- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Medicinaal Cannabis Journaal 2024 • #48
In dit laatste mediwiet journaal van 2024 – vanaf komende week draait op CNNBS het traditionele Jaaroverzicht – leren we waarom het mixen van verschillende cannabisproducten het beste werkt tegen pijn. Verder het microdoseren van wiet tegen depressies, alle basiskennis over medicinale cannabis in 2 korte video’s, we beantwoorden de vraag of je veilig wiet en antibiotica kunt combineren en wetenschappers duiken in de vraag wat onze genen en ons endocannabinoïde-systeem met angst van doen hebben.
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden een studie die artsen adviseert bij het voorschrijven van mediwiet aan patiënten die het gebruiken als pijnbestrijding. Na analyse van gegevens van 1.087 patiënten, kunnen ze vaststellen dat een combinatie van inhaleren en niét inhaleren de patiënten het beste van hun pijn af helpt.
“Terwijl alle deelnemers middels rapportage een verminderde pijn aangeven, rapporteren deelnemers die niet-inhalatie én inhalatie toedieningroutes gebruiken grotere verbeteringen in de gezondheid dan mensen die slechts gebruik maken van een enkele methode”, schrijven de wetenschappers in het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research . Lees HIER verder
In dit artikel kijken we naar het microdoseren van cannabis als alternatief voor antidepressiva. Alleen om de bijwerkingen van antidepressiva is het al de moeite van het overwegen waard. Antidepressiva kunnen namelijk misselijkheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, duizeligheid, gewichtstoename, wazig zicht en constipatie veroorzaken.
De bijwerkingen van cannabis zijn echter minimaal. Als je te veel neemt kun je er high van worden; een effect dat veel mensen erg prettig vinden. Sommigen worden moe en willen lekker op de bank hangen of slapen. Een hoge dosis cannabis kan bij mensen met angst of een depressie averechts werken maar bij een minimale dosis rapporteren veel mensen goede resultaten met cannabis tegen depressiviteit.
De heilige graal bij cannabis tegen depressiviteit is microdoseren. Je profiteert dan van de voordelen van cannabis, zonder dat je er verder iets van merkt. Lees HIER verder
Als je nieuw bent in de wereld van de medicinale cannabis, dan is het wellicht een goed idee om de volgende twee video’s te kijken. Deel 1 begint met een aantal basistermen die je geregeld in de ‘mediwiet’ wereld kunt tegenkomen en vertelt je wat cannabis eigenlijk is.
In de tweede video leer je alles over de werking van wiet en de werkzame stoffen, oftewel cannabinoïden, terpenen en de flavonoïden. Lees HIER verder
Het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn over de interactie tussen verschillende geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen hebben namelijk een negatieve en/of versterkende uitwerking op elkaar.
Het is doorgaans een taak van de apotheek om patiënten te adviseren over het gebruik van meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd. Zeker in het geval van een antibioticakuur, want dat middel is erg gevoelig voor interactie met andere (genees)middelen.
Wanneer er een bacteriële infectie bestreden moet worden, schrijven artsen vaak antibiotica voor. Dit middel is echter gevoelig voor combinatiegebruik en gaat dus gepaard met enkele strikte regels. Zo staat er in de bijsluiter altijd duidelijk dat alcoholgebruik ernstig afgeraden wordt tijdens een kuur.
Maar kun je wel veilig mediwiet gebruiken terwijl je antibiotica inneemt? Dat vind je nergens terug en de gemiddelde apotheker zal er geen goed onderbouwd antwoord op hebben. Mediwietsite heeft dat wel, lees HIER verder
Ontstaat angst al in de genen? Dit is een belangrijke vraag die veel onderzoekers bezighoudt. En hoe hangt dit samen met het endocannabinoïde-systeem (ECS), ons lichaamseigen systeem om bijvoorbeeld samen te werken met cannabinoïden uit cannabis.
Veranderingen in het endocannabinoïde-systeem (ECS) worden bij een aantal neurologische ziekten gevonden, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en multiple sclerose. Verder is een belangrijk aspect van een goed functionerend ECS een goede balans tussen de signaalmoleculen anandamide (AEA) en 2-arachidonylglycerol (2-AG), en de enzymen die ze afbreken.
Deze balans ontbreekt bij veel ziektes. Sommige veelvoorkomende mutaties in de componenten van het ECS veroorzaken zelfs ziektesymptomen, waaronder angst. Dit leidt tot de vraag: zijn deze storingen in het ECS de biologische oorzaken van angst? Verschillende onderzoeken proberen deze vraag te beantwoorden. Lees HIER verder
(advertentie)