- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Meer ‘drugsoverlast’ na wietpas en sluiten coffeeshops
De uitslagen van de jaarlijkse enquête van de CBS-veiligheidsmonitor zijn binnen. Inwoners van gemeenten met meer dan 70.000 inwoners werden ondervraagd over onder meer overlast van drugsgebruik of drugshandel in de buurt.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vandaag met cijfers op basis van de CBS-Veiligheidsmonitor. Een enquête onder inwoners van alle Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. De belangrijkste bevindingen? In Roosendaal en Limburgse steden ervoeren de inwoners in 2016 het meeste drugsoverlast en in Amsterdam is de overlast juist afgenomen.
Roosendaal
Opmerkelijk is de stijging van drugsoverlast in Roosendaal en de vier Limburgse gemeenten. 13 Procent van de inwoners van Roosendaal gaf drugsoverlast te ervaren. Eigenlijk best logisch want in 2009 sloot Roosendaal al haar coffeeshops in een poging om drugstoerisme vanuit België tegen te gaan. Dat die maatregel juist averechtse effecten heeft, blijkt uit deze enquête. De handel die voorheen in gecontroleerde coffeeshops plaatsvond is op straat doorgegaan met een toename van overlast tot gevolg.
Inwoners van Amsterdam ervoeren het afgelopen jaar juist minder last van drugsgebruik of drugshandel in de buurt, 6,5 procent tegenover 7,3 procent in 2013. In Amsterdam zijn toeristen dan ook nog altijd welkom in de coffeeshop. Hier zijn de overige gemeenten waarvan de inwoners het meeste drugsoverlast ervaren:
Limburg
De stijging van drugsoverlast in Limburg, hangt een op een samen met het drugstoerisme in die provincie. De coffeeshops trekken jaarlijks veel bezoekers vanuit België en Duitsland. En als die niet meer bediend mogen worden door coffeeshops, nemen straathandelaren de handel over. In Sittard-Geleen nam de overlast ook toe. Van 5,4 procent in 2013 naar 9,5 procent in 2016. De gemeente wijdt de toename zelf ook aan het ingezetenen criterium dat in die tijd in Maastricht werd ingevoerd. In Maastricht zelf daalde de mate van drugsoverlast, maar die verplaatste zich dus naar omliggende gemeenten.
[Openingsfoto: Syda Productions, Shutterstock]
(advertentie)