(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen week sprak onze Canadese columnist Matt Mernagh in zijn show The Mernahuana Zone met wietwetenschapper Horatio Delbert. Delbert heeft een bijzonder en veilig proces ontwikkeld om cannabisconcentraat te maken. Niet met gevaarlijke brandbare stoffen als butagas of alcohol maar met de smaakstoffen uit citrusvruchten: d-Limonene.

Zelfs de coolste en meest ingewijde cannabisliefhebber zal nog nooit van d-Limonene extractie gehoord hebben, maar ik had deze week het genoegen om erover te leren. En natuurlijk heb ik het resultaat van deze exclusief door Horatio ontwikkelde extractiemethode ook geprobeerd.

LHO is een organische methode om cannabisconcentraat te maken die over het algemeen bekend staat als honey-oil. Meestal wordt honey-oil gemaakt met brandbare en redelijk gevaarlijke oplosmiddelen als butagas of 99% Isopropyl Alcohol. Het maken van BHO gaat daardoor gepaard met veel gevaar en exploderende huizen als gevolg van onoplettendheid bij het maken van concentraten zijn helaas aan de orde van de dag.

Naast de mogelijke explosiegevaren bij het maken van BHO, is het ook nog eens zo dat er een onbekende hoeveelheid butaan in alle BHO achter blijft. Het maakt niet uit hoe goed iemand ook zegt dat uit het concentraat gefilterd (gepurged) te hebben, minimale kleine hoeveelheden butaan zullen altijd in het eindproduct achterblijven.

Aflevering 216 van The Mernahuana Zone, met als speciale gast Horatio Delbert die concentraten maakt met d-Limonene

d-Limonene

Persoonlijk spuug ik zeker niet op een mooie BHO, maar ik vind tegelijkertijd dat een natuurproduct als cannabis niet met chemische stoffen behandeld zou moeten worden. d-Limonene is een food-grade (eetbaar, niet giftig) stof uit de schillen van citroenen en sinaasappels. Het wordt door milieuactivisten gebruikt als natuurlijk oplosmiddel om bijvoorbeeld mee schoon te maken en kan veel gangbare chemische middelen vervangen.

Horatio heeft uitgevonden hoe je d-Limonene kunt gebruiken om cannabisconcentraat uit wiet te extraheren en daarbij een eindproduct kunt maken dat even goed is als BHO. “Het zou hetzelfde als BHO moeten zijn,” zegt hij en voegt daaraan toe dat d-Limonene een krachtig oplosmiddel is en bovendien bestaat uit terpenen (smaakstoffen) die vaak van nature toch al in cannabis zitten.

LHO2

d-Limonene extractie

Net als bij BHO blijft er echter wel een beetje van het oplosmiddel achter in LHO en het is dus wel zo dat d-Limonene een duidelijke citrussmaak aan het eindproduct geeft. In sommige gevallen is die smaak zelfs erg overheersend. En dat bleek want sommige van de dabs die ik van Horatio kreeg waren veel te citrus-achtig. Aan de andere kant vind ik dat veel BHO helemaal geen lekkere smaak heeft.

Terpenen

We weten nog maar net een klein beetje van de rol van terpenen in cannabis. Verschillende wietsoorten hebben verschillende smaakstoffen en er wordt gezegd dat wietplanten een enorme verscheidenheid aan terpenen bevatten.

Horatio heeft enorm veel te vertellen over de rol van terpenen in medische marihuana. “De terpenen in de verse of nog levende wietplant zijn uitbundig aanwezig en zijn ook de meest vluchtige. Stop de plant vijf dagen in een droogruimte en ze zijn weg! Als je ze extraheert raak je ze ook kwijt. Door een natte extractiemethode toe te passen kan ik het volle potentieel van de terpenen ontdekken.”

horatio

Horatio Delbert (rechts) aan het werk

Het was fascinerend om de verschillende reacties van de mensen uit het publiek te horen over Horatio’s LHO. Iemand proefde een dropsmaak en een ander had het over een duidelijk herkenbare sinaasappelsmaak. Apart toch hoe iedereen iets anders proeft in hetzelfde concentraat, we interpreteerden het verschillend, maar niemand van het publiek proefde butaan.

In BHO zitten altijd resten van het oplosmiddel en je kunt deze nooit proeven. Aan de andere kant zijn wij mensen veel gevoeliger voor de smaak van citrusvruchten. Als we de butaan echt zouden kunnen proeven in BHO, dan zou wellicht niemand nog dabs nemen…

(advertentie)