- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Maleisië – Doodstraf voor mediwiet activist Lukman (29)
Dat het in Aziatische landen vaak kwaad kersen eten is met cannabis weten we al. Maar Maleisië maakt het nu wel heel bont door Muhammad Lukman Bin Mohamad (29) ter dood te veroordelen, omdat hij nota bene gratis wietolie uitdeelde aan arme patiënten namens de liefdadigheidsorganisatie HealTHCare.
Drie liter medicinale wietolie
Internationaal is er door cannabis- en mensenrechtenorganisaties met afschuw gereageerd op het krankzinnige vonnis van het hooggerechtshof Shah Alam op 30 augustus jongstleden. Rechter Dato ‘Haji Ghazali bin Haji Cha toonde geen enkel medeleven, begrip of zelfs maar genade voor de medicinale cannabisactivist Lukman.
Vanwege het bezit van 3 liter wietolie en 279 gram ‘compressed cannabis’ werd de Maleisiër ter dood veroordeeld op basis van de Dangerous Drug Act. Lukman werd met de mediwiet-stash in zijn eigen huis opgepakt op 7 december 2015, samen met zijn toentertijd zes maanden zwangere vrouw.
Arme mensen kregen zelfs gratis wietolie
Bij de rechtszaak vorige week werd Lukman vertegenwoordigd door advocaat Farhan Maaruf. Die stelt dat zijn cliënt niet bij enig misdrijf betrokken is noch een crimineel is die de nationale veiligheid bedreigt. ‘Hij is geen lid van een illegaal syndicaat, maar werkt slechts samen met verschillende onafhankelijke organisaties zoals Bani Tenang (een Maleisische mediwietclub, red.) en G.E.N.G.G.A.M (Gerakan Edukasi Ganja Malaysia/ Malaysia Ganja Education Movement) die focussen op het voorlichten van het publiek over medicinale cannabis.’
De wietolie was bedoeld om ziektes mee te behandelen en niet om high van te worden of enige criminele activiteiten mee te ontplooien zoals de Openbaar Aanklager beweert. Mensen die te arm waren om voor het wietmedicijn te kunnen betalen kregen het van Lukman zelfs helemaal gratis, aldus de advocaat. ‘Dit alles bewijst dat HealTHCare geen winstmakend syndicaat is.’
‘Overheidsdienaren liegen niet’
De verdediging riep ook enkele mensen op die wietolie van Lukman hebben gekregen. Zo getuigde een patiënt uit Thalassemia dat hij al sinds jaren wietolie gebruikt zonder nog andere medicijnen van het ziekenhuis nodig te hebben. Ook de moeder van Lukman getuigde over de zalvende werking van wietolie voor haar kwalen. In totaal heeft Lukman zo’n 800 mensen aan cannabismedicatie geholpen.
De advocaat van Lukman betwijfelde ook de meetmethode van de overheid om het netto gewicht van de olie en geperste wiet vast te stellen. Maar de rechter veegde dat van tafel: de chemicus die de ‘drugs’ woog werkt namelijk voor de overheid en heeft dus geen enkele reden om te liegen, aldus edelachtbare Dato ‘Haji Ghazali bin Haji Cha… Een getuigenis van een onafhankelijk professor in de chemie over de twijfelachtige meetmethoden van de staat mocht dus ook niet meer baten.
Hetzelfde geldt volgens de rechter voor de politieagent die de papieren zak met 279 gram wiet vond toen hij Lukmans huis overviel. De diender weet niet meer waar in huis dat was, maar omdat hij ook voor de overheid werkt heeft ook hij geen reden om te liegen aldus de rechtbank.
Geen strafvermindering maar de doodstraf
Het Openbaar Ministerie beargumenteerde verder dat het gebruik van de wietolie niet door een gecertificeerde arts werd gesteund en ook niet wordt toegestaan door het Maleisische ministerie van Volksgezondheid. Wetenschappelijke onderzoeken die de verdediging inbracht en waaruit de heilzame werking van cannabis(olie) blijkt, werden door de rechtbank simpelweg genegeerd.
En dus kon de advocaat van Lukman fluiten naar de gewenste strafvermindering. Integendeel; Lukman – die dus pas 29 jaar oud is en vader van een zoontje van 3 – werd door rechter Dato ‘Haji Ghazali bin Haji Cha ijskoud tot de dood veroordeeld.
Lukman verblijft nu in Kajang Prison, waar hij wacht op zijn allerlaatste kans om de doodstraf te ontlopen bij het Hof van Beroep…
(advertentie)