(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Rond deze tijd wanneer wietplanten buiten in bloei staan, maken de meeste mensen zich vooral zorgen over toprot. Toch veroorzaakt regen en een hoge luchtvochtigheid ook vaak meeldauw, een schimmel die te herkennen is aan witte poederachtige vlekken op het blad, als je er vroeg bij bent kun je meeldauw goed behandelen.

Meeldauw wordt ook wel poederige meeldauw genoemd vanwege het poederige voorkomen. Het zijn verschillende schimmels die zich via de lucht verspreiden. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen zal meeldauw daar op de bladeren uitgroeien tot het bekende witte of grijze poeder. Er zijn verschillende soorten meeldauw en de soort die cannabis aantast, is ook te vinden op hopplanten.

De sporen van meeldauw komen via de wind op cannabisplanten terecht en ontwikkelen zich dan wanneer de omstandigheden daar gunstig voor de schimmel is. Voor meeldauw is dat bij een hoge luchtvochtigheid van 55% of hoger in combinatie met aangenaam warme temperaturen. Wanneer een wietplant te dichtbegroeid is zoals bij een scrog maakt meeldauw ook meer kans om toe te slaan. De jonge bladeren worden meestal eerst slachtoffer en wanneer je er niets tegen doet zal de schimmel de hele plant aantasten, inclusief stammen en toppen.

mildew

Meeldauw ziet eruit alsof iemand de bladeren met poedersuiker bestrooid heeft.

De meeldauw zorgt ervoor dat fotosynthese niet goed kan plaatsvinden. Wanneer je het laat doorgroeien zullen er zwarte plekken in de aangetaste bladeren verschijnen. Toppen die aangetast zijn ruiken muf en kun je weggooien. Voorkomen is ook in het geval van meeldauw beter dan genezen, maar buiten niet helemaal te voorkomen. Gelukkig is er wel wat tegen te doen.

Meeldauw behandelen

Er zijn verschillende sprays te maken van huis, tuin en keukenmiddelen die goed werken tegen meeldauw. Een oplossing van melk en water is het gemakkelijkste omdat melk zo gemakkelijk te krijgen is. Een oplossing van een deel melk en 9 delen water die je sproeit werkt goed tegen meeldauw. Gebruik een zo mager mogelijke melk want de vetten wil je niet op je planten hebben. De eiwitten uit de melk zorgt voor de anti-meeldauw werking. Besproei de planten wanneer die in het volle zonlicht staan en herhaal de behandeling om de tien dagen om te voorkomen dat de meeldauw terugkeert. Voor een extra goede werking kun je er natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan toevoegen. Een recept: 100 ml melk, 900 ml water en vier theelepels natriumcarbonaat. Let wel op met de melkspray wanneer je planten al flinke toppen hebben want teveel melk kan voor een stinkende muffe geur zorgen, vandaar ook dat magere melk de beste keus is.

Een oplossing van twee theelepels biologische appel cider azijn en een half theelepeltje zuiveringszout op een liter water werkt ook goed als spray tegen meeldauw. Wanneer je meeldauw ineens ontdekt terwijl het al flink gegroeid is kun je de aangetaste bladeren het beste eerst verwijderen. Doe dit echter voorzichtig en probeer de sporen zo min mogelijk te verspreiden door ze direct in een plastic zak te stoppen en deze zo snel mogelijk dicht te knopen en weg te gooien.

(advertentie)