(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heb je weleens van Piattella hasj gehoord? Dat is letterlijk de beste hasj ter wereld die druipt van de terpenen. Het is een uitvinding van ene Zio van Uncle’s Farm Cannabis Social Club in Barcelona, en wordt gemaakt door Bubble Hash bij koude temperaturen te laten curen. Hmmm… 

Piattella hasj heeft een bijzondere structuur, en lijkt een soort natte hasj te zijn. Dat komt omdat de koude cure methode ervoor zorgt dat de hasj als het ware terpenen zweet. De hasj is daardoor zacht als boter en makkelijk op te scheppen met een dab tool. Jazeker, deze hasj is net zo puur als concentraat, en kun je dan ook gewoon dabben.

Piattella, oftewel ‘platte plakken’ hasj

Hoewel Piattella in een Spaanse cannabis social club ontstaan is, heeft het een Italiaanse naam. Piatto is namelijk het Italiaanse woord voor ‘plat’, dat gekozen werd omdat de hasj in platte plakken koud gecured wordt. De toevoeging ‘ella’ betekent dan weer blok of plak. Platte plakken dus letterlijk vertaald.

De speciale koude en droge behandeling, zorgt ervoor dat de hasj terpenen gaat zweten en de kenmerkende natte structuur krijgt. Maar goed, kijk eerst deze video van Puffco founder en CEO Jolly Roger maar even, dan krijg je namelijk vast wel zin om het zelf te maken!

En zo wordt Piattella hash gemaakt

Piattella kan op meerdere manieren gemaakt worden, maar die hebben allemaal gemeen dat het een langdurig cure proces is bij lage temperatuur. Vaak worden vriesdrogers gebruikt maar dat is niet noodzakelijk dus je kunt het ook zonder vriesdroger maken. Ook is het belangrijk dat de hash niet of zo min mogelijk wordt blootgesteld aan zuurtstof, om oxidatie te voorkomen.

De beste hash ter wereld maak je natuurlijk ook met het beste startmateriaal. Je hoeft dus niet op een lekkere plak Piattella te rekenen als je het knipafval van je laatste oogst gebruikt. Nee, toppen moeten erin. En eigenlijk moeten dat ook de mooiste toppen zijn van een wietsoort met extreem veel trichomen. Dan ben je er echter nog niet want voor de beste kwaliteit is het ook belangrijk dat je die toppen snel en met de hand knipt, om oxidatie en beschadiging van de trichomen, zo veel mogelijk te voorkomen.

Als je het uitgangsmateriaal klaar hebt ga je er ice-O-lator live resin van maken, met ijskoud water en heel veel ijsblokjes. Dat proces hebben we vaker uitgelegd en kun je via de link hierboven nog eens rustig nalezen. Voor Piattella laat je je wiet dus niet drogen voor je het in het ijswater stopt. In plaats daarvan vries je de verse toppen in, en gebruik je de verse ingevroren toppen.

Als je de natte trichomen uit je ice-O-lator zakken hebt geschept laat je dit voor het beste resultaat drogen in een vriesdroger. Heb je die niet, droog het dan op lage temperatuur bij een lage luchtvochtigheid en in het donker. Afhankelijk van de condities duurt het drogen een paar uur tot enkele dagen. Jouw taak is om de kief/trichomen obsessief te beschermen tegen de elementen licht, warmte en zelfs lucht. Alles om oxidatie te voorkomen.

Na het drogen begint het curen. Hierbij is het ook weer heel belangrijk om de hash niet aan lucht bloot te stellen. Vaak wordt het daarvoor eerst in huishoudfolie ingepakt en daarna vacuüm opgeborgen. Ook kun je het direct vacuüm sealen in plastic.

Als je de Piattella in een vacuüm hebt, bewaar je het op een donkere plaats, bij een constante temperatuur tussen de 4 en 10 graden Celsius. Voorkom (grote) temperatuurschommelingen, en na vier tot zes weken zou je hash eruit moeten zien zoals op de Piattella in de video hierboven.

Dus samengevat maak je Piattella als volgt: begin met topmateriaal, gebruik alleen de meest kristalrijke toppen en knip ze na het oogsten snel en met de hand. Maak daarna ice-O-lator van de vers ingevroren wiettoppen en droog het in een vriesdroger, of op een koude, donkere plaats bij een lage luchtvochtigheid. Gebruik je een vriesdroger dan resulteert dat in een lichtere kleur hash.

Bewaar je kief (uit de 90 en 120 micron ice-O-lator zakken) in vacuümpotten in een koelkast. Laat het vier tot zes weken ‘nucleeren’. Dit is het proces waarbij de stof in een andere vorm overgaat, en het typische natte uiterlijk krijgt. Daarna kun je de hash voorzichtig roeren tot het een homogene massa vormt.

Na zes weken in de koelkast en even roeren, verpak je de Piattella in huishoudfolie zodat het een mooie plak vormt. Bewaar deze plak nog een paar dagen bij kamertemperatuur, tot je de terpenen eruit ziet zweten. Het resultaat is een boterzachte plak hash die zijn vorm behoudt als je het in plakken snijdt.

Foto’s: screenshots YouTube]
(advertentie)