- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Meer dan 1 gram wiet per Watt, zo doe je dat
RollingStoned Top 50 # 42 De zon gaat dan misschien voor niets op, binnenkwekers betalen grof geld voor het zonnetje waarin ze hun wietplanten zetten. En wanneer iedere watt telt, wil je daar natuurlijk ook het meeste uithalen, zo blijkt wel uit het simpele feit dat dit artikel op 41 andere na, in 2016 het meest gelezen werd. Uiteindelijk is dat ook weer beter voor het milieu, nietwaar? Inmiddels ligt de bovengrens van het haalbare voor simpele stervelingen al op 1,5 gram per watt – met dank aan de led-zelfbouwers – maar voor iedere TL of HPS kweker is het nog een hele klus om zo efficiënt te kweken dat je oogst per Watt meer dan die ene gram is. Wat het geheim is? Lees zelf maar!
Eén gram wiet per Watt. Het lijkt voor veel kwekers een soort magische bovengrens van het haalbare. Toch komt de term niet uit de lucht vallen en zijn oogsten van zelfs meer dan die ene gram per Watt haalbaar. Hoewel kwaliteit wat ons betreft zwaarder weegt, is het leuk om te kijken of je de 1 gram per Watt grens kunt overschrijden.
Wanneer je voor het eerst je eigen wiet gaat kweken, dan heb je je waarschijnlijk goed ingelezen over wat een wietplant allemaal nodig heeft. Wellicht maak je jezelf al lekker met een oogst van een gram per watt aan kweeklicht. Maar ook al heb je de beste apparatuur en de theorie goed op een rijtje, zul je de een gram per Watt grens waarschijnlijk bij je eerste kweekronde niet halen. Alles wat je over het kweken van wiet dacht, wordt onderuit gehaald door de praktijk. Het halen van 1 gram per Watt vereist nu eenmaal groene vingers en ervaring. Zelfs ervaren kwekers halen zulke oogsten niet wanneer ze voor het eerst in een nieuwe kweekruimte werken. Dat gezegd hebbende is het wel leuk om je oogst constant te proberen te verbeteren en misschien zelfs eens meer dan een gram per Watt te oogsten.
1 Gram per Watt?
Wat is dat eigenlijk, 1 gram per Watt? Aangezien licht de grootste bepalende factor voor de hoeveelheid droge wiet die je kunt oogsten is, drukken kwekers hun opbrengst uit in grammen per Watt aan kweeklicht. Stel je voor dat je een 250 Watt HPS kweeklamp gebruikt en aan het einde een oogst hebt van 125 gram droge wiet, dan heb je dus 125 gram gedeeld door 250 Watt is 0,5 gram per Watt geoogst. Een opbrengst die je zeker als geslaagd kunt beschouwen dus maak jezelf niet gek wanneer je geen gram per wat haalt. Er klopt trouwens nog iets niet aan het aantal grammen per Watt, het houdt namelijk geen enkele rekening met het totale stroomverbruik.
Een voorbeeld: Stel dat je een autoflower kweekt en die 12 weken lang onder 18 uur licht laat staan van een 400 Watt kweeklamp. Wanneer je dan aan het einde van je kweek 400 gram droge wiet hebt, heb je weliswaar een gram per Watt geoogst, maar heeft je kweeklamp veel meer uren gebrand door de lange dagelijkse lichte periode. Een andere kweker haalt bijvoorbeeld 350 gram van een een niet autoflower, maar groeit 5 weken voor op 18/6 en bloeit daarna 7 weken af op 12/12. Hij heeft dan misschien geen gram per Watt maar wel meer wiet voor zijn stroom, kijk maar:
- 400 x (84 dagen x 18 uur) = 604800 Watt • 604800 Watt / 400 gram = 1512 Watt per gram
- (400 x (35 dagen x 18 uur)) + (400 x (49 dagen x 12 uur)) = 487200 Watt • 487200 Watt / 350 gram = 1392 Watt per gram
Het punt is dat je niet teveel moet vasthouden aan de gram per Watt regel. Randapparatuur zoals kachels, klimaatcontrollers en dergelijke kunnen je opbrengst ook flink verhogen, maar beïnvloeden ook je totale stroomverbruik. We zullen je vertellen hoe je een gram wiet per Watt kunt oogsten, maar neem het jezelf niet kwalijk wanneer je het niet haalt. Proberen 1 gram wiet per Watt te halen kan echter nooit kwaad.
Meer dan 1 gram per Watt kweken
De gram per Watt regel of stelling is dus niet meer dan een leidraad. Het zegt verder niets over het totale stroomverbruik en houdt ook geen rekening met zaken als het vochtgehalte in de droge wiet. De kwaliteit van de wiet (wiet met veel trichomen weegt zwaarder) en de manier van wegen heeft ook invloed. Dat gezegd hebbende kun je als kweker wel degelijk een gram wiet per Watt kweken. Een ding is zeker; wanneer je alle kweektips die we geven opvolgt, zul je absoluut meer wiet gaan oogsten.
- Kies een wietsoort die veel wiet oplevert • De wietsoort die je kweekt heeft een enorme invloed op de hoeveelheid wiet die je uiteindelijk gaat oogsten. Sommige wietsoorten zijn geweldig om te roken en andere wietsoorten leveren simpelweg meer oogst op. Wie een gram wiet of meer per Watt wil oogsten moet starten met een wietsoort die erom bekend staat veel wiet af te leveren. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg wietsoorten die aan deze criteria voldoen. Neem de dikke opgezwollen toppen van Think Big en The Ultimate hieronder; ze zijn legendarisch maar het blijft een feit dat de meeste wietsoorten nooit zulke dikke toppen aanmaken, hoe groen je vingers ook zijn.
- Regel een goed klimaat • Het klimaat in je kweekruimte heeft een grote invloed op de gezondheid van je wietplanten. Is het te koud dan groeit er maar weinig en als het te heet is zullen toppen ook niet mooi opzwellen. Zorg er dus voor dat de temperatuur goed is, blijf in ieder geval tussen de 18 en de 30 graden maar nog beter is het als je de temperatuur tussen de 24 en 26 graden weet te houden. ’s Nachts mag de temperatuur wel wat dalen, maar liever niet teveel – maximaal 10 graden verschil tussen dag en nacht is acceptabel maar een daling van niet meer dan 6 graden is nog beter.
Ook de luchtvochtigheid is van belang wanneer je het maximale uit je wietplanten wil halen. In de groeifase is een luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent ideaal maar in de bloeifase houdt je wietplant van een lagere luchtvochtigheid van 40% of lager als dat kan. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en een briesje zodat je planten lichtjes in beweging worden gehouden. Een optimaal klimaat zorgt ervoor dat wietplanten veel sneller en vitaler groeien. - Gebruik een HPS kweeklamp • HPS kweeklampen presteren over het algemeen het beste wanneer het op grammen per Watt aankomt. Kies als het even kan een 600 Watt HPS, deze zijn voor wietplanten het meest efficient. Het is ook een goed idee om meerdere 600 Watt HPS lampen naast elkaar te gebruiken zodat het licht elkaar kan overlappen. Hang ze op de juiste hoogte, zo’n 60 centimeter vanaf de bovenkant van je wietplanten.
- Kweeksysteem, voeding op maat en check de pH • Het wortelklimaat is ook van grote invloed op je uiteindelijke oogst. Planten die in hydrologische kweeksystemen groeien worden sneller groot en oogsten over het algemeen ook meer dan wietplanten die met hun wortels in de aarde staan. Het voert te ver om hier uit te leggen hoe je hydrologisch kweekt, maar wellicht wil je de voordelen van hydrosystemen eens overwegen? Verder is het ontzettend belangrijk dat je je wietplanten niet teveel, maar ook niet te weinig plantvoeding geeft. Controleer je planten dagelijks en weet wat de tekenen van teveel en te weinig meststoffen zijn. Meet ook de pH waarde en zorg dat de wortelomgeving bij hydrologische systemen een zuurtegraad heeft van om en nabij de 5,5 tot 6 en aarde ongeveer 6 tot 6,5. Een gezonde wietplant is een dikke wietplant!
- Plantentraining • Buiten schijnt de zon voor niets, binnen moet je alles uit je lamp halen. Omdat het licht binnen alleen van bovenaf recht op wietplanten schijnt, moet je er zoveel mogelijk voor zorgen dat alle toppen op de optimale afstand tot je kweeklamp groeien, de zogenaamde ‘sweet spot’. Leer hoe je wietplanten door middel van kweektechnieken als toppen, fimmen, scroggen, supercroppen en dieven zo kunt manipuleren dat alle toppen samen een egaal bladerdek vormen.
Zorg ervoor dat het bladerdek zo plat is als een tafel voor je de wietplanten laat bloeien en verdeel de toppen zo dat iedere top een paar centimeter de ruimte heeft waar lucht langs kan circuleren. Voorkom tegelijkertijd dat er ergens gaten vallen waar geen top groeit, dat is zonde van je kweekruimte. Verwijder alle kleine topjes die onderaan de planten groeien en geen licht kunnen opvangen.