- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Matt Mernagh: Wiet kweken zoals Health Canada voorschrijft
In Tilburg mogen patiënten voortaan wiet kweken voor eigen gebruik. In Canada mag dit binnenkort ook. Zowel in Tilburg als in Canada worden er eisen gesteld aan zulke kweekruimtes. Health Canada gaat daarin nog een stap verder dan burgermeester Noordanus van Tilburg. Matt Mernagh leert ons hoe je een kweekruimte opzet die voldoet aan de eisen die Health Canada eraan stelt, daar kunnen we in Nederland een hoop van leren.
De geweldige aankondiging van Health Canada om zieke Canadezen voortaan toe te staan hun eigen medicijn te kweken, zorgt ervoor dat velen van hen al dromen over grote oogsten. Het is fascinerend dat mensen die nog nooit een kamerplant in leven wisten te houden, me nu vertellen hoeveel wiet ze wel niet gaan oogsten. Deze kweekplannen, hoe jammer het ook klinkt, zijn gedoemd om te mislukken tenzij de doelen worden bijgesteld.
Veel mensen die voor het eerst wiet gaan kweken, stranden nog voor de oogst. Maar door realistische kweekdoelen te stellen kun je je eerste kweek wel tot een memorabel succes maken. Iedere kweker herinnert zich namelijk nog wel zijn eerste kweek.
Een persoonlijk kweekdoel is vaak als volgt: geweldig goed gespoelde wiet met een heerlijke smaak, potent genoeg om klachten mee te behandelen en meer dan genoeg grammen om nooit meer zonder wiet te zitten. Als je echter nog nooit iets gekweekt hebt is het wellicht realistischer om jezelf gewoon als doel te stellen om je wietplanten levend en wel tot aan de oogst groot te brengen. Zelfs ervaren kwekers maken soms mee dat ze een oogst verliezen. Maak, voordat je je eerste oogst in gedachten al aan het knippen bent eerst een goed uitgedacht kweekplan.
Dit heb je nodig voor een eerste kweek: een kweektent of andere ruimte om je planten thuis in te laten groeien – een kweeklamp – ventilators en een afzuiger – aarde – potten – meststoffen – een pH meter en een EC-meter – een koolstoffilter en natuurlijk wietzaden.
De opstartkosten kunnen voor een eerste keer wiet kweken hierdoor best hoog zijn voor patiënten, maar beknibbel niet op deze lijst met kweekspullen. Begin met een kleine kweektent en een bescheiden lamp, en schaal je hobby gaande weg op zoals je met iedere andere hobby zou doen. Reken je dus niet rijk met je eerste oogst! Schaf de benodigde kweekspullen desnoods een voor een aan tot je kweekruimte op een dag compleet is. Klein beginnen en het kweken leren is belangrijker dan een high tech kweekruimte hebben met de duurste apparatuur. Bespaar ook niet op veiligheid en richt je op kleine schaal, een 400 Watt (energieverbruik lamp) kweekruimte is vele malen goedkoper dan een kweekruimte met een 100 Watt lamp.
Voorbereiding
Ik neem met jullie de voorbereiding door voor een persoonlijke kweek die aan de eisen van Health Canada voldoet. Deze eisen gelden natuurlijk niet in Nederland, maar zijn ook voor ondergrondse kwekers wellicht een goed idee om aan te voldoen. (Hopelijk krijgen Patiënten in Nederland nu ook snel landelijk toestemming om hun eigen medicijn te kweken, in navolging op het besluit van burgermeester Noordanus in Tilburg, red.)
De meest kostbare aankoop zijn waarschijnlijk de kweektent en de kweeklamp. Je hebt kweektenten in allerlei vormen en maten, prijzen en modellen. Met een kweektent kun je een kamer gemakkelijk tot medicinale cannabis kweekruimte omtoveren. Maar bepaal voor je er een koopt eerst waar die zal komen te staan. Tenten kunnen een derde of de helft van een kamer in beslag nemen. Of de hele kamer, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en kweekdoelen.
Health Canada stelt ook eisen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in kweekruimtes, niet voor de oogst, maar ter preventie van schimmels
Daarnaast heeft een kweektent het grote voordeel dat je niet hoeft te verbouwen. In een kweektent kun je ook vrij makkelijk de temperatuur en de luchtvochtigheid controleren. Vooral de temperatuur is erg belangrijk voor wietplanten. Health Canada stelt ook eisen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in kweekruimtes, niet voor de oogst, maar ter preventie van schimmels. Een goed geventileerde kweektent zal geen schimmels opleveren, het is dus belangrijk om de warme lucht uit de kweektent te zuigen en verse lucht in te laten stromen.
Veiligheid is ook een belangrijke voorwaarde voor Health Canada. Kweekruimtes moeten voorzien zijn van een slot en voor meer veiligheid kun je de deur naar de ruimte waarin je kweek zich bevindt op slot zetten. Health Canada stelt voor dat kwekende patiënten een alarmsysteem in hun huis installeren, zodat de veiligheid op drie levels gewaarborgd is. Wietgeur is een grote verrader dat ergens wiet gekweekt wordt. Zorg dus voor een koolstoffilter om te voorkomen dat je buren last hebben van je kweek.
De maat van je kweekruimte bepaalt welke kweeklamp je kunt gebruiken. Het wattage (400, 600 of 1000 Watt, in Nederland is er maximaal 800 Watt toegestaan) wordt gebaseerd aan de hand van het kweekoppervlak van de ruimte. Naast Wattages zijn led kweeklampen of kweek spaarlampen wellicht iets om te overwegen. Simpele potgrond is een goed medium om te beginnen, ik geef de voorkeur aan vierkante potten voor vierkante kweekruimtes.
Je hebt meer dan genoeg keuze qua meststoffen. Hou het geven van voeding simpel door een kant en klare groei- en bloei basisvoeding aan te schaffen. Je krijgt de beste resultaten als je leert hoe je wietplanten op maat dient te voeden. Daarom zijn je belangrijkste gereedschappen wat mij betreft een pH-meter en een EC-meter om de zuurtegraad en de hoeveelheid voeding in het water te kunnen meten. Goed wiet kweken gaat meer over de aandacht die je aan de planten besteed, dan de apparatuur. Daarom is het een goed idee om je kweekhobby klein te starten en op te schalen naarmate je beter wordt.
(advertentie)