- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Mediwiet conferentie in… Europees Parlement
Recent vond in het Europees Parlement in Brussel een internationale conferentie over medicinale cannabis plaats, met 14 sprekers uit 11 landen. Het aantal Nederlandse deelnemers – nul – staat symbool voor de stagnatie en achteruitgang in ons land. En toch doet RollingStoned columnist en VOC voorzitter Derrick Bergman (Nederlander) verslag!
Lawine aan informatie in Europees Parlement
Verspreid over twee panels kregen de sprekers maximaal vijf minuten voor hun presentatie; een lawine aan informatie, simultaan vertaald door een batterij tolken. De jonge Ierse activist Graham de Barra, die ik al kende van de jaarlijkse VN drugstop in Wenen, zat het eerste panel voor. Hij memoreerde zijn landgenoot William O’Shaughnessy (1809-1889), een van de pioniers van het onderzoek naar medicinale cannabis. Helaas is medicinale cannabis meer dan een eeuw na O’Shaughnessy’s dood verboden in Ierland en de meeste andere landen in de wereld. Maar daar komt dankzij activisten als De Barra snel verandering in.
Lopen voor cannabisolie
Zoals in veel landen speelt cannabisolie in Ierland een cruciale rol in het publieke en politieke debat. Je kon een speld horen vallen toen Vera Twomey tegen het einde van de conferentie het woord kreeg. Ze vertelde over haar zesjarige dochter Ava, die lijdt aan het Dravet syndroom, een ernstige vorm van epilepsie met zware en zeer frequente aanvallen. Sinds Ava cbd-olie krijgt, zijn haar aanvallen met negentig procent afgenomen, vertelde haar moeder in Brussel. Twomey haalde in Ierland het nieuws toen ze besloot vanuit haar dorpje Aghabullogue naar het parlement in Dublin te lopen om aandacht te vragen voor medicinale cannabis. Toen ze negen uur onderweg was, belde de minister van volksgezondheid; ze was welkom om haar verhaal te komen vertellen.
Ierland krijgt mediwiet
Mede dankzij deze actie kwam het debat in een stroomversnelling. Op 1 december, de dag na de conferentie in Brussel, besprak de Ierse Tweede Kamer een wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren. Met tranen in haar ogen vertelde Twomey dat ze net een sms-je had ontvangen van Gino Kelly, het parlementslid dat het wetsvoorstel heeft ingediend: ‘They are all in favorite of it now, and it’s going forward to the next stage’.
En zo geschiedde: het voorstel werd de volgende dag zonder stemming aangenomen en kan al in het voorjaar van 2017 van kracht worden.
Vanaf een aangepast ziekenhuisbed gaf hij een overzicht van de situatie in Duitsland, waar de regering werkt aan een grootschalig programma om medicinale cannabis legaal toegankelijk te maken
Andere hoogtepunten waren de presentaties van Manuel Guzmán, die in Spanje baanbrekend onderzoek doet naar cannabis en kanker, en Franjo Grotenhemen, voorzitter van de International Association for Cannabinoids in Medicine (IACM). Vanaf een aangepast ziekenhuisbed gaf hij een overzicht van de situatie in Duitsland, waar de regering werkt aan een grootschalig programma om medicinale cannabis legaal toegankelijk te maken. Grotenhemen heeft zelf duizenden mensen met cannabis behandeld. ‘Er bestaat geen molecuul op aarde met zo’n breed therapeutisch potentieel als THC,’ zei hij. ‘Normaal heb je een molecuul dat gebruikt kan worden bij twee tot vijf ziektebeelden of aandoeningen. Dit molecuul kan worden gebruikt bij meer dan honderd ziektebeelden.”
Zorgverzekeraars
Onderdeel van de Duitse legalisering, vertelde Grotenhemen, is vergoeding van medicinale cannabis door de zorgverzekeraars. De enige voorwaarde is dat standaard behandelingen niet werken of ernstige bijwerkingen veroorzaken. Een paar dagen na de conferentie maakte de Nederlandse zorgverzekeraar Zilveren Kruis bekend dat zij medicinale cannabis voortaan niet meer in het basispakket vergoedt.
Volgens het Algemeen Dagblad zijn ONVZ en Stad Holland Verzekeringen nu de enige verzekeraars die cannabis nog wel vergoeden vanuit de basisverzekering.
Afzichtelijke domheid Zorginstituut
De meest schokkende zin uit het AD bericht is de laatste: ‘Het Zorginstituut Nederland houdt vast aan zijn advies uit 2003 om niet te vergoeden, omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt’.
Op Twitter gebruik je in zo’n geval de hashtag #nuffsaid Wat een afzichtelijke en laakbare domheid.
Op RollingStoned’s zusje Mediwietsite vind je een uitgebreid artikel over deze zaak: ‘Schande! Zilveren Kruis zet patiënten in de kou.’
(advertentie)