(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zijn inmiddels al lang niet meer de bekende landen als Canada, Australië, VS en Israël die Nederland de wietkaas van het brood eten, door vol in te zetten op de profijtelijke legale (medicinale) cannabisindustrie. Nadat buurland Kroatië eerder al een heus cannabisgezondheidscentrum aankondigde is het nu Macedonië dat aangeeft klaar te zijn voor massale wietteelt!

Macedonië verwelkomt wietinvesteerders

In Kroatië opent het Sveti Martin resort deze lente hun Canabio Centre in samenwerking met een Sloveens bedrijf. Het te openen wellness-centrum richt zich voornamelijk op preventieve en therapeutische behandelingen met mediwiet. Ook elders in de balkanregio bruist het van de activiteiten. Griekenland legaliseerde onlangs medicinale cannabis en verwacht miljoeneninvesteringen van buitenlandse – met name Canadese – investeerders. En nu kondigt de premier van Macedonië Zoran Zaev aan dat ook zijn land(je) volop gaat meedoen met de groene en winstgevende revolutie.

Conservatieve regering legaliseerde mediwiet

De sociaal-democraat verklaarde tegenover de media aldaar dat hij verwacht dat er minimaal 100 miljoen euro naar het land gaat vloeien, geld dat de krap 2 miljoen inwoners prima kunnen gebruiken, aangezien de economie er nou niet bepaald uitblinkt. Dat geld van buitenlandse investeerders gaat volledig naar de productie van medicinale cannabis.

De vorige regering – een coalitie van VMRO-DPMNE – legaliseerde medicinale wietproducten in 2016 en dat is extra grappig omdat het een conservatieve regering was! Cannabisolie is dus nu al verkrijgbaar in de apotheken van het Balkanland, kom daar maar eens om in pakweg Nederland en België. Iets minder grappig is dat er tegelijk met de legalisering van mediwiet ook een aankondiging volgde dat men harder gaat optreden tegen de teelt, het bezit en het dealen van ‘straatwiet’.

Licenties voor wietteelt en olieproductie

Zaev verklaarde dat zijn regering zeven licenties heeft verstrekt voor de productie van wietolie en nog eens 4 of 5 andere vergunningen aan bedrijven in de ‘productiefase’ (lees; wietkwekerijen). De vorige regering deed het met slechts 1 licentie nog een stuk rustiger aan wat dit betreft.

Macedonië in wiet, zo gek is dat nog niet… [foto: Per Bengtsson/Shutterstock]

Ietwat bevreemdend wellicht voor ons hier aan de Noordzee is het feit dat ook een neef van de minister-president – Trajce Zaev – zich in de legale cannabis-business heeft gestort. Hij kocht een kas van het bedrijf Mam om daarin wiet te gaan telen. Zie je het al voor je dat Rutte zoiets tegenover de pers vertelt? Mam is overigens sinds kort in handen van Strumica uit Macedonië samen met een onderneming uit Slovenië die fabrieken heeft voor de productie van mediwiet in Duitsland en Polen.

Export naar Polen en Duitsland

Op dit moment werken er 30 mensen in het bedrijf in Sveti Nikole, waar de productiefaciliteit ligt. En dat allemaal met een beginkapitaal van slechts 3 miljoen euro.  Naar verwachting stijgt dit aantal banen nu snel naar 130. Premier Zaev verwacht meer investeringen in de sector en hij roept dan ook ‘alle mensen die over middelen beschikken op om in deze winstgevende business te investeren’. Nogmaals, probeer je dat eens voor te stellen in de lage Landen hier. De premier verwacht verder dat zijn land ook gedroogde cannabis en wietolie gaat exporteren naar Polen en Duitsland.

Regering en oppositie voor legale mediwiet

Het Macedonische medicijnenbedrijf Replek was trouwens het eerste in het land dat startte met de marketing van mediwiet, gevolgd door het Amerikaanse NYSK Holding dat een fabriek heeft in een verlaten chemiecomplex in de stad Skopje. Ook in de centraal gelegen stad Krusevo wordt nu al medicinale cannabis geproduceerd. Je kan dus zonder overdrijving stellen dat de concurrentie snel toeneemt in Macedonië nu nieuwe bedrijven geïnteresseerd zijn om deze veelbelovende markt te betreden.

De wet die de controle op narcotica veranderde en de productie, verwerking en verkoop van cannabisproducten reguleert werd in februari 2016 aangenomen door het parlement. Met steun van zowel de (toen nog conservatieve) regering én de oppositie.

[openingsbeeld: Lukasz Stefansk/Shutterstock]

 

(advertentie)