(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie regelmatig van wiet geniet, heeft waarschijnlijk ook wel zo’n mooie grinder met een ingebouwde zeef om losse trichomen op te vangen. Alleen hoe rook je dat spul nou precies? Wel, als je over twee potloden, een stukje papier en wat plakband beschikt maak je er gewoon zelf een hasjpers voor.

Kief is heerlijk spul, laten we eerlijk zijn. Het zijn de bij elkaar verzamelde trichomen van wiet en precies dat waar alle werkzame stoffen en aroma’s in zitten. Alleen is kief soms lastig om te roken, je kunt het in een pijpje stoppen, maar dan valt het gemakkelijk door het gaasje. Je kunt het ook wel in je joint doen maar dan moet je er weer tabak doorheen mengen om het goed te laten branden. Nee, een stukje hasj is dan beter handelbaar.

Hasj persen

Dat kief het belangrijkste en lekkerste van een wietplant is, dat weten ze ook in landen waar hasj van oudsher vandaan komt. In Marokko bijvoorbeeld, zeven ze hun wiet daarom en persen ze het poederige kief vervolgens tot handig mee te nemen blokken hasj. In Jamaica rollen ze de verse wiettoppen tussen hun handen zodat ze zogenaamde vinger-hasj overhouden om van te genieten. Hasj is een stuk geconcentreerder dan wiet maar kief is erg onhandelbaar. Zeker wanneer je er maar een klein beetje van hebt, zoals na een paar weken verzamelen in een grinder.

Mini hasjpers

Om een kleine hoeveelheid kief tot een blokje hasj te persen heb je geen professionele apparatuur nodig. Met twee potloden, papier en plakband kom je een heel eind. Gebruik bij voorkeur bakpapier en koop even twee nieuwe, liefst ronde potloden zodat ze ongeslepen zijn. Rol vervolgens een stuk bakpapier zo strak mogelijk om een van de potloden heen zodat een soort koker ontstaat. Plak de koker vast met het plakband en schuif hem voor de helft van het potlood af.

Omdat je je kief niet wil vervuilen met het grafiet van jet potlood, plak je nu het uiteinde van het tweede potlood af met een stukje plakband. Schuif het afgeplakte deel van het potlood in de papieren koker zodat de koker de twee potloden als het ware met elkaar verbindt. Nu kun je het eerste potlood eruit halen om ook diens uiteinde af te plakken. Je hasjpers is klaar!

Nu kun je de papieren koker met je kief vullen en samenpersen tot een stuk eersteklas hasj, door de twee potloden er aan beide zijden in te duwen. Gebruik een tafel of de vloer om druk op het bovenste potlood uit te oefenen zodat je hasj geperst wordt. Een minuutje flink drukken zou voldoende moeten zijn om een mooi stukje hasj te fabriceren. Wanneer je de potloden uit de koker haalt hou je een juweeltje van zelfgemaakte hasj over dat bestaat uit verschillende soorten kief die je zelf verzameld en geperst hebt.

Dabben?

Jawel, we gaan nog een stapje verder want door je zelf geperste stukje hasj met de stijltang van je vriendin te bewerken kun je het zelfs nog verder vrijmaken van plantmateriaal, zodat je het kunt dabben. Dat gaat namelijk in het bijzonder goed met een stukje hasj. Leg hiervoor je net geperste hasj tussen een stuk bakpapier in een gaasje en pers het een paar seconden hard tussen een hete stijltang. Je zult de dab-bare wietolie zo uit het stuk hasj zien druipen. Jammie!

(advertentie)