(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bedrocan, ’s lands enige legale wietkweker, breidt uit met een medicinale cannabisfaciliteit in Denemarken • Vier redenen waarom cannabis juist goed is voor onze hersenen • De verschillen tussen CBD-olie uit hennep en die uit cannabis • Edibles zijn in opkomst onder cannabispatiënten, maar hoe zit het met de regels in Nederland hieromtrent? • Nek- en rugpijn behandelen met wietolie.

Je hoort wel eens van tegenstanders dat het brein te lijden heeft onder cannabisgebruik. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken toont echter aan dat cannabis(extracten) je hersenen juist beschermen. Wij zetten 4 eigenschappen van wiet op een rijtje – wetenschappelijk onderbouwd uiteraard – waaruit onder meer blijkt dat cannabis je hersenen beschermt tegen ziektes. Aan bod komen:

  1. Cannabis zorgt voor groei hersencellen
  2. Cannabis voorkomt Alzheimer
  3. Cannabis voorkomt hersenbeschadiging na beroertes en hoofdletsel
  4. Cannabis bestrijdt hersentumoren

Lees HIER verder

Zijn hennep en wiet niet hetzelfde? Ja, en nee. Hennep en cannabis behoren beide tot hetzelfde ras, namelijk Cannabis Sativa L. Echter is hennep de benaming van industriële cannabis. Daar wordt van alles mee gemaakt. Van tassen en kleding tot auto-deurpanelen.

Aan industriële hennep groeien wel bloemen, maar die zijn niet te vergelijken met de toppen van wietplanten. Ook zijn hennepplanten veel langer. Dat komt omdat de stengels veel vezels opleveren. Henneptoppen zitten vaak ook vol met zaad, in tegenstelling tot de toppen uit de coffeeshop (mogen we hopen). Ook op CBD-gebied zitten er verschillen tussen olie uit hennep en olie (of andere producten) uit wiet. Lees er HIER verder over

Bedrocan, dat al bijna twintig jaar als enige bedrijf in ons land medicinale cannabis levert aan de Nederlandse overheid, gaat uitbreiden naar Denemarken. In het kustplaatsje Køge, 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen, bouwt de Nederlandse producent een nieuwe faciliteit waar cannabis van farmaceutische kwaliteit wordt gekweekt en verpakt.

De belangrijkste reden voor deze stap is om beter te kunnen voldoen aan de groeiende internationale vraag naar de medicinale cannabisproducten van Bedrocan. Onder de huidige Nederlandse wet- en regelgeving zijn deze producten nu alleen verkrijgbaar via het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC; onderdeel van het ministerie van VWS). Lees HIER verder

In Nederland zijn naar schatting zo’n 2 miljoen mensen met last van hun nek- en/of rug, afgaande op cijfers verkregen via huisartsen. Het is daarmee één van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de familiedokter en ook een bekende oorzaak van invaliditeit.

Vermoed wordt dat het werkelijke aantal mensen met dergelijke klachten veel hoger ligt, aangezien veel patiënten met hun klachten direct naar een fysiotherapeut of andere behandelaar gaan. Onderzoeken suggereren echter dat de pijnstillende werking van cannabis óók effectief kan worden ingezet bij (chronische) rug- en nekpijn. Lees HIER verder

Mensen eten al zeker 2.500 jaar cannabis als medicijn en waarschijnlijk veel langer. In het oudst bekende Chinese kruidenboek staat ‘Ma-Fén’, letterlijk: ‘vermalen hennep’, van vrouwelijke cannabisplanten als remedie tegen malaria, reuma en menstruatiepijn. Edibles, oftewel voedingsproducten met cannabis of werkzame stoffen uit de plant, zijn populair in de VS en Canada, ook bij patiënten.

Maar hoe zit het in Nederland eigenlijk? Wat is de wettelijke status van edibles? Waarom verkopen sommige coffeeshops ze wel en andere niet? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen voor medicinale gebruikers? Dat lees je HIER

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[Openingsfoto: PsychoBeard/Shutterstock. Voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite.nl]
(advertentie)