan altijd in relatie met elkaar, zoals je gemerkt hebt. We spreken daarom ook wel over Relatieve Luchtvochtigheid (RV).
Het zit als volgt. Wanneer de temperatuur in een ruimte stijgt, dan daalt de relatieve luchtvochtigheid. Dit komt omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Wanneer een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst bij een hoge temperatuur, en de ruimte koelt snel af (omdat de lamp uit gaat bijvoorbeeld). Dan slaat een deel van dat vocht in de lucht neer in de vorm van dauw. Dit kan het geval zijn wanneer jij de afzuiger heel zacht zet, en zoals je schrijft de temperatuur dan naar 23,5 graden stijgt maar de luchtvochtigheid ook weer naar 80/90% stijgt.
Koude zolder
Om te voorkomen dat vocht als dauw neerslaat (dit kan schimmelproblemen veroorzaken), moet je ervoor zorgen dat de temperatuur in zo’n geval langzaam afkoelt wanneer de lichten ’s avonds uitgaan. Normaal gesproken hoef je hier echter niet echt op te letten. En in jouw geval ook niet, mits je het probleem van de hoge luchtvochtigheid tackelt.
Als je het mij vraagt is het probleem namelijk redelijk eenvoudig op te lossen. Het echte probleem is namelijk de lage temperatuur en de hoge luchtvochtigheid van de lucht die je kweekruimte ingezogen wordt. Waarschijnlijk is het op jouw zolder nu (in de winter) sowieso te koud voor wietplanten. Misschien heb je daarnaast nog een wasdroger staan die de lucht extra vochtig maakt, staat de douche onder aan de trap, of hangt je wasgoed ook op zolder te drogen. Allemaal zaken om op te letten als je de luchtvochtigheid wil verlagen.
Daarnaast zou ik je sowieso aanraden om buiten je kweekruimte een kachel neer te zetten of aan te leggen, of aan te zetten als er al een radiator aanwezig is. De leds die je gebruikt zijn volgens mij lang niet voldoende om de kweekruimte goed mee op te warmen.
Omdat luchtvochtigheid en temperatuur in relatie met elkaar staan, zul je zien dat een kachel direct ook de luchtvochtigheid omlaag brengt.
Afzuiging
Het is tot slot geen goed idee om de afzuiging uit te zetten, om op die manier de kweekruimte warmer te maken. Zoals je al gemerkt hebt heeft dit geen goede invloed op de luchtvochtigheid maar dat is niet alles. Lucht zuig je namelijk niet alleen af om warme lucht af te voeren, maar ook om je wietplanten van CO2 te voorzien. Eventueel zou je de afzuiger in de donkere periode op een laag pitje kunnen zetten, maar beter is het om de lucht in je kweekruimte continue te verversen.
Succes met je winterkweek Kevin!
-xxx- Muna
(advertentie)