- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Mediwiet patiënt ontslagen in Colorado
Tja, het gelegaliseerde leven kan soms net zo wreed zijn als het illegale cannabisbestaan. Vraag dat maar aan Brandon Coats uit Denver, Colorado. Zit al jaren in een rolstoel en gebruikt marihuana tegen pijn en spasmes. Maar officiële mediwiet patiënt of niet, zijn werkgever heeft hem ontslagen!
Brandon Coats (35) raakte verlamd door een auto-ongeluk op zijn zestiende. Sindsdien zit hij in een rolstoel en wordt zijn lichaam geteisterd door pijnlijke spasmes. Om die ellende aan te pakken gebruikt Brandon sinds 2009 cannabis, officieel op recept van een dokter en al. Dat was al een tijdje legaal in zijn staat Colorado, en sinds nieuwjaar 2014 is daar zelfs het recreatieve gebruik van wiet volkomen legaal. Je zou dus verwachten dat Brandon een zorgeloos leventje kan leiden in Denver, maar die vlieger gaat niet op…
Positieve score op drugstest
Zijn werkgever Dish Network houdt er namelijk een drug-free workplace op na, en staat in haar recht om iedere werknemer op elk willekeurig moment een drugstest te laten ondergaan. Volgens de federale wet is cannabis namelijk nog steeds een verboden substantie zonder enige medicinale waarde en van hetzelfde schadelijke niveau als heroïne, coke en xtc! Dus Brandon wist ook wel dat hij de drugstest niet zou doorstaan toen hij onlangs door het lot werd aangewezen. Maar omdat hij alleen ’s avonds wiet rookt vindt hij dat zijn werk er nooit onder geleden heeft. Brandon beantwoordt telefonische vragen van klanten van het satelliet-tv bedrijf. Hij vertelde tegen zijn bazen dat hij officieel een wietrecept heeft en waarom en dat ie daarom positief scoorde op de drugstest.
Maar zijn baas toonde geen enkel mededogen. Toen Brandon na het weekend probeerde het bedrijf binnen te komen met zijn pasje, weigerde dat dienst. Hij bleek op staande voet ontslagen te zijn wegens overtreding van de ‘geen-drugs-op-de-werkvloer-regel’, ondanks dat hij dus in het bezit is van een medical marijuana card …
Zuipen mag wel, blowen niet
“Er zijn veel mensen die hard een baan nodig hebben – en ook uitstekend een job zouden kunnen uitoefenen – die cannabis moeten gebruiken als medicijn om een enigszins normaal leven te kunnen leiden”, zegt Brandon Coats. “Iemand kan de hele avond zuipen, de volgende dag met een enorme kater op het werk verschijnen en daar heeft dan niemand problemen mee.” Maar met wiet dus wel. Ondanks dat 23 Amerikaanse staten inmiddels medicinale cannabis gelegaliseerd hebben, stellen arbeidsrecht-deskundigen dat veruit de meeste bedrijven hun drug-free beleid hebben gehandhaafd. Met als resultaat een botsing tussen een maatschappij die wiet steeds meer accepteert en het bedrijfsleven dat werknemers op straat schopt als ze die wiet gebruiken.
“Het was niet dat ik stoned was op het werk”, zegt Coats. “Ik rookte wiet direct voor ik slapen ging en dat beetje was genoeg om mij door de dagen heen te helpen.” Hij heeft zijn ontslag in 2010 dan ook aangevochten en op 30 september dient de rechtszaak in het Colorado Supreme Court. Jarenlang hebben ontslagen wietgebruikers dit soort rechtszaken verloren in de VS, omdat de rechters vinden dat bedrijven het recht hebben om hun eigen drugsbeleid op de werkvloer te bepalen. Maar juridische deskundigen schatten Coats’zaak niet helemaal kansloos in (een vorige zaak – een zogenaamde appelate ruling – verloor hij nipt namelijk met 2 tegen 1 stem), en hopen dat zijn zaak de manier verandert waarop ondernemingen mediwiet patiënten moeten behandelen. De advocaat van Coats vindt dat medicinaal gebruik van marihuana onder de staatswet moet vallen en niet onder de federale wetten die in Washington gemaakt worden. Dat betekent dus dat in Colorado niemand zijn job zou moeten verliezen als hij of zij patiënt is omdat mediwiet in deze staat gelegaliseerd is.
Rechtszaak tegen zijn werkgever
De tegenpartij, Coats’ voormalige werkgever Dish Network zegt dat je niet of nauwelijks van een legaal product kunt spreken als de landelijke overheid het als illegaal beschouwt. Bovendien zullen bedrijven in staten waar wiet legaal is bij een negatieve uitspraak voor de ondernemers, hun contracten met de landelijke overheidsinstanties kunnen verliezen… Het toont aan dat ook in de USA er nog wel sprake is van schizofrenie in het cannabisbeleid, een verschijnsel waar we in Nederland natuurlijk ook ervaring genoeg mee hebben – denk aan de hele achterdeurproblematiek bij coffeeshops bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het wordt spannend op 30 september en wij wensen Brandon – die ook strijdt namens veel andere ontslagen cannabispatiënten – alle succes!
(advertentie)