- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Matt Mernagh: Ongediertebestrijding bij cannabis
Sinds de uitzending van de documentaire Foute Shit! heeft iedereen het over de pesticiden in coffeeshopwiet. Cannabiscanadees Matt Mernagh werkt voor een legale Canadese producent van medicinale wiet. Hij is een expert op het gebied en klom voor ons in de pen om een stuk te schrijven over ongediertebestrijding en het gebruik van pesticiden bij cannabis.
Vergunde cannabisproducenten liggen onder vuur nadat er bij twee van hen (Mettrum en Organigram) verboden pesticiden op de cannabis werd gevonden. Terugroepacties waren het gevolg, niet iets waar ACMPR (Access to Cannabis for Medical Purposes Regulations) klanten blij van worden. Een deel van de patiënten proberen toxische middelen zelfs totaal uit hun leven te bannen als onderdeel van hun therapie en levenswijze, en maken zich nu terecht zorgen over de kwaliteit van alle medicinale cannabis in Canada, ook die niet van een van de twee bedrijven afkomstig is.
Foute Shit!
Ook in Nederland laait de discussie over pesticiden gebruik bij cannabis weer op, dankzij de onlangs uitgezonden documentaire Foute Shit!. Het pesticidenprobleem is een smet op de wereldwijde cannabiswereld, en niet alleen van bedrijven die erbij betrokken zijn. Het vertrouwen van patiënten en cannabisliefhebbers heeft een flinke deuk opgelopen. Mijn verwachting is dat het er voor zal zorgen dat er in 2017 nog meer mensen voor zullen kiezen om hun eigen (medicinale) cannabis te kweken.
De oplossing die ik voor zelfvoorzienende kwekers ga aandragen is echter niet goedgekeurd door Health Canada voor wietplanten. – Hé, wacht eens even Matt, zeg je nou dat je een onveilige manier van ongediertebestrijding gaat voorstellen die niet voor wietplanten geschikt is? Nee, maak je geen zorgen. Het middel waar ik het over heb is 100 procent veilig wanneer je het op de juiste manier tegen ongedierte op wietplanten inzet. Ik vind het dan ook ongelooflijk dat neemolie, want daar heb ik het over, niet op Health Canada’s lijst met toegestane middelen staat!
Neemolie is een plantaardig product dat geschikt is om toe te passen bij de organische teelt van groenten en fruit en cannabis. Kwekers gebruiken het al jaren zonder problemen, maar toch heeft Health Canada besloten het middel voor het gebruik als pesticide op cannabis te verbieden. Maar ja, aan de andere kant verboden ze jaren lang ook de wietplant zelf. Ik weet niet precies waarom, maar mijn ervaring met neemolie is dat het een natuurlijk middel is. Wanneer je het in de juiste verhouding verdund met water kun je er spint, bedwants, luizen en nog veel meer ongedierte mee bestrijden. Het kan wellicht zelfs een schimmel als meeldauw voorkomen.
Neemolie tegen ongedierte
Vul een plantenspuit van 1 liter met handwarm water, voeg daar 5 tot 8 milliliter neemolie aan toe en schudden maar! Je moet het echt lang en goed schudden want olie en water mengen zoals je weet niet erg goed. Sommige kwekers voegen om deze reden ook weleens een druppeltje afwasmiddel toe, maar ik geef er zelf de voorkeur aan om gewoon door te blijven schudden terwijl ik het gebruik. Als je minder van het middel nodig hebt kun je de hoeveelheden natuurlijk gemakkelijk halveren.
Neemolie is een preventief middel tegen ongedierte, het werkt ook wel wanneer je al last hebt van ongedierte, maar werkt het beste wanneer je het preventief inzet voordat je kweekruimte met beestjes bevolkt is. Gebruik het voor je ongedierte opmerkt en geef je aangekochte stekken ook zeker een behandeling voordat je ze in je kweektent zet. Hoe betrouwbaar je stekkenman of vrouw ook is, er is altijd een kans dat de stekken besmet zijn met beestjes of hun eitjes.
Behandel je planten in de derde of vierde week van de groeifase nog eens met de neemolie spray, maar gebruik de spray niet meer wanneer je wietplanten al in bloei staan. Wanneer je het middel op wiettoppen sproeit zullen die bedekt worden met een olielaagje. De neemolie is echter niet toxisch, in het ergste geval zul je het kunnen proeven wanneer je de wiet rookt. Het is het beste om gewoon nooit of te nimmer iets op bloeiende wietplanten te spuiten, hoe biologisch ook.
Neemolie is uiteraard erg vettig en kan een enorme smeerboel van je kweekruimte maken. Sommige kwekers hebben geen zin in die smeerboel en kiezen daarom helaas liever voor een bestrijdingsmiddel uit het tuincentrum. Je kunt er ook wel vanuit gaan dat je plantenspuit dicht zal slibben door het vettige neemolie, dus gebruik een goedkope die je zonder veel pijn in je portemonnee kunt vervangen. Neemolie is verder het meest effectief wanneer het met handwarm water gebruikt wordt. Door de warmte wordt het wat vloeibaarder en makkelijker te spuiten, het spul staat erom bekend erg plakkerig te kunnen worden wanneer het afkoelt.