- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Medicinaal Cannabis Journaal 2024 • #11
Endocannabinoïden, die ons lichaam van nature produceert, kunnen ziekteverwekkende darmbacteriën bestrijden • Inzet terpenen zorgt voor minder bijwerkingen van mediwiet bij pijnbestrijding • Australiërs testen succesvol hoe een cannabis extract melanoomcellen (huidkanker) doodt • Hoe je artritis veilig en effectief behandelt met cannabis • Dossier: alles over de invloed van wiet op onze hormonen.
Zelf zei Raphale Mechoulam – dé cannabisprofessor en ontdekker van THC en CBD – ooit: “Twee eminente wetenschappers hebben gezegd dat het endocannabinoïde systeem betrokken is bij praktisch alle menselijke ziekten. Dat is een zeer sterk statement, maar het lijkt wel correct te zijn.”
Mechoulam’s team ontdekte dat de mens speciale receptoren heeft die interacteren met cannabinoïden – zowel exogene, bijvoorbeeld uit de cannabisplant, als endogene, lichaamseigen cannabinoïden. Die laatste noem je endocannabinoïden en het hele menselijke ‘fabriekje’ dat alles verwerkt en laat werken, noem je het endocannabinoïdesysteem (ECS).
Endocannabinoïden die ons lichaam van nature produceert kunnen ziekteverwekkende darmbacteriën bestrijden. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie door onderzoekers van de University of Texas Southwestern.
Lees HIER verder
Het entourage-effect suggereert dat medicijnen die van hele wiettoppen zijn gemaakt, beter werken dan geïsoleerde extracten. Onderzoek van de University of Arizona Health Sciences onderstreept die theorie. Terpenen dragen bij aan een veelbelovende nieuwe manier van pijntherapie.
Terpenen helpen planten om zich tegen indringers van buitenaf te beschermen. De aromatische stoffen en soms bittere smaak schrikken herbivoren, schimmels en insecten af. Een gemiddelde wietplant produceert meer dan tweehonderd (!) terpenen.
Hoofdonderzoeker en arts John Streicher, weet dat veel mensen cannabis en cannabinoïden tegen pijn gebruiken. “We zijn echter in het bijzonder geïnteresseerd in het entourage-effect. We hopen dat we wellicht de bescheiden, pijnstillende werkzaamheid in plaats van de psychoactieve bijwerkingen van THC kunnen versterken. Hiermee kunnen we hopelijk een beter therapeutisch middel creëren.”
Lees HIER verder
Ieder jaar krijgen tienduizenden Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Deze vorm van kanker neemt nog steeds toe en wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank. Dat is in het hete, zonnige Australië uiteraard ook een groot probleem, zo niet nog groter. Maar onderzoekers daar hebben hun hoop gevestigd op een natuurlijk medicijn: cannabis!
De behandeling laat misschien nog jaren op zich wachten, maar een nieuw onderzoek biedt een sprankje hoop voor mensen die gediagnosticeerd zijn met melanoom. Onderzoekers van de Charles Darwin University en het Royal Melbourne Institute of Technology hebben ontdekt dat een bepaald cannabisextract een “dodelijk” effect heeft op melanoomcellen in een laboratoriumomgeving. Let op, heftige beelden in deze video van huidkankerpatiënt!
Kijk HIER de video
Een van de meest voorkomende vormen van reuma is artritis. De pijnlijke auto-immuunziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Je immuunsysteem ziet gezonde lichaamseigen cellen als gevaarlijk en gaat hen aanvallen. Artritis veroorzaakt ontstekingen, pijn en stijfheid die zowel accuut als geleidelijk voelbaar kunnen zijn rond een of meerdere gewrichten.
De aandoening is chronisch, niet leeftijdsgebonden en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor elke patiënt met de ziekte kan het een ernstige beperking vormen in zijn of haar dagelijks functioneren. Naast de lichamelijke beperkingen zijn patiënten vaak erg gestresst en ook depressieklachten worden met artritis geassocieerd.
Pijn-detecterende zenuwen zitten barstensvol cannabinoïden-receptoren. Volgens onderzoeker Jason McDougal controleren cannabinoïden de afgifte van pijnprikkels door zich aan deze receptoren te binden.
Lees HIER verder
Wie kent het niet? Plots word je overvallen door een overweldigend verlangen naar eten. Koekjes, chocolade, friet… het maakt niet uit. Je staat er misschien niet bij stil, maar dit verlangen is een symptoom van de kracht van hormonen. Hormonen bepalen onze seksdrive, zijn van invloed op onze stemming en slaap en reguleren zelfs onze lichaamstemperatuur.
De meesten van ons zijn bekend met de enorme trek in pizza of iets anders die bij een joint – of beter gezegd de uitwerking van THC – kan horen. Van cannabis is immers allang bekend dat het de eetlust opwekt en het eetplezier vergroot. Welke hormonen spelen hierbij een rol? We duiken dieper in op ghreline, leptine en insuline.
Lees HIER verder